Annons

Ta med allt

Skola: Byt mobil enkelt

Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

Publicerad Uppdaterad

När du använder din mobiltelefon flitigt innebär det förstås även att den fylls med innehåll som du bryr dig om. Inte bara appar, utan även meddelanden, bilder och mycket annat du så klart inte vill bli av med när du byter till en ny mobiltelefon. Det kan handla om SMS, bilder du tagit med kameran, musik, adressbok för att nämna något.

Problemet när man ska byta telefon är att mobiler av olika märken hanterar all den här informationen på olika sätt och det är därför inte så lätt att bara koppla ihop telefonerna och låta innehållet skickas över. Särskilt problematiskt blir det om den nya och den gamla telefonen har olika operativsystem, men det är precis sådana problem vi ska se till att överbrygga här.



Det lätta
Låt oss börja med det enklaste. Genom att regelbundet spara de bilder du tar med mobilens kamera är du säker på att inte förlora viktiga minnen. Det här gäller så klart även om du inte ska byta mobiltelefon. Bilderna (och filmer för den delen) i telefonen är enkla att få ut och om du inte vill använda en dator kan du föra över via wifi direkt från telefonen till en nätbaserad tjänst där bilderna lagras på ett säkert sätt. Det kan vara tjänster som Dropbox, men det kan också vara mobiltillverkarens eller operativsystemets respektive tjänst. Detaljerna kan du läsa mer om i rutan här intill om just bilder och hur man enklast sparar dem. Att kontinuerligt se till att du har backup på dina bilder innebär att de är säkra den gång din telefon råkar försvinna eller går sönder.

Med adressboken i molnet
En idé när man ska föra över innehåll mellan två mobiltelefoner är att ha en dator som en gemensam fast punkt. Man kan alltså då synkronisera bilder och kontakter till datorn från den gamla telefonen till datorn för att sedan genomföra samma procedur med den nya telefonen så att den synkroniserade informationen hamnar där. Det finns dock fördelar med att istället spara adressbok och kalender på nätet och låta såväl dator som telefon och kanske surfplatta ansluta dit och på det viset hålla alla uppgifter uppdaterade utan krångel. I stort sett alla telefoner fungerar på det sättet idag. Genom att logga in på dina konton hos Google, Microsoft och i Apples fall Icloud har du alla dina uppgifter tillgängliga i såväl dator som telefon, ny som gammal. 

Strategin du ska använda för att få med dig allt av värde från din gamla telefon är lite annorlunda nu än den var för några år sedan. Webbaserade så kallade molntjänster gör att en del innehåll inte ligger i själva telefonen utan är tillgängligt via nätet lika enkelt i både din gamla och din nya telefon. Det här gäller till exempel ofta dina kontakter. Det som förr krävdes en hel del arbete för att lösa sköter sig nu ofta mer eller mindre automatiskt genom att du bara loggar in på ditt Googlekonto eller motsvarande första gången du startar din nya telefon.



Det absolut enklaste du kan göra är att byta från en Iphone till en ny Iphone. Det är egentligen enda gången då allting följer med från den gamla telefonen till den nya. Förutsättningen för att Apples egen överföring ska fungera är att du gjort en säkerhetskopia av den gamla telefonens innehåll till antingen en dator eller till Icloud och sedan anger att den nya telefonen ska ställas in från den källan. Då kommer allt från bilder till appar, inställningar, sparade meddelanden och övrigt i telefonen att hänga med. 

När tillverkarna vill hjälpa till
Det är nog många av oss som bävar lite inför ett mobilbyte och då särskilt om det innefattar ett byte från ett operativsystem till ett annat. Du har kanske skapat dig både vanor och favoritappar och vill ogärna börja om från början. Lyckligtvis har flera tillverkare börjat inse vad de kan tjäna på att locka till sig kunder och därför utvecklat verktyg för att förenkla flytt från en annan telefon till just deras nya. Lika måna är tillverkarna dock inte om att göra det enkelt att få ut allt innehåll i en gammal telefon så att du ska kunna flytta ditt innehåll till konkurrentens nya lur. Låt oss därför kolla in vad tillverkarna gör för att hjälpa dig få över ditt innehåll till just deras nya lur.

Sony är den tillverkare som är mest framsynt på det här området. Det kräver visserligen en specialkabel, men har du den så kan du ansluta din gamla telefon (även om det är en Iphone) direkt med kabel till exempelvis nya Sony Xperia Z1 Compact och slippa gå omvägen via en dator. Flera tillverkare gör dock bra ifrån sig. När du startar din nya telefon för första gången får du ofta frågan om du just vill föra över i alla fall adressbok från den gamla telefonen och det sker då enkelt genom att du bara aktiverar bluetooth på båda telefonerna så förs allt över trådlöst. Tillverkarnas olika speciallösningar kan du titta närmare på här intill. 



