Fogg Mobile

Test: Gratis utlandssurf

Att surfa på utlandssemestern kan bli dyrt, men det är något som Fogg Mobile vill råda bot på. Vi har blivit betatestare och provat tjänsten.

Publicerad Uppdaterad

Idag finns Fogg Mobile tillgängligt för dig som vill surfa i Danmark, Irland, Storbritannien, Norge och Österrike. Efter EU:s pristak för roaming och stegvis sänkning av avgifterna du betalar för att använda din telefon i ett annat EU-land har kanske efterfrågan på den typ av lösning som Fogg erbjuder sjunkit något, men det finns fortfarande mycket pengar att spara om du verkligen behöver använda din mobila datauppkoppling.

En förutsättning för att det här ska fungera är att din telefon eller surfplatta inte är operatörslåst, för du måste kunna använda det simkort du får av Fogg.

Vi har passat på att testa tjänsten under en resa i Danmark. Att komma igång är inga problem. Du får ett simkort och i gratisabonnemanget ingår en gigabyte data. Det finns även ett betalabonnemang där 10 GB data kostar 149 kronor.

När du satt i simkortet och öppnat webbläsaren kommer du till en registreringssida där du loggar in med samma uppgifter som när du beställde simkortet. Till tjänsten finns även en app och den kan man ladda ner för att ha enkel åtkomst till information om hur mycket data man har kvar av sin pott.

När jag testar att surfa framförallt i Köpenhamn är det Tres nät som används. Bredbandskollen i den Ipad Mini som jag använder vanligen mellan 7 och 15 Mbit/s för nedladdning och runt 0,5 Mbit/s för uppladdning.

Som mest användbart blir Fogg, särskilt i och med den kommande sänkningen av roamingkostnaderna inom EU, i länder utanför EU-där datakostnaderna fortfarande kan bli astronomiska för den som surfar på som vanligt. Men där är alltså inte Fogg Mobile ännu.