För snart ett år sedan skrotade Sony Ericsson sin smartphone P910. Nu kommer äntligen uppföljaren P990. Förväntningarna bland mobilköparna är redan på förhand skyhöga, och Sony Ericsson har inte sparat på krutet.
Från böckerna om Harry Potter hämtade Sony Ericsson arbetsnamnet Hermione, som den nya supermobilen P990 kallades under utvecklingstiden. I böckerna lär sig Hermione, liksom Harry Potter, trolldom och magi. Hon är bäst i klassen på trolleriskolan.
Nu när den nya telefonen ska börja säljas heter den kort och gott P990; namnet Hermione användes bara internt på Sony Ericsson under utvecklingstiden. Tanken med arbetsnamnet Hermione är ändå uppenbart: P990 ska kännas som en magiskt duktig vän - och den ska vara bäst i klassen bland de smartaste mobiltelefonerna.
Allt i ett
Annons
Den finska konkurrenten Nokia satsar allt mer på nischade smartphones. Vissa av Nokias modeller saknar kamera och riktar sig helt till företag med nyttoprogram. Med andra smartphones satsar Nokia i stället allt krut på kamera eller musik.
Annons
Sony Ericsson P990 försöker sig i stället på att vara allt-i-ett. Under skalet ska alla tänkbara nyttofunktioner, tangentbord och dokumenthantering samsas med FM-radio, fullfjädrad musikspelare och en skarpögd kamera. Går det ihop?
Sony Ericsson har satsat högt - och resultatet imponerar. Trots förseningarna från i vintras har P990 inte hunnit bli gammal. Den kan mer än andra telefoner och funktionerna är dessutom genomtänkt utformade.
Sony Ericssons första verkliga smartphone var modellen P800 och den kom ut i slutet av 2002. Därefter följde de två snarlika modellerna P900 och P910. Med nya P990 (och lillebror M600) gör Sony Ericsson sin första rejäla nysatsning på den här serien av telefoner.
Internetfunktioner, dokumenthantering, bild och musik är några av de funktioner där P990 bjuder på betydligt bättre möjligheter än föregångarna.
När det gäller formatet har dock inte mycket hänt. P990 har minskat tre millimeter på höjden och två på tjockleken, jämfört med företrädaren P910. Det märks knappt någon skillnad. Men tar man upp P990 i handen känns det faktiskt att den nya modellen blivit lite lättare. I stället för metall och gummi satsar Sony Ericsson nu på plastmaterial.
Knappsatsen är annars en nyhet när det gäller telefonens yttre. P990 har ett tumtangentbord som göms under siffer-knappsatsen. Genom att vika upp luckan går det att fatta telefonen med båda händerna och skriva med tummarna. Tangenterna är klart bättre än på föregångaren P910, där de satt gömda på själva luckans insida. Här får man en någorlunda bra slaglängd och format på knapparna.
Smal med tangentbord
Men på senare tid har många konkurrenter släppt mobiltelefoner med tangentbord. Det som sitter i Sony Ericsson P990 är inte i klass med de allra bästa tumtangentborden. Men å andra sidan är P990 inte heller lika bred som de telefonerna. På så vis kan P990, trots allt, tilltala dem som vill ha en telefon snarare än en lite klumpigare handdator.
Tangentbordet i P990 saknar svenska bokstäver. Men det går ändå relativt lätt att få fram dessa. Jag klickar helt enkelt några gånger på O för att få ett Ö. Sanna sak gäller med knappen A för att få fram Ä och Å. Jag vande mig snabbt vid den här lösningen. Men det är förstås ändå en viss svaghet att tangentbordet inte har fysiska svenska bokstäver.
På sidan av P990 sitter ett styrhjul. Det kan rullas och tryckas in för att klicka på den markerade ikonen i en meny. På Sony Ericssons föregångare har man inte bara kunnat rulla hjulet upp och ner, utan också trycka det mot sig och från sig. Genom att trycka hjulet mot sig har man kunnat backa i menyer och genom att trycka det från sig har man kunnat öppna en valmeny. Nu har Sony Ericsson uppenbarligen velat göra navigeringen med hjulet mindre avancerad, och hjulet kan inte tryckas åt fem olika håll längre. I stället finns en separat backa-knapp under hjulet. Det är lite synd att Sony Ericsson förenklat styrhjulet, men det fungerar fortfarande bra.
För att styra sig fram till och titta i adressbok och kalender - eller för att läsa ett sms - räcker det ändå med styrhjulet, och det är riktigt smidigt. Om man däremot ska börja använda annat än telefonens basfunktioner får man öppna luckan och klicka sig fram på skärmen med pekpennan.
Pennan hittar man i ett fack uppe till vänster på telefonens baksida. Genom att klicka på skärmen styr man sig fram i menyer, men man kan också klicka sig fram vid exempelvis webbsurfning.
