Inför lanseringen imorgon

Alla rykten om nya Iphone

Bättre kamera, större skärm och snabbare processor. Vi samlar och sammanfattar ryktena inför morgondagens Iphonelansering.

Publicerad Uppdaterad

Det mest troliga ryktet är nog det om processorn som med stor säkerhet blir den A5-processor som redan idag sitter i Ipad 2. Det är en dubbelkärnig processor på en gigahertz.

Ett annat av de mest troliga ryktena handlar om röststyrning. Den nya Iphone ska alltså få en utvecklad version av den röststyrning som redan finns när man håller in hemknappen. Du ska enligt ryktena till exempel kunna ge instruktioner om vad som ska stå i ett sms och vem det ska till så skriver telefonen meddelandet åt dig. En liknande app har nyligen Nuance lanserat och gjort tillgänglig gratis i Appstore.

Större skärm

Tittar vi på Apples främsta konkurrenter idag så är skärmstorleken något som hamnat i fokus. Även Apple tros gå den vägen och en större skärm är något vi väntar oss, förmodligen kring 4 tum. Det är dock inte säkert att det innebär att skärmupplösningen i Retinaskärmen blir bättre än idag.

Redan idag så vet vi en hel del om iOS 5 som kommit i betaversion för utvecklare och dessutom har ju Apple officiellt visat upp i alla fall en del av funktionerna tidigare i år. Twitter är till exempel integrerat i systemet och rykten säger att Facebook ska få samma behandling i den färdiga utgåvan.

8 megapixel

Tidigare i år gick rykten om att kameran i nya Iphone skulle vara på 8 megapixel och använda en kamerasensor från Sony, men det är inget som bekräftats säkert. En bättre kamera kan man dock tänka sig hur som helst, kanske med 8 megapixel och eventuellt även videoinspelning i full HD.

Det i sin tur tar oss in på minneskapaciteten. Idag säljs Iphone med 16 och 32 GB minneskapacitet. Med Apples nya tjänst iCloud så lagrar man visselrigen en del innehåll i molnet, på Apples servrar, men för till exempel film och utrymmeskrävande appar skulle en ökning till 64 GB vara bra.

En annan möjlig utveckling är en ny bottenkontakt. Apple har ju under långt tid använt sig av den breda dock-kontakten men 2009 skrev man under en överenskommelse med andra tillverkare och EU för att gå över till micro-usb. Tanken är att samma laddare ska fungera till alla tillverkares mobiler och att tillverkarna därför ska slippa leverera en ny laddare med varje såld telefon och därmed spara på miljön. Ett alternativ för Apples del, eftersom tillbehör använder sig av dock-anslutningen är att istället skicka med en adapter.

Inbjudan skvallrar

Apple har skickat ut inbjudan till amerikanska medier om en lansering på tisdagkvällen svensk tid. Rubriken är ”Let’s talk Iphone” och pryds av fyra ikoner, en för datumet, en för tiden lanseringen ska börja och sedan telefonikonen och Apples ikon för kartor. Ska man tolka det kan lanseringen inkludera en navigeringsapp liknande den som Googles Android har, alltså en utvecklad gps-navigering med röstinstruktioner sväng för sväng. Det här antyddes i samband med att Apple fick kritik för att man sparade användarnas positioner. Nålen i ikonen pekar på Apples huvudkontor, så det kan ju givetvis vara så enkelt att det är platsen för presentationen.

Inget 4G

När det gäller uppkoppling så har det talats om att nya Iphone ska stödja nedladdningshastigheter upp till 21 Mbit/s att jämföra med dagens Iphone 4 som klarar upp till 7,2 Mbit/s. Ryktena säger dock att vi får vänta på en Iphone som stödjer 4G.

Apples Iphone-event inleds imorgon klockan 10 på förmiddagen lokal tid (19.00 svensk tid) och hålls i Apples huvudkontor i Cupertino utanför San Francisco. Mobil följer givetvis lanseringen och rapporterar direkt här på sajten.

Ryktena säger

  • Större skärm
  • 8 megapixel
  • A5-processor
  • 21 Mbit/s turbo-3G
  • Avancerad röststyrning
  • Facebook integrerat