Inte ser det här ut som en 2500-kronorsmobil, inte! Metallskalet signalerar en betydligt dyrare mobil, och i kombination med pekskärm finns det faktiskt ingen jämförbar mobil i samma prisklass. När jag sedan gräver vidare i förpackningen och hittar ett läderetui blir jag uppriktigt förtjust. Tyvärr är det också här Samsung Wave 723 river sin första häck.
Etuit är ett lock av läder för skärmen som fästs direkt i telefonen genom att man byter ut en del i skalet. En lysande idé, och jag gillar det tills första gången jag försöker skriva något med liggande skärmtangentbord. Locket går nämligen inte att vika bakom telefonen, och då är det fullständigt i vägen för allt man vill göra med telefonen i liggande läge. Så bra tänkt, och ändå blev det så fel!
När man slår på telefonen blir det tydligare att det rör sig om en budgetmodell. Upplösningen är på låga 240 x 400 pixlar, och om det beror på skärmkvalitén eller att systemet inte är riktigt anpassat för upplösningen vet jag inte, men det mesta känns litet suddigt på skärmen. På plussidan har skärmen bra precision och känslighet för tryck.
Annons
Systemet i Wave 723 är Samsungs eget system Bada i version 1.1. Samsung kallar det för ett smartphonesystem, och tekniskt sett är det svårt att säga emot. Det som definierar en smartphone är att det går att installera och köra program på telefonen och att dessa program kan använda sig av telefonens systemfunktioner. För att detta ska betyda något i praktiken måste det förstås finnas program att installera.
Annons
När jag testade den första Samsungtelefonen med Bada fanns det endast ca 200 program i telefonens programbutik, och Samsung hymlade inte med att det var en mycket blygsam start. I dag finns det tiodubbla antalet program i Samsung Apps. Fortfarande en bråkdel av vad som finns till Android och Iphone, men i alla fall en utveckling åt rätt håll. Men när jag går in i Samsung Apps på Wave 723 får jag bara drygt 450 program att välja mellan. Om det beror på att bara en del program stödjer denna telefons skärmupplösning eller om Samsung strött in program till sina Androidtelefoner som syns på totalsumman i butiken vet jag inte.
Dessutom, en del av de så kallade programmen är ljudböcker, andra är samma program med olika namn, en app för att ringa upp en person med ett knapptryck finns till exempel under namnen My sweetheart, Dad, Grandma mm. Helhetsintrycket är att det mest finns tingeltangel och något enstaka användbart program i butiken. Butiken i sig är väl genomförd, och det är lätt att köpa och installera program. Men ska Samsung Wave 723 klara sig i dagsläget får den stå på egna ben, inte luta sig mot beteckningen smartphone.
Bada-systemet är i sig inte så litet likt Android, men det vore orättvist att kalla det en kopia. Snarare är det en vidareutveckling av Samsungs Touchwiz-gränssnitt som fanns före den första androidmobilen. På klassiskt maner har man ett antal startskärmar med widgets och en huvudmeny med ikoner. Det finns bara 13 widgets att välja mellan i telefonen, och inte så värst mycket till användbart att ladda ner från butiken (det går inte att söka på just widgets i Samsung Apps). Dessutom gör skärmupplösningen att man endast undantagsvis får plats med mer än en widget per skärm.
Systemet i sig hör till de bättre i mobilvärlden, men det har sina egenheter. Till exempel får man om man håller in menyknappen upp aktiva program och kan stänga dem en och en, men akta dig för att välja stäng alla, för då försvinner dina omsorgsfullt arrangerade widgets från startskärmarna och du måste lägga upp dem igen!
Såvitt jag kan se kan jag inte få vibratorfeedback på skärmtryck, bara ljudfeedback. Och av någon anledning är det just knappljud man justerar med volymkontrollen i startskärmsläge. Man kan synka mot Google-kalender via Exchange Active Sync, men det funkar sådär och jag missar åtminstone ett larm som aldrig synkas över till kalendern. Å andra sidan har jag vid ett annat tillfälle något i mobilen som piper och larmar utan att det finns någon indikering om VAD. SMS visas som konversationer, men det namn som visas är den som senast skrivit, vilket innebär att en massa konversationer står under mitt namn, vilket ju förtar hela poängen med sms-konversationer. Webbläsaren, ett av huvudargumenten för en pekskärmsmobil, är direkt dålig jämfört med dagens konkurrenter.
Det är sådana små missar som gör att Wave 723 inte känns som den kvalitetsprodukt man först trodde att den var. Men visst finns det positiva överraskningar också. Kalendern har bra översiktsvy och man behöver bara markera en dag för att se vilka händelser som är inskrivna där. Musikspelaren är riktigt funktionsspäckad, med bland annat equalizer och musikigenkänningsprogram. Det är bra ljud i högtalaren, och man kan spela in FM-radio.
Väl dolt har också telefonen en utmärkt dokumentläsare för PDF-filer och Office-dokument. Den är så bra på att rendera text och bild snyggt och läsbart att man nästan önskar att den kunde ta hand om webbsidorna också i stället för den inbyggda webbläsaren. Men det finns ingen programikon för dokumentläsaren, den öppnas om du öppnar en fil av de typer som stöds, men inte ens då syns den i telefonens multitasking-hantering!
Den största positiva överraskningen är annars kameran, som jag hade så låga förväntningar på. Telefonens prislapp styr förväntningarna mer än 5 megapixel med autofokus, men jag tycker faktiskt att stillbilderna i kameran får skärpa som tål förstoring till nästan 100 procent och bra färgåtergivning. Videofilmning och riktiga närbilder går den däremot bet på.
Om man inte tänker på Wave 723 som en smartphone utan som en snygg metallmobil med pekskärm, och ser möjligheten att installera ett och annat program som en bonus, så är den nog värd sina 2500 kronor. Men med litet mer omsorg om detaljerna hade telefonen kunnat vara en riktig pärla.
Å andra sidan
Erik Mörner: Riktigt lyxig känsla i förhållande till priset och man får se fadäsen med etuiet som gör telefonen svår att använda som ett olycksfall i ämbetet. Det går ju att ta av. Jag gillar widgets som ger mig info direkt i startskärmen, det saknar ju Iphone.
Frågor och svar
Är telefonen snabb?
Den är inte direkt långsam, men ibland segar den litet och man märker att den inte har topprestanda.
Hur är e-postprogrammet?
Bra, men litet omständligt. Det visar html bra, men man får välja ladda ner i menyn många gånger innan man fått ner hela sitt mail.
Men hur är den att ringa med?
Helt OK. Ljudet låter bra både för mig och den jag talar med, och telefonboksfunktionen fungerar bra, även om den inte utmärker sig på något särskilt vis.
Alternativ
Egentligen finns det inga andra pekskärmsmobiler med metallskal i detta prissegment. Samsung Galaxy 5 är ett betydligt mer prisvärt smartphone-alternativ, men du får inte samma kvalitetskänsla. Den ursprungliga Samsung Wave kostar en tusenlapp mer, men känns också betydligt mer kvalitativ.
Testbild
Kamerans stillbilder överraskar positivt, och även med ett svårt rörligt motiv som här blir det ofta bra.