Utmärkt skärm
Skärmen på P990 är en så kallad qvga-skärm, vilket innebär att upplösningen är 240x320 bildpunkter. Det börjar bli en standardupplösning på de allra bästa mobiltelefonerna. Skärmen känns mycket bra. Den stora styrkan med skärmen är att det är en pekskärm, vilket bland annat underlättar webbsurfning, men också gör det lätt att göra tecknade anteckningar.
Själva den fysiska storleken på skärmen är också rejäl, och bland andra stora mobiltillverkare är det bara Nokia som med E61 har en skärm med samma upplösning och format.
En viss del av skärmen täcks av luckan med sifferknapparna. De flesta grundprogram kan nås även med luckan stängd. Kalendern, adressboken och meddelandemenyn behöver man inte öppna luckan eller använda pennan för att använda. Däremot går exempelvis inte webbläsaren att använda utan att luckan fälls upp. Är man inne i en viss undermeny, till exempel Multimedia, så har man tre valmöjligheter med luckan stängd (kamera, bildgalleri, ljudinspelare), men öppnar man luckan så får man istället åtta valmöjligheter - bland annat tillkommer Web (webbläsaren) och RSS Feeds.
Webbläsaren kan också startas direkt med hjälp av en särskild knapp på telefonens högra sida. Den webbläsare som sitter i P990 är norska Opera (version 8.6), och veteranen Opera fortsätter att göra bra ifrån sig. Opera kan formatera om webbsidor så att de läses enklare på telefonens skärm, men det går också att visa webbsidor på samma sätt som de visas på en vanlig datorskärm.
Det går också att växla över så att webbläsaren visar sidorna med skärmen i liggande läge. Vill man få ut maximalt av skärmen går det också att välja helskärmsläge. För den som vill se webbsidor som de visas på dator går det att zooma in och ut på webbsidan.
Opera stödjer också kryptering för inloggning på bank. En riktigt bra sak med Opera är att det går att ha flera webbsidor öppna samtidigt, och då ligger de under olika flikar i webbläsaren. Här har Opera ett försprång jämfört med exempelvis Nokias webbläsare för mobiltelefoner.
P990 har också en RSS-läsare, så att man kan få upp de senaste uppdateringarna på nyhetssajter som exempelvis Mobil.se, BBC eller DN.se. Om man nappar på ingressen klickar man bara sig vidare och får läsa hela artikeln i webbläsaren.
När det gäller internet-möjligheterna är stödet för 3G och w-lan i P990 något som gör den här telefonen klart bättre än föregångarna. Även Nokia har nyligen släppt flera telefoner med w-lan, men P990 har faktiskt en betydligt mer lättförståelig hantering av uppkoppling via w-lan. Det enda som krävs är att man klickar på en liten antennsymbol i skärmens botten och väljer att koppla upp sig via w-lan. En liten symbol i form av en jordglob visar sedan att man är uppkopplad.
Praktiskt att surfa
Lösenord för krypterade w-lan-anslutningar behöver givetvis bara läggas in en gång. Själv tyckte jag att det var riktigt praktiskt att sitta på verandan i sommarstugan och kunna surfa via w-lan. Mer nyttoinriktade funktioner är förstås att tanka e-post via w-lan till sin P990, och givetvis möjligheten till IP-telefoni. Det är bara en tidsfråga innan exempelvis Skype finns till P990.
Meddelande-funktionerna i P990 är förstås en av telefonens riktiga kärnområden. Här känner man verkligen nyttan med tangentbord. Det går i och för sig också bra att mata in meddelanden utan att vika fram tangentbordet. Då skriver man med sifferknapparna. Textinmatningssystemet Ezitext finns i telefonen, och fungerar nästan som T9, men känns i nuläget lite mer avancerat och är bra på att gissa nästa ord man kan tänkas vilja skriva.
Annars är det tangentbordet som man helst använder för meddelanden. I varje fall jag. Även med tangentbordet kan man ta hjälp av Ezitext som gissar nästa ord, men i praktiken tycker jag det går klart snabbast att skriva med tangentbordet utan att bry sig om telefonens gissningar.
Att lägga till kontakter i ett meddelande är enkelt och logiskt, man kan välja bland nyligen använda nummer, uppgifter i telefonboken eller helt enkelt mata in mottagarens nummer eller e-postadress manuellt.
E-postprogrammet är föredömligt enkelt att ställa in. Det klarar imap och pop-konton. Det går också att ha ett konto i telefonen med e-post som synkroniseras mot datorns mailkonto, exempelvis så att man kan ha med sig mailen från Outlook i datorn i telefonen.
En riktigt bra sak är att man enkelt kan öppna dokument (word, excel, powerpoint och pdf) samt bilder som skickats med meddelanden. Att kunna använda Word med tangentbord och relativt rejäl skärm är faktiskt en njutning.
