Sony Ericsson säljs

Därför tar Sony över

LONDON Mobil rapporterade direkt från London där Sony och Ericsson berättar mer om dagens affär. Sony köper Ericssons del i Sony Ericsson för att kunna integrera smartphones som en tydligare del i sin produktportfölj.

Publicerad Uppdaterad

Mobil var på plats på Grange Tower Bridge Hotel i London för att rapportera direkt. Förklaringen till affären är att sammanslagningen av Ericssons och Sonys respektive mobiltillverkning för nästan exakt tio år sedan enligt de båda företagsledarna var en bra kombination för att utveckla enklare telefoner. Nu däremot tar Sony över Ericssons del i det gemensamma bolaget för att kunna utnyttja mobil uppkoppling i fler av sina produkter och integrera mobiltelefonerna tydligare i sin produktportfölj av annan konsumentelektronik.

Sony räknar förutom en snabbare integration med sina övriga produkter även med att kunna effektivisera bland annat utveckling och marknadsföring. Ur Ericssons synvinkel är värdet av att ha både nät- och telefontillverkning något som blir allt mindre motiverat och därför väljer alltså Ericsson att fokusera på andra sätt att öka antalet uppkopplade prylar med tanken att allt som drar nytta av att vara uppkopplat kommer att bli det.

På presskonferensen inledde Sonychefen Howard Stringer med att tala om att det inte handlar om ett namnbyte utan om en ny inriktning ("not a name change, a game change"). Man kan, säger han genom den här affären leverera innehåll och underhållning till en hel rad av olika uppkopplade enheter.

Sony och Ericsson respektive mobilverksamheter var förlustaffärer när de slogs samman 2001 och under de senaste kvartalen har Sony Erricsson visat vinst, med undantag för den japanska jordbävningen som drabbade Sony Ericsson och gjorde att företaget hade svårt att leverera produkter som utlovat.

- Vi skiljs från Ericsson, men har haft ett väldigt bra samarbete och vi kommer att ha fortsatt kontakt. Vi kommer att träffas regelbundet, säger Howard Stringer.

Hans Vestberg säger att utvecklingen på mobilmarknaden har fått dagens affär att växa fram.

- Vi kommer att fortsätta att arbeta med ST Ericsson, men det är ett naturligt steg och i linje med vår strategi att låta Sony ta över mobiltillverkningen och Sony Ericsson. Om vi ser lite trötta ut idag så är det för att vi för bara några timmar sedan skrev under avtalet.

Ericsson och Sony kommer att samarbeta framöver även när det gemensamma bolaget nu är Sonys dotterbolag. Man kommer tillsammans med Sony att arbeta med utveckling av trådlös teknik och koppla upp de 50 miljarder uppkopplade prylar som Ericsson ser framöver. Idag, säger Hans Vestberg, har telefonindustrin förändrat så mycket att det handlar betydligt mer om konumentprodukter.

Sony Ericsson som varumärke kommer att försvinna, men Howard Stringer säger att det varumärke man ska använda inte är bestämt utan att en arbetsgrupp ska titta på detaljerna innan det bestäms.

Fokuseringen på smartphones kommer att fortsätta och på en fråga om vilka operativsystem som ska användas i mobilerna säger Howard Stringer att det är för tidigt att svara på. Sony Ericsson arbetar ju idag med Android och Howard Stringer utesluter till exempel inte ett köp av HP:s Web OS-system samtidigt som han säger att de inte idag har något uttalat intresse av att köpa det.

- Vi är inte hundra procent nöjda med vår surfplatta så givetvis finns det mycket arbete att göra.

Varför kommer kunderna välja en Sony-telefon istället för en från Apple?

- För att den är bättre. Vi är nummer ett i Japan och det var där vi lanserade den här telefonen jag håller i handen först, säger Howard Stringer och viftar med sin Xperia Arc S. Vi har trots det mycket arbete framför oss.