Men mina appar då?
Apparna är nog det som mest effektivt låser in användare i ett operativsystem, tydligast då när du ser att favoritappen du använder dagligen inte finns till det mobilsystem du annars skulle överväga att byta till. Det är givetvis en förklaring till att Windows Phone har svårt att slå igenom på allvar.

Om du byter telefon inom ett och samma operativsystem är dock problemen färre. Du kan så klart ladda ner appar igen utan att betala på nytt så länge du använder samma konto. Om appen erbjuder någon typ av inloggning kan du dessutom få med dig information som sparas där utan problem. Instagram till exempel låter dig enkelt få tillgång till ditt innehåll så länge du loggar in och då spelar det ingen roll om din förra telefon var en Iphone, en Android eller en mobil med Windows Phone. Innehållet finns där oavsett vilket märke och operativsystem ny och gammal telefon har.

Svårare blir det så klart om apparna du använt inte finns till det nya systemet och då får du se till att söka upp motsvarande appar som förhoppningsvis kan ta plats som nya favorit­appar. Många av de mest populära apparna finns dock för de främsta systemen och det förenklar ju. För att hitta motsvarande appar till dina favoriter erbjuder Nokia och Sony funktioner så att du lite enklare ska hitta alternativa appar på samma tema. Efter att ha testat dessa verkar det dock enklare att manuellt bläddra dig igenom de mest populära apparna i app­butikernas kategorier. Du kommer inte hitta allt du önskar, men det mesta går att finna. 




Hur gör man? - Så sparar du dina bilder och filmer
Lyckligtvis är bilder en enkel sak att få ur din gamla mobil, spara säkert och om du så vill även ta med till din nya telefon. 

Från Android
Med Googles app Foto kan du se till att dina bilder kontinuerligt sparas till Googles servrar. Se dock till att du får med bilderna i full upplösning om du inte vill förlora detaljrikedomen i dina bilder. Googles fotobackup finns även för Ios, men då i form av Google Plus-appen. Du kan också kopiera dina bilder med sladd till en dator.

Oberoende av operativsystem
Dropbox har officiella appar för både Iphone och Android med möjlighet att automatiskt ladda upp både bilder och filmer till onlinetjänsten och den vägen ha bild och film i säkert förvar. För att flytta mellan mobiler är det enklast att ladda ner Dropbox även till datorn och använda den som mellanlagring i överföringen. Dropbox finns i form av bland annat appen Filebox som tredjepartsapp till Windows Phone.

Från Windows Phone
I Windows Phone kan du ställa in så att dina bilder och filmer automatiskt laddas upp till Microsofts molntjänst Onedrive (tidigare Skydrive) så fort telefonen är ansluten till wifi. Ska bilderna till en annan mobiltyp får du ladda ner dem från Onedrive till datorn och ha den som mellanlagring.



Från Iphone
Bildström är Apples sätt att spara dina bilder på nätet, men det är relativt begränsat och hjälper dig bara i begränsad omfattning om du ska föra över bilder från en Iphone till exempelvis din nya Android. Bildströmmen saknar inte bara filmer helt. Den är dessutom bara tillgänglig från Apples egna prylar, så vill du få dina bilder till en telefon med ett annat operativsystem måste du först ladda ner Bildströmmen i Iphoto på en Macdator. 

Fyra tips - Tänk på det här

1 - Kontakter
Adressboken kan du ofta importera via bluetooth om du inte redan har din kontaktlista hos till exempel Google (eller Microsoft eller Icloud) så att du enkelt bara behöver logga in på ditt konto och den vägen ha allt inladdat i den nya telefonen utan strul.

2 - Appar
Har du köpt en app kan du alltid ladda ner den på nytt till samma typ av enhet så länge du använder samma konto som du använde för att köpa appen första gången.

3 - Foton/filmer
De bilder och filmer du tagit med den gamla mobilen är enklast att få med dig och har du inte sparat dem på annan plats sedan tidigare är det här ett bra tillfälle att säkra dina minnen.

4 - SMS/MMS
Mellan två Iphone- eller Windows Phone-telefoner följer SMS med utan problem. Möjligheterna att få med sig meddelanden mellan andra telefoner skiljer sig mycket beroende på vilka telefoner det handlar om.

Tre Exempel där tillverkarna hjälper dig

1 - Nokia
När du köper en ny Nokia med Windows Phone finns en app som heter »Överför mina data« och den gör att du enkelt via bluetooth kan föra över i alla fall din adressbok från den tidigare telefonen. Beroende på vilken telefon du för över ifrån finns möjlighet att få över även annan sparad information som SMS och MMS.

Nokia erbjuder även utökade tjänster på adressen welcomehome.to/nokia

2 - Sony
Med Sonys Xperiatelefoner finns en app som kallas Xperia Transfer och en som heter Xperia Transfer Mobile. Du kan välja att föra över direkt mellan tele­fonerna med en specialkabel, eller gå via datorn som mellanhand. 

3 - HTC
Starta din nya HTC-mobil med Android så får du när du startar den möjlighet att importera information från din gamla telefon oavsett om det är en HTC eller från en annan tillverkare.