Det går också att skapa och redigera word- och exceldokument i P990, med hjälp av programvaran Quickofffice som ligger på telefonen. Faktum är att jag för att testa funktionen har skrivit större delen av det här testet direkt i P990-telefonen.
Dokument, musik och andra filer kan lätt dras över till minnet i telefonen genom filhanteraren i det synkprogram som följer med. Programmet heter PC Suite för Smartphones. Det går att synka kalender, att-göra-lista och anteckningar med exempelvis Microsoft Outlook. Med PC Suite går det också enkelt att koppla upp datorn till internet via telefonen.
Arbetsmobil
Under telefonens meny med namnet Kontor ligger inte bara dokumentprogrammen utan också "Uppgifter" som också kan synkas över från datorn. Där ligger också »Anteckningar« (vanlig text, handskrivna anteckningar eller teckningar). Dessutom finns en Visitkortsscanner - det går att scanna in visitkort genom att fotografera dem med telefonens kamera. Sedan kan uppgifterna redigeras och sparas som ett kontaktkort i telefonens adressbok.
Möjligheten att växla så att skärmen övergår till liggande nämnde jag i samband med webbläsaren, men också om man läser till exempel ett word-dokument är det praktiskt att kunna läsa med rejäl bredd.
MMS-funktionerna i P990 är också riktigt bra. Det är lätt att lägga till texter, bilder och ljud i ett meddelande. Det är också lätt att lägga till en handgjord teckning som ritas direkt på skärmen med pekpennan - perfekt både för en del jobbuppgifter och för privata mms.
Lätt att hitta rätt
Sökning i meddelanden är en annan bra funktion som gör det lättare att hitta bland den stora mängd meddelanden vissa av oss släpar runt på. Funktionen söker både i e-post och andra meddelanden, som sms.
Precis som Hermione i Harry Potter-böckerna krymper sina överdimensionerade framtänder går det att krympa sin Sony Ericsson P990. Med i kartongen följer en liten skruvmejsel som kan användas för den som inte vill ha luckan med sifferknappar på telefonen. Då går man miste om enkelheten med att ha fysiska sifferknappar; i stället visas sifferknappar på skärmen när man ska slå ett nummer.
De fysiska sifferknapparna på P990 är metallsträngar med bra tryckkänsla. Under skärmen sitter en styrplatta med en valknapp i mitten. Tyvätt är valknappen väldigt liten, och den som har stora händer riskerar att pricka fel. För att slå på knapplåset används en fysisk knapplåsknapp på telefonens sida.
_image_
Det finns också en kameraknapp och en musikknapp på telefonsidan. Kameran startas annars enklast genom att linsskyddet öppnas. Tyvärr tar det några sekunder innan kameran vaknar och då kan fototillfället lätt missas. Kameran i P990 är precis samma som vi tidigare sett hos Sony Ericsson K750 och W800. Det är en bra mobilkamera med autofokus, och med blixtlampa.
Musik och radio är annars funktioner som överraskar positivt. FM-radion scannar av och lagrar stationerna första gången jag använder radion. Headsetet måste som vanligt vara i för att man ska kunna lyssna på radio - det fungerar som antenn.
Musikspelaren i P990 fungerar precis som på Walkman-mobilerna W800 och W810. Artister, album, låtar och spellistor visas i undermenyer lätt överskådligt. Det följer med stereohörlurar som ansluts till bottenkontakten på P990. Den som vill lyssna mycket på musik kan också fundera på att dra nytta av stödet för sladdlösa hörlurar (stereo-bluetooth). Till exempel säljer Sony Ericsson ett bluetooth-stereo-headset med namnet HBH-DS970.
Det finns också så kallad Flight mode i P990 - vilket innebär att man kan lyssna på musik och använda alla telefonens program utan att själva telefonfunktionen är igång.
Systemet i P990 är Symbian 9.1 med UIQ 3.0. Det innebär en stor förändring av Sony Ericssons smartphones. Inga gamla program fungerar i sin gamla form i det nya systemet, men det har snabbt börjat flöda ut nya versioner av Symbian-program, anpassade till Sony Ericssons nya smartphones P990 och M600.
Viktiga symboler
Längst ner i botten på skärmen i P990 nås viktiga genvägar och statussymboler. Där går det att lägga upp en anslutning, exempelvis till ett w-lan eller en bluetooth-enhet. Man kan också se styrkan på kontakten med mobilnätet eller batteristatus. Längst nere till höger finns också en programhanterare, där man kan växla mellan att öppna program eller stänga dem.
Minnesmängden i själva telefonen är 80 megabyte, men det följer också med ett minneskort med ytterligare 64 megabyte. Vill man ha mer minne finns minneskort i upp till 4 gigabyte, de kostar cirka 2000 kronor. Ett 2 gigabytes-kort kostar dryga tusenlappen. För den som vill lagra mycket dokument eller musik är det förstås en bra utbyggnadsmöjlighet.
