Mobila betalningar

Swish: Så funkar bankernas betaltjänst

Med Swish ska person- till person-betalningar både bli säkrare och snabbare, det säger i alla fall bankerna som är med i projektet. Frågan är om satsningen inte bara är för kunderna utan även grundar sig i en rädsla över att tappa mer mark gentemot specialiserade konkurrenter som exempelvis Paypal.

Publicerad Uppdaterad

Swish är en tjänst som ska förenkla mobila betalningar mellan privatpersoner. Tanken är att tjänsten ska vara ett komplement för tillfällen då kort- eller kontantbetalningar inte är möjliga eller lämpliga.

Kunden får ladda ner Iphone- eller Android-varianten av Swich från Google Play eller App Store. Det finns några faktorer som gör Swish-lösningen speciell. Betalningarna sker i realtid och istället för att uppge bankkontonummer så skriver man istället in mottagarens mobiltelefonnummer. För att föra över pengar krävs att både du själv och den du vill föra över pengar till aktiverat tjänsten. 

– Ska vi lyckas med den här tjänsten så måste det vara precis lika enkelt som alternativet, om inte enklare, säger Daniel Wahlström, Danske Bank. 

Enligt honom är den långsiktiga målsättningen att Swish ska bli ledande inom mobila betalningar men hur det ska gå till specificerades inte. En kvalificerad gissning är att det kommer en variant för företagsbetalningar, om Swish visar sig vara framgångsrikt vill säga, men det ville Daniel Wahlström varken bekräfta eller dementera.

Bank-id krävs

Unikt är att Riksbanken har varit med och hjälpt till för att möjliggöra att överföringarna verkligen kan ske på direkten, och att det är flera banker som gemensamt är med i projektet. I dagsläget är det Länsförsäkringar Bank, Danske Bank, Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken. Andra banker som Skandia-banken och Ica-banken har tillfrågats men valt att inte hoppa på tåget. Förhoppningen är att även de ska ansluta eftersom de redan involverade bankerna tror att flera aktörer skulle gynna alla inblandade. 

Säkerhetsmässigt är det Bank-id som utgör grunden så det krävs att man skaffar ett sådant, samt gör en anmälning på sin internetbank innan man kan komma igång med tjänsten. Pengarna går direkt från avsändarens bankkonto till mottagarens men det fungerar bara om båda personers banker är med i samarbetet.

– Vi banker är definitivt inom förtroendebranschen och det är väldigt viktigt att det finns en hög säkerhet i alla tjänster och att vi kan garantera att du som privatperson inte förlorar några pengar, säger Daniel Wahlström.

Bankerna sätter inp>

Vid presskonferensen ville respektive bank först inte uppge vad tjänsten skulle kosta, men efter en polsk riksdag och lite dragkamp kom de fram till att avskilt avslöja uppgiften till de journalister som fortfarande var kvar på plats.

De flesta hade tydligen använt sig av samma rådgivare eftersom prisupplägget inte skiljer sig nämnvärt mellan bankerna. De flesta låter tjänsten vara helt gratis i ett halvår eller ett år för att efter det ta ut kring 1 krona per transaktion. 

Daniel Wahlström vill inte uttala sig om utvecklingskostnaderna men säger att han räknar med att tjänsten ska betala sig själv. Han får dock visst mothugg kring den slutsatsen.

– Vi räknar inte med att gå med vinst på ett bra tag. Det handlar istället om att tillhandahålla något som vi vet att kunderna vill ha, kontrar Hans Jacobson, chef för svenska kontorsrörelsen på Nordea.

Ingen Windows Phone

Tjänsten är framtagen av bankerna gemensamt och Bankgirot och Bankgirot kommer också att ansvara för drift och förvaltning. En Windows Phone-version är inte utesluten men i dagsläget verkar det inte vara särskilt prioriterat.

– Som bank-id används idag så finns det till Android och Ios så vi har inga planer på att i dagsläget lansera Swish för Windows Phone. Men det är klart att om utvecklingen fortsätter på Windows Phone så kommer säkerligen mobilt bank-id tillhandahållas på den plattformen också och då kan vi eventuellt ta ett beslut om att finnas där. Vi vill vara en tjänst för de svenska bankkunderna och finnas på de plattformerna som är mest använda, i första versionen har vi valt att gå på Android och Ios som är de två största plattformarna idag, säger Daniel Wahlström. 

Appen släpps till Android och Ios imorgon den 12:e december. Själklart kommer vi att prova tjänsten så fort vi kan ladda ner den och uppdatera er med ett omdöme här på Mobil.se.