1998 kunde man fortfarande spå en lysande framtid för det gamla NMT-systemet:
Bättre NMT-system (3 februari 1998)
Ericsson, Nokia och Benefon har inlett ett samarbete för att, tillsammans med NMT-operatörer, utveckla standarden i NMT 450/900-systemen. Avsikten är bland annat att försvåra avlyssning och att förbättra kapaciteten. Förra året tillkom så många som 15 NMT-operatörer på världsmarknaden, mycket på grund av ett nytt tjäntstepaket kallat Plus Futures. I paketet, som initierats av Nokia, Ericsson och Benefon, finns avancerade tjänster som nummerpresentation, SMS och röstbrevlåda. Dessutom kommer fler och fler NMT-telefoner i GSM-format, alltså betydligt mindre än dagens NMT-lurar. Allt detta plus det faktum att NMT-näten redan har stor täckning, gör att företagen tror på stor ekonomisk framgång i framtiden för NMT-systemen 450/900.
En del nyheter från det förflutna känns fortfarande en smula utopiska...
Mobilsamtal över fastnätet (17 februari 1998)
Ring hemma med din mobiltelefon men använd det fasta nätets låga taxa. Denna till synes utopiska möjlighet presenterades av Ericsson igår på den stora GSM-världskonferensen i Cannes. En adapter, kallad HomeBase, pluggas in i ditt väggfasta telefonjack hemma och sedan kan du ringa med mobiltelefonen över det fasta telenätet så länge du vistas i hemmet. Systemet erbjuder i första hand två tjänster. Dels kan du bli nådd på ett och samma nummer oavsett var du befinner dig; hemma, i bilen eller på jobbet. Dels behöver du följdaktligen också bara en (mobil-)telefon oavsett om du befinner dig hemma eller på jobbet. Tekniken kallas CTS, Cordless Telephony System, och kommer att finnas till samtliga Ericssons modeller i framtiden.
1998 var året då Bluetooth lanserades. Tekniken skulle så småningom få skäll för att den inte höll de överoptimistiska tidsplanerna, men i dag tar vi den för en självklarhet.
Revolutionerande teknik (25 maj 1998)
Bluetooth, den nya radioteknik som presenterades av ledande telekom- och dataföretag i förra veckan, kommer inte att finnas tillgänglig på marknaden förrän andra halvåret -99. Tekniken, som innebär radiosändning på 2,4 GHz-bandet, möjliggör trådlös överföring av ljud och data på upp till 1 Mbit/s om sändaren integreras i till exempel mobiltelefon och dator. Överföring kan ske från i princip all elektronisk apparatur på ett avstånd av maximalt 10 meter. Ett e-mail kan till exempel skickas från en bärbar dator till en mobiltelefon och vidare över internet till mottagaren utan att mobil och dator behöver befinna sig i samma rum.
Ericsson lanserade sin första dualband-telefon, den så kallade "trippelåttan".
Ericsson SH 888 (9 juni 1998)
Efter en kraftig försening finns nu Ericssons nya SH 888, dual band-telefonen, på marknaden. Det var problem med antennen som gjorde att trippelåttan blev en månad försenad. I sista stund bestämde man sig för att byta ut den utdragbara antenn som först fanns på SH 888. Den gav, enligt somliga, inte det rätta Ericsson-utseendet och en ny, fast antenn (som klarar både 900 mHz - och 1800- mHz-banden) fick konstrueras. SH 888 är Ericssons första dual band-telefon och enligt källor inom företaget kommer alla telefoner som Ericsson tillverkar hädanefter att vara just dual band-telefoner.
1998 bildades företaget Symbian. I dag gör Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung och LG alla smartphones med Symbian som operativsystem.
Fyra blir ett (24 juni 1998)
Telekommunikationsföretagen Nokia, Ericsson och Psion inleder ett samarbete i ett gemensamt företag, Symbian. Också Motorola kommer senare att ansluta sig till samarbetet, enligt Nokia. Inom det nybildade bolaget Symbian skall användarvänlig mobil dator- och kommunikationsutrustning utvecklas.Psion kommer från start att kontrollera 40 procent av Symbian och Ericsson samt Nokia 30 procent vardera. Nokias investering i företaget uppskattas till omkring 50 miljoner dollar.
Mobilen kunde användas till att koppla upp datorn mot internet, men fort skulle det gå! Hur många minns föresten Department of the Future (DOF)?
Internet i turbofart (26 juni 1998)
Telia inför i höst en ny teknik som gör det möjligt att snabbare hämta information från Internet via mobiltelefonen. Tjänsten, som kallas, Telia Internet Turbo, erbjuds dagens DOF-abonnenter och den nödvändiga programvaran kan laddas ner gratis från DOF:s hemsida. Rent tekniskt innebär Telia Internet Turbo smartare bildkodning, komprimering och filtrering samt optimering av datakommunikationsprotokoll. Konkret upplevs det mobila surfandet som dubbelt så snabbt jämfört med tidigare men givetvis är överföringshastigheten i GSM-nätet fortfarande begränsat till 9,6 kbps.
Motorolas satellittelefonsystem Iridium gick i drift under hösten. Det blev en massiv flopp, tack vare dyra samtal och bastanta telefoner som endast fungerade utomhus.
Nytt försök för Iridium (30 oktober 1998)
På söndag är det tänkt att satellitoperatören Iridium ska starta sin verksamhet. Den här gången ser det också ut att bli av. Tidigare hade man planerat världspremiären till den 23 september. Någon månad tidigare stod det dock klart att någon kommersiell drift inte skulle bli aktuell den dagen. Problem med satelliternas programvara angavs som orsak samt att systemet med de 66 satelliterna därför inte hunnit testas ordentligt. 5000 Motorola-telefoner finns i handeln för att täcka det omedelbara behovet. Senare kommer även japanska Kyocera att kunna börja sina leveranser av telefoner. Minutkostnaden för att ringa med Iridium-abonnemang kommer att ligga mellan 15:- och 60;-.200 länder kommer att ha tillgång till satellittjänsterna vid årets slut.
1998 överraskade uppstickaren Samsung med marknadens då minsta mobiltelefon. Samsung skulle så småningom jobba sig upp till att bli världens näst största mobiltillverkare, och mycket av den tidiga framgången byggde man med små och smidiga telefoner.
Minsta GSM-telefonen (9 november 1998)
En av världens hittills minsta GSM-telefon har sett dagens ljus och den kommer varken från Ericsson, Nokia, Motorola eller någon annan av de stora tillverkarna. Samsung (!) SGH-600 heter den och är den hittills minsta telefon som Mobil hållit i. Bara några millimeter längre än Ericsson 788 men betydligt smalare. Bland funktionerna kan nämnas röststyrning, aktiv lucka, röstmemo, inbyggd vibratorsignal och EFR. Standbytiden uppges till 65 timmar och taltiden 5 timmar.
Och slutligen en titt i spåkulan...
Framtidens mobiltelefoner (10 december 1998)
En telefon som i stort sett täcks av en stor display. Så kan tredje generationens mobiltelefoner se ut enligt Ericsson. Den stora displayen är till för att användaren lätt ska kunna utnyttja alla nya tjänster som kommer; till exempel hämta hem sidor från Internet.Förmodligen göms en mer avancerad knappsats under skärmen.
Fortsättning följer...