Annons

Nokia

Bekräftat: Nokias Here säljs till biltillverkare

Den före detta mobiljätten säljer sitt kartbolag till tre tyska biltillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Nokia skalas ner ytterligare när de nu bekräftar uppgifter som har sagt att företaget säljer sitt kartbolag Here till en sammanslutning av tre tyska billtillverkare. Sammanslutningen består av Audi AG, BMW Group och Daimler AG. Karttjänsten köps för totalt 2,8 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 26,5 miljarder kronor. Nokia säger att det finns 6500 anställda på kartbolaget som ska säljas.

Affären förväntas gå i lås inom första halvåret 2016 och Nokia säger att företaget då ska bestå av två grenar, Nokia Networks och Nokia Technologies. Networks arbetar med mjukvara och tjänster inom bredband medan Technologies hanterar utveckling av teknik och licensiering. Under samma period planeras det även att Nokia ska slås ihop med Alcatel-Lucent, ett företag som fokuserar på ip-nätverk, bredband och molnteknik.

Here fokuserar inte bara på kartor för GPS. Detaljerade och korrekta kartor ska göra att bilar med Here i framtiden kan köra sig själva. Därför innebär köpet av karttjänsten att bilföretagen potentiellt kommer att konkurrera med både Google och Apple. Google har experimenterat med självstyrande bilar sedan 2012 och säger sig räkna med att kommersialisera tekniken tills 2020. Rykten cirkulerar också om att Apple ska producera en elbil.

Källa