_image_
Kalendern i P990 kan visa veckovy eller månadsvy. Med luckan nerfälld visas aktuell dags aktiviteter nedanför månadsöversikten. Det går också att skicka och ta emot mötesförfrågningar. P990 stödjer standarden icalendar som hanterar mötesförfrågningar i Microsoft Outlook, Apple iCal, Google Caledar, Lotus Notes, för att nämna några av programmen.
Mobil e-post och kalender i mobiltelefoner är något som definitivt kommer att öka. När fler har den här typen av telefoner kommer det att bli betydligt lättare att planera möten med folk via mobiltelefonens kalender och e-postprogram. För företag kan nyttan av sådana funktioner vara stor. VPN-stödet P990 är en annan företagsinriktad funktion som kan vara till stor nytta.
Kalendern kan antingen synkas direkt till en dator eller fjärrsynkroniseras via SyncML-standarden. Att-göra-lista, kontakter och anteckningar kan också synkas med Outlook eller flera andra program.
Telefonboken har bra basfunktioner, men det har redan kommit ut program som lägger till extrafunktioner till P990 med hjälp av telefonboken. Med programmet "Advanced call manager" kan du ställa in vilka personers samtal som ska gå fram, ställa in så uppringare får sms-svar automatiskt, kopplas vidare eller möts av upptaget-signal.
Andra program som kan nämnas är ljudinspelare, miniräknare, filhanterare, Music DJ (för att skapa ringsignaler), tidtagarur och en timer. Apropå Music DJ finns också möjligheten att göra telefonen personlig med hjälp av olika teman som anpassar menyer och bakgrunder med olika färger.
Batteritiden i P990 är godkänd, men inte mer. När jag använt telefonen mycket har jag behövt daglig laddning, annars räcker laddning varannan dag. Men det ska då påpekas att jag använt telefonen väldigt flitigt, inte minst med batterikrävande funktioner som bluetooth och w-lan.
Att Sony Ericsson nu äntligen har en smartphone med 3G är efterlängtat. 3G innebär i P990-fallet också att det sitter en extrakamera för videosamtal över skärmen. Men framför allt uppfyller P990 förväntningarna genom att vara späckad med funktioner som känns genomtänkta och lättanvända.
529473
Plus
Tangentbordet
W-lan
Dokument-hantering
Webb och RSS
Skärmen
Minus
Långsam i starten
P990 är en riktigt fullfjädrad smartphone. Det är både en telefon och en liten fickdator, och särskilt bra är den på internetfunktioner och dokumenthantering. Bra nöjesfunktioner som kamera och musik är en behaglig extrakrydda.
Nokia E61 och Sony Ericsson M600 är två andra Symbian-smartphones med tangentbord. De saknar dock kamera. Nokia E70 är ett annat alternativ, med uppvikbart tangentbord. Även Windows-mobiler från HTC/Qtek är alternativ värda att titta på
Tillverkaren uppger: 3 timmar (3G)
Batteriets taltid för oss: 3 tim 28 minuter
Kommentar: Godkänd batteriprestanda tack vare batteri i rejält format.
Kommentar: P990 visar riktigt bra prestanda i testet, även snäppet bättre än lillebror M600.
årdfakta: Prestanda>
- Typ: Smartphone med 3G, trippelbands gsm och w-lan
- Vikt: 150 gram
- Mått: 114 x 57 x 25 mm
- Taltid: 3 timmar (3G)
- Standbytid: 300 timmar (3G)
- Wap: 2.0
- Internet och datafunktioner: Gprs klass 10, e-post, edge, w-lan
- Minne: 80 MB inbyggt samt plats för Memorystic Duo Pro (64 MB minneskort följer med)
- Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth, ir eller medföljande usb-sladd alternativt dockningsstation
- Röststyrning: Ja
- Ringsignaler: Polyfona signaler, aac, mp3
- Telefonbok: Namn, flera nummer, e-post, postadress, bild, anteckningar och många andra uppgifter kan anges för varje kontakt. Kan synkroniseras med dator.
- Skärm: 262000 färger och
- 240 x 320 pixlar
- Spel: Vijah Sigh Golf 3D samt
- möjlighet att ladda in fler javaprogram och spel
- Kamera: 2,0-megapixelskamera med autofokus och blixtlampa
- Övriga funktioner: FM-radio med RDS, tangentbord, e-post, kalender, webbläsare, officeprogram, musik- och filmuppspelning mm.
- Tillbehör: USB-kabel, laddare, synkroniseringsprogram, laddar-adapter, minisd-kort på 64 mb, stereo-handsfree, dockningsstation och laddare medföljer.