Annons

Även till mobilen

Microsoft satsar på webbläsar-revansch

Nya uppgifter har dykt upp om Microsofts kommande webbläsare Spartan som ska vara något helt annat än Internet Explorer.

Publicerad Uppdaterad

Internet Explorer får sällan någon kärlek av användarna, och även Microsoft verkar ha insett att det är dags för en nystart. The Verge citerar källor nära Microsoft som hävdar att man har en ny webbläsare på gång till Windows 10 med kodnamn Spartan. Eftersom Windows 10 ska vara samma system oavsett om du har dator, surfplatta eller mobil kommer Spartan även att vara webbläsaren i kommande Windows 10 för mobiler.

Enligt The Verge ska gränssnittet för Spartan vara väldigt rent och strippat, till skillnad från Internet Explorer som ofta uppfattas som strippat. Det jämförs med en lättare version av Chrome.

I övrigt ska Spartan erbjuda en del funktioner som inte finns i någon av konkurrenterna. En är integration med Cortana vilket innebär att du ska kunna göra röststyrda sökningar och andra instruktioner i webbläsaren. En annan är att du ska kunna gruppera öppna flikar och till exempel sortera dem i kategorier som jobb och fritid. Ytterligare en funktion som nämns är möjligheten att göra anteckningar direkt på en webbsida och dela dessa med andra användare.

Spartan kommer att distribueras som app i Windows Store, vilket gör det lättare för dem att uppdatera webbläsaren regelbundet, men den kommer inte att vara en "unified app", höga ideal till trots. Det kommer att finnas olika versioner för desktopläget på datorn och för surfplattor och mobiler, även om utseende och funktioner ska vara likartade. Gamla Internet Explorer kommer att finnas kvar förinstallerat eftersom en del äldre system kanske inte kommer att vara hundra procent kompatibla med nya Spartan.

Den 28 januari har Microsoft ett event där man ska visa upp konsumentsidorna av Windows 10 där väntas man också visa upp mobilversionen av Windows 10 och förmodligen även webbläsaren Spartan.

Källa