Annons

Project Spartan

Internet Explorer får inte hänga med

Renderingsmotorn som används för att visa upp webbmaterial i Project Spartan kommer inte att användas i Internet Explorer 11.

Publicerad Uppdaterad

Microsofts nya webbläsare lanserades i januari och går under namnet Project Spartan. Nu berättar företaget att webbläsaren kommer att använda företagets nya renderingsmotor exklusivt. Renderingsmotorn är den som används för att visa upp exempelvis HTML och bilder på nätet. Beslutet, som ska ha baserats på feedback från personal och kunder, offentliggjordes först på en workshop som hölls vid campuset för Microsoft Silicon Valley och släpptes sen på företagets IE blogg.

Planen var från början att ha renderingsmotorn från både Internet Explorer och Project Spartan. Nu verkar det dock som om den äldre webbläsaren kommer att låtas vara medan företaget går vidare med den nya webbläsaren som beskrivs som företagets "framtid". Tre av anledningarna beskrivs av Microsoft. Det ska ha varit oklarheter kring skillnaderna mellan de två webbläsarna när de använde samma renderingsmotor och man kan nu lägga mer fokus på funktionerna i Project Spartan. Dessutom menar Microsoft att det är kompatibilitetsproblem när Internet Explorer 11 skulle fungera på samma sätt på alla operativsystem med den nya renderingsmotorn. 

Att Microsoft tar ytterligare steg bort från sin gamla webbläsare lovar gott för framtiden. Global användardata från Februari, publicerad av Statcounter, indikerar att Internet Explorer idag endast används av 19 procent av alla användare och att det var nära 70 procent samma månad 2009.