Utnyttja Iphone till allt

Musikspelare

Det är inte ens någon ursäkt om du använder Spotify i dag. För har du inte gett Iphones musikspelare och Itunes i datorn en ärlig chans har du inte sett vilka smarta saker den kombinationen kan göra.

Publicerad Uppdaterad

Läs mer:

Synka med datorn

Iphone som familjekalender

Nyckeln heter spellistor och framförallt det som kallas smarta spellistor i Itunes. För när du lagt in dina musikfiler i Itunes, oavsett om det är cd-skivor du låtit Itunes lägga in på datorn eller om du haft färdiga mp3-filer, är det spellistor du ska skapa.

Det behöver inte ens vara en jobbig sak att göra för Itunes kan utnyttja filinformationen som finns i musikfilerna och skapa dina spellistor som du vill. Med hjälp av spellistorna kan du sedan anpassa enkelt vilken musik som kommer över till din Iphone.

Det är nyckeln till att till exempel slippa få Iphone full med musik när du ändå bara lyssnar på en bråkdel av den. Med rätt spellistor vet du att låten du vill höra finns där på din telefon, även om telefonen bara rymmer en del av hela din musiksamling.

De smarta spellistorna kan dels anpassa sig efter artist, när musiken gavs ut eller vilken musikgenre den hör till. Utan särskilt mycket trassel alls kan du alltså göra en spellista med bara femtiotalsrock, eller för den delen en spellista med Indie men begränsat till låtar du inte hört på länge. Det smarta med de smarta spellistorna är att de anpassar sig när förutsättningarna förändras.

¨

Om du till exempel gör en lista med musik du köpt de senaste tre veckorna försvinner töms låtar från den lista vartefter de passerar treveckorsgränsen, och läggs till om du lägger till ny musik i Itunes givetvis. På samma sätt uppdateras listan med Indie du inte lyssnar på ofta så fort du lyssnat på låtarna.

1. Redan när du startar Itunes finns smarta startlistor där som visar dig hur du kan göra. 90-talsmusik är ett exempel. Om någon av dina låtar är från 90-talet hamnar de där.

2. Gör en egen smart spellista genom att välja Arkiv, Ny smart spellista. Här kan du välja och välja bort kriterier för att få spellistan precis som du vill ha den. Prova dig fram!

Läs mer:

Synka med datorn

Iphone som familjekalender