2006: 3,2-megapixelmobiler

Mobil firar tio år på webben, och gräver nostalgiskt vidare i arkiven. Vi har nått fram till 2006. 3G-telefonerna börjar bli lika smidiga som GSM-telefonerna, och megapixelracet fortsätter med 3,2-megapixelmobiler.

Publicerad Senast uppdaterad

I början av året ryktades det att Sony Ericsson hade en mobiltelefon med 3,2-megapixelkamera på gång, kodnamn Wilma:

Wilma - Sony Ericsson med 3-megapixel? (9 jan 2006)

Enligt envisa rykten planerar Sony Ericsson att inom kort släppa minst en uppföljare till den storsäljande kameratelefonen K750i. 3-megapixelkamera är ett av inslagen. En av modellerna de ryktas om är även en 3G-telefon.

En av de bilder som läckt ut visar en skärm där en intern presentation visar upp planerade telefonmodeller, sannolikt ett foto från ett möte på Sony Ericsson någonstans i världen. I presentationen kan man läsa "Wilma (successor K750i)". Sony Ericsson brukar använda kvinnonamn som arbetsnamn på mobiltelefoner.

Wilma ska enligt ryktet vara en 3-megapixeltelefon. Dessutom ska den ha 3G, och på framsidan ska det sitta en 1,3-megapixelkamera. Den bättre kameran på baksidan ska enligt ryktet ta bilder med 3,2 megapixels upplösning.

...

Enligt de rykten som finns ska Sony Ericsson släppa en vanlig gsm-version av Wilma. Den ska ha samma 3-megapixelkamera, och alla finesser som Wilma förutom 3G.

...

Övriga rykten om Wilma är att den också ska komma i en version med inbyggd AGPS, alltså inbyggd GPS-antenn som exempelvis tidigare funnits i flera 3G-telefoner från Motorola och snart också Siemens.

Det sägs att de två nya telefonerna också ska ha ett avsevärt förbättrat menysystem. Skärmen ska också ha en högre upplösning än K750i, nämligen 240x320 pixel, så kallad QVGA-upplösning.

Här är fler rykten, från den 20 januari:

På vissa bilder ser man bland annat en menyrad som heter "Office" - vilket kan tyda på att den nya telefonen kan visa Word- och Excel-dokument som tagits emot i e-posten. Det finns också en ikon för Sonys spelkonsol Playstation Portable, PSP. Sony Ericsson tycks alltså låna ännu ett varumärke från Sony, prescis som företaget tidigare lånade Walkman-namnet till sina musikmobiler från Sony. Om det här också innebär ett bättre stöd för spel återstår förstås att se.

Som ni ser var ryktesfloden rätt yvig, det blev aldrig någon variant med GPS, men K800, som den kom att heta när den började säljas i juni, blev en av Sony Ericssons stora succéer. Det var den första telefonen som lånade in Cybershot-varumärket från Sony, och en av de första med riktig blixt, förutom 3,2-megapixelkameran.

Nokia hade inte helt slutat med urflippad design. Vi hade ju 7380:

"Det är svårt att tänka sig att någon ska ha Nokias 7380 som sin enda mobiltelefon. Däremot fