Trådlösa lurar som fungerar både som bra musiklurar och bluetooth-headset är ett svåruppnåeligt ideal. Här ställer vi två av de mer ambitiösa försöken mot varandra.
Sennheiserlurarna kommer i en mjuk tygväska i smidig format. Hopfällda tar de inte mer plats än att de ryms i en större jackficka. Lurarna är lätta, och örokuddarna är mjuka och sköna, men jag tycker att bågen ger för hårt tryck mot öronen, och jag som har öron som är känsliga för sådant tycker att de blir obekväma om man använder dem längre stunder åt gången.
Annons
Nokia BH-905i
Annons
Utfällda är Nokialurarna inte mycket större än Sennheiserlurarna, men de väger betydligt mer, och vikten i sig gör att lurarna ibland känns som de är på väg att glida av, i synnerhet som de inte trycker så hårt mot huvudet. Det gör å andra sidan att de är sköna att ha på sig även under längre perioder. Jämfört med föregångaren BH-905 är väskan till lurarna mindre, men den är fortfarande betydligt större än vad som går ner i fickan.
Funktioner
Sennheiser MM 450
Här finns det mesta man kan önska sig. Lurarna kan anslutas antingen via bluetooth eller via 3,5 mm-uttag. Adaptrar finns för en rad behov, bland annat för anslutning till de uttag som finns vid flygplanssäten. Det finns styrknappar för musik och mikrofon för att man ska kunna använda dem som Bluetooth-headset. Det är svårt att på rak arm komma på någon funktion som saknas.
Nokia BH-905i
Nokialurarnas funktionsuppsättning är mycket lik den för Sennheiserlurarna, inklusive den långa raden medföljande adaptrar. Nokia trumfar över med en sladdadapter för att kunna styra även Iphone med sladd, men i gengäld laddas headsetet med Nokias gamla standardladdare där Sennheiser använder den nya laddarstandarden micro-usb.
Användarupplevelse
Sennheiser MM 450
Som alltid när det gäller Bluetooth blir det mycket strul när man ska koppla ihop och isär enheter. Problemet förvärras av att instruktionsboken inte är klockren. En rad symboler ska översättas till tryck flera gånger på en viss knapp, alternativt håll in samma knapp en viss längd tills en viss sekvens blinkar. När det väl fungerar styr man headsetet med en fyrvägsknapp på höger sida. Krysset som ska skilja de olika delarna är dock inte tillräckligt distinkt, och man får fumla en del för att pricka rätt.
Nokia BH-905i
Även Nokia dras med det vanliga Bluetoothstrulet. Ibland när jag kopplar ihop headsetet med telefon eller dator får jag bara monoljud och tvingas starta om bägge för att få det att fungera. Det är i alla fall få styrknappar att hålla reda på, så om det går snett är det inte för att man gjort fel. Nokia BH-905i har också styrknappar som är större och lättare att hålla reda på, och det är lätt att styra volym eller spola till nästa låt utan att ta av sig lurarna.
Ljud
Sennheiser MM 450
Köper man ett par musikhörlurar för 3000 kronor har man rätt att förvänta sig att det ska låta riktigt bra, och här sviker tyvärr MM 450. Första intrycket är visserligen gott, med både bas och diskant, men efter ett tag märker man att diskanten blir rätt vass, jobbig och komprimerad, och lyssnar man på högre volym tröttnar öronen fort. Lurarna läcker också mycket ljud till omgivningen som lätt blir störd. Använder du headsetet för att tala i telefon låter det bra för dig, och hyfsat bra även för den du pratar med.
Nokia BH-905i
Maxvolymen på Nokialurarna är rätt låg. Om det inte vore för bullerdämpningsfunktionen skulle den definitivt ha varit för låg för klassisk musik, som ofta är inspelad på lägre volym. I övrigt har lurarna ett ljud som kanske inte imponerar på den inbitne audiofilen, men det är ändå klart njutbart med tryck i basen och behaglig diskant som inte öronen blir trötta av. För tal är ljudet något sämre än med Sennheiser-lurarna, men ändå fullt godkänt både för dig och den du pratar med. Ett minus med Nokialurarna är att de läcker en hel del ljud till omgivningen, och är därför inte att rekommendera på en arbetsplats.
Bullerdämpning
Sennheiser MM 450
Både Nokia och Sennheiser har funktioner för bullerutsläckning. En mikrofon spelar in omgivningens ljud och använder inverterad ljudsignal för att filtrera bort bullret. För Sennheiserlurarna är bullerdämpningen rätt diskret, man ska vara på rejält bullriga miljöer för att man ens ska märka av den. Lågfrekventa ljud verkar filtreras bort mer än högfrekventa. Viss nytta gör funktionen ändå om man till exempel vill lyssna på musik medan man åker kommunalt.
Nokia BH-905i
Jag har hört ännu bättre bullerutsläckning, men i Nokialurarna är den så bra att man kan använda den för att imponera på vänner och bekanta. Gå ut på balkongen, slå på bullerdämpningen och hör motorvägsbruset försvinna samtidigt som du fortfarande hör när folk pratar med dig. Bullerutsläckningen gör också mycket för att kompensera den låga maxvolymen, så att man kan lyssna på musik inspelad på låg volym även i kollektivtrafiken.
Vinnaren:
Nokia BH-905i
Bägge lurarna fungerar bra som Bluetooth-headset. Sennheiserlurarna är smidigare, medan Nokialurarna är lättare att använda. Det som fäller avgörandet är att Nokialurarna är betydligt bättre som musikhörlurar – i synnerhet i bullriga miljöer.