Tillbaka till framtiden

Nokia E5-00 i test

Smidig och billig med fullt tangentbord och åäö. Men Nokia E5-00 är långt ifrån någon innovation och föregångarna är bättre.

Publicerad Senast uppdaterad

Tangentbordet på Nokia E5 kan se väldigt litet ut och det är det också. Den som använt en liknande telefon tidigare har säkert vanan inne, för så här ser ju till exempel många av Blackberry-mobilerna ut, men annars är det lite knepigt om man är van vid en större pekskärm att skriva på. Fördelen med en pekskärm är ju att den kan anpassa sig. Fullt tangentbord när du behöver det, stort utrymme att visa film när du föredrar det och en stor fin knappsats med siffror när du ska slå ett telefonnummer. Nokia E5 har ingen pekskärm, men däremot fördelen med knappar, eftersom de ger en helt annan skrivupplevelse än i stort sett alla pekskärmar. Du vet helt enkelt att det du trycker in på tangentbordet är det som registreras och slipper fördröjningar som i alla fall en del pekskärmar kan dras med.

Tittar jag tillbaka på föregångaren till Nokia E5, den telefonen som hette, och fortfarande heter E72 så är det svårt att se någon punkt där E5 är en förbättring. Materialet är betydligt billigare i känslan och E5 känns främst som ett steg bakåt. Det är nog bättre att se på E5 som en billigare mobil istället för att se den som en uppföljare, en uppföljare till exempelvis framgångsrika E72. Har du en sådan så håll hårt i den. Mycket riktigt ser man om man jämför priser att Nokia E72 i påkostad metall idag trots att den lanserades för ungefär ett år sedan är dyrare än nya E5, en logisk prissättning när man ser på design, funktion och prestanda.

Under testandet fick jag passa på att prova den inbyggda gpsen och navigeringen under flera dagars bilresa. Det är kanske inte den främsta funktionen man lyfter fram, men onekligen ett område där Nokia ligger väldigt långt fram. Kartor, röstinstruktioner och alla sökfunktioner är toppklass, men med relativt jämna mellanrum tappade telefonen gps-mottagning och vägledningen fick antingen en snöplig paus eller ett tillfälligt frispel med helt felaktiga instruktioner. Som en parantes kan man även nämna att E5 saknar geotagging, så du kan inte i efterhand se positionen för foton du tagit.

De senaste åren har Nokia satsat mycket på tjänster och det märks tydligt i E5, på både gott och ont. Nokia har dels köpt upp flera företag, men även utvecklat en hel del tjänster själva. Den första jag provar i E5 är Ovi Files och där får jag bara veta att tjänsten är nedlagd och att den inte längre tar emot nya användare.

Att börja med att lyfta fram just nedlagda Ovi Files är dock orättvist för E5 har väldigt många användbara applikationer från start och de flesta hamnar i business-kategorin. Inte konstigt eftersom E5 ska vara en telefon mest riktad till företagsanvändare. Under mappen Kontor i telefonen finns en hel skärm full med ikoner till olika funktioner och tjänster. Mest intressant är kanske Office-programmen för att sköta dokument, men de återkommer vi till för här hittar vi även frukten av Nokias samarbete med Microsoft. Det var faktiskt Nokias nuvarande vd Stephen Elop som under sin tid på Microsoft var med och förhandlade fram samarbetet. Det resulterade bland annat i Microsoft Communicator för Nokias Symbian-mobiler, E5 inkluderad. Programmet är i praktiken en kommunikationslösning där du kan kommunicera med kollegorna direkt via företagets befintliga kommunikationslösningar. Chat är ett sätt att kommunicera, men det här kräver alltså företagslösningen och det har jag inte haft möjlighet att testa.

Quickoffice heter programmet som följer med och gör att du kan läsa och redigera officedokument. Får du ett dokument i e-posten kan du alltså direkt öppna det i Quickoffice i telefonen och skriva. Utseendet är väldigt avskalat och det syns varken olika typsnitt eller något verktygsfält för att göra formatering eller ändringar i texten. Begränsat alltså och det är kanske främst skärmens begränsade storlek och upplösning som sätter begränsningarna här.

Även för webbläsaren tycker jag att skärmen i E5 är begränsad och även telefonens prestanda sätter käppar i hjulet. Storleken på skärmen är ju en eftergift man fått göra för att få plats med tangentbordet och så klart påverkas surfupplevelsen även av att det inte är en pekskärm. I praktiken går det bara att surfa på mobilanpassade små sidor. Fullstora sidor blir antingen orimligt sega att ladda eller allt för svåra att få överblick över när man ska försöka läsa. På omfattande stora sidor som till exempel DN.se låser sig telefonen när jag försöker navigera mig runt på sidan. Det blir helt enkelt för jobbigt för telefonen.

Nokia E5 använder operativsystemet Symbian och det känns inte innovativt eller enkelt på egentligen något sätt. Däremot har Nokia lyckats fila bort ett par irritationsmoment och även gjort inställningarna lite enklare. Tidigare tycker jag att man ofta fått upp frågor om kopplingspunkter och inställningar för att koppla upp sig, men det sköts nu mer eller mindre i bakgrunden. Förbättringen gäller även inställningar som tidigare varit utspridda för vinden på olika ställen i systemet. Nu är de mer samlade och det minskar risken att inte hitta rätt.

Tittar man bara på Nokias egna telefoner och för den del Android-mobiler så saknar E5 möjligheterna med widgets och andra sätt att tydligare utnyttja den i detta fall visserligen lilla, men ändå, startskärmen.

Å andra sidan

Linus Brohult: Jag tycker faktiskt att E5 känns som en bra telefon. Den är snabb och har framför allt ett tangentbord som är väldigt skönt. Det här är en annan typ av nyttomobil än exempelvis Iphone. Bra för mejl och sms. Webbläsaren är bra för att surfa till mobilanpassade nyhetssidor som mobil.dn.se och den inbyggda Facebook-appen funkar bra. Kameran är också överraskande bra. För den som vill ha rejäl pekskärm eller möjlighet att installera många appar är dock E5 fel val.

Frågor & svar

Hur är tangentbordet?

Jämfört med pekskärm har ju riktiga knappar fördelen att de reagerar direkt. Högre tillförlitlighet alltså och lätt när man tränat in sig på de små knapparna

Hur står sig E5 mot Iphone och Android?

Det är nästan orättvist att jämföra och det är svårt att se att den skulle locka över någon.

Hur klarar telefonen internet?

Nokia mejlprogram är lätt att ställa in och få igång, men webbläsaren är väldigt begränsad.

Alternativ

Nokias egen föregångare E72 är betydligt mer påkostad, dock några hundringar dyrare.

Testbild

Nokia E5-00 saknar autofokus och kameran tycker jag är ovanligt långsam.