Äntligen?

Internet Explorer ut - Project Spartan in

En av världens mest utskällda webbläsare ser ut att ha sina dagar räknade nu när Microsoft presenterar Project Spartan.

Publicerad Uppdaterad

En av fokuspunkterna för Microsofts event igår kväll var universella appar som skrivs en gång och som sedan kan köras på vilken Windows 10-enhet som helst genom att skala om sig. Precis som ryktena surrat om var en av dem webbläsaren Project Spartan.

Än så länge rör det sig om ett arbetsnamn för webbläsaren och det kan mycket väl sluta med att Microsoft fegar ur och döper den till Internet Explorer 12, så helt och hållet ska vi kanske inte räkna ut Microsofts klassiska webbläsare än. För att komma ifrån den badwill som Internet Explorer samlat på sig under åren kanske det är smartast att döpa den till något nytt i alla fall.

Gränssnittet är väldigt avskalat och väldigt väsensskilt från Internet Explorer och Microsoft lovar att webbläsaren ska fungera med det vi använder Internet till idag (förhoppningsvis innebär det mer följande av webbstandarder och mindre eget hittepå som de sysslat med tidigare). 

Bland de nya funktionerna finns inbyggda verktyg för att klippa ut delar av en webbsida eller helt enkelt frysa den aktuella sidan (med länkar) för att rita och skriva anteckningar på den. Allt kan sedan sparas som en PDF, i One Note eller skickas via det inbyggda delningsverktyget i Windows 10. Det finns även ett speciellt läsläge, som i likhet med andra webbläsares läslägen skalar bort det mesta onödiga på webbsajter för att låta läsaren koncentrera sig på den aktuella texten.

Givetvis finns även Cortana inbyggt för att sköta röststyrning, sök och allt annat som röstassistenten gör redan idag.

Spartan kommer att släppas som beta senare under året och finnas inkluderat i den färdiga versionen av Windows 10, oavsett plattform, alltså även i mobiler. Rimligen får vi även se en hel del fler funktioner och detaljer allt eftersom också.

Vad gissar ni på att det slutgiltiga namnet blir?