Skola: HDR-fotografering

Ta HDR-bilder med mobilkameran

Motiv med starka kontrastskillnader är svåra att få till bra på bild. Lösningen är att slå ihop flera bilder med olika exponering. I Iphone finns funktionen inbyggd och i Android finns appar som klarar tekniken.

Publicerad:

24 jan 2012 - 07:52

Uppdaterad:

8 apr 2015 - 11:31

Medan spannet mellan det ljusaste och det mörkaste som vi med det mänskliga ögat kan uppfatta i vår omgivning är väldigt stort så har kameror desto svårare att fånga bilder med ett högt dynamiskt omfång. Det gäller inte minst mobilkameror.

HDR, som står för "High Dynamic Range", är en teknik som innebär att man utökar det dynamiska omfånget (alltså spannet mellan det ljusaste och det mörkaste i bilden) i en bild genom att kombinera flera olika bilder där man har fokuserat på de mörka respektive de ljusa partierna i motivet. 

Ett klassiskt exempel är när man ska försöka att ta en utomhusbild med en person som står nära kameran och där bakgrunden är väldigt ljusstark. Beroende på ljus­inställningarna så blir det då ofta att man antingen får bra ljus på personen i förgrunden medan bakgrunden och himmelen blir alldeles för ljus och vitaktig, eller så får man bra ljus på bakgrunden medan personen i förgrunden blir som en mörk siluett. Det är helt enkelt väldigt svårt att få till en bra bild om man inte har en riktigt bra kamera och gärna också en blixt som kan ge bättre ljus på motivet i förgrunden.

Slå ihop bilderna

Genom att då istället ta två bilder, en bild där motivet i förgrunden har bra ljus och syns ordentligt och en andra bild där det istället är bakgrunden som syns ordentligt, och sedan kombinera dessa till en bild så kan man få ett resultat där både förgrund och bakgrund har bra ljussättning. En förutsättning för att tekniken ska fungera är att motivet är i det närmaste stillastående. 

Ska man få ett riktigt bra resultat när man tar hdr-bilder så bör man helst använda någon form av stativ eller åtminstone vara väldigt stadig på handen. Bilderna tas ju nämligen i en serie efter varandra, vilket gör att det blir små variationer på dem som kan göra att sammanslagningen blir oskarp.

Medan Iphone har funktioner att ta hdr-bilder i den inbyggda kameraprogramvaran så lyser hdr-möjligheterna med sin frånvaro i Androidsystemet. Det finns dock ett flertal applikationer av varierande kvalitet som åtgärdar det här. Den jag har använt mig av i den här artikeln är programmet HDR Camera+. Det är betalversionen av en Androidapp som även finns i en gratisversion. Plusversionen av programmet har lite fler inställningsmöjligheter än gratisversionen och eftersom prislappen ligger på överkomliga tjugosex spänn så tycker jag att betalversionen är värd pengarna. Betalversionen gör bland annat så att man kan geotagga sina hdr-bilder och det går också att stänga av slutarljudet från kameran.

Avancerade inställningar

De algoritmer för hdr-fotografering som finns inbyggda i hdr Camera+ är väldigt avancerade och imponerande. Det gäller inte minst hur programvaran kompenserar för bilder där saker i motivet har förflyttats mellan de olika bilderna som ska slås samman till en. Genom att klicka för »Save original frames« bland inställningarna för programmet så kan man se till att även de ursprungliga bilder som används för att skapa hdr-bilderna blir sparade.

Under Capture Mode kan man välja hur lång tid man vill ha mellan bildtagningarna. Som snabbast går det att ta bilderna som används för att sätta ihop hdr-bilden på runt fem sekunder, i alla fall med den Samsung Galaxy s som jag använde för att testa hdr Camera+. Programmets bearbetning av bilderna går sedan olika snabbt beroende på hur kraftfull mobiltelefon man har.

Nackdelar och begränsningar

Trots att programmet gör sitt bästa för att bilderna ska tas med så kort mellanrum mellan sig som möjligt är det här en av de punkter där hdr-möjligheterna för Android­mobiler brister. Det går helt enkelt lite för slött mellan bildtagningarna på den Samsung Galaxy s som användes i testet för att resultatet ska bli riktigt tillfredsställande.

Även om hdr-bilder kan vara en lösning för att få till bra bilder under svåra ljusförhållanden så får inte skillnaden mellan de bilder som ska slås ihop vara allt för stor vad gäller just ljuset. Är den det blir det nämligen gärna missfärgningar och resultatet blir då bara konstigt och onaturligt. Det kan förvisso vara en konstform i sig med bilder med märkliga färger, men för att få till hdr-bilder med bra dynamiskt omfång som ser naturliga ut krävs det en hel del ansträngningar och mycket plåtande.

Som jag nämnde tidigare krävs det också att man är stadig på hand när man tar bilderna och att motivet inte rör på sig för mycket. Risken finns annars att man får spökliknande effekter på bilderna, även om hdr Camera+ är förvånansvärt bra på att minimera sådana effekter. 

Steg 1: Ljus första bild

Den första bilden i den här serien är väldigt ljus och oskarp, inte minst vad gäller återgivningen av molnen på den blåa himmeln.

Steg 2: Mörk andra bild

Här syns detaljerna bland molnen betydligt bättre men bilden i övrigt är väldigt mörk och det är svårt att se så mycket av den lövbeprydda gräsmattan i förgrunden.

Steg 3: Resultatet

I den här bilden har programmet lappat ihop de två föregående bilderna till en och detaljerna är nu tydliga på alla bildens delar. Notera att paret till höger i bild är kvar på samma plats som i den första av de två tidigare bilderna. Appens inbyggda de-ghostingteknik gör att man med framgång kan ta bilder även där motivet inte står helt still.

.

.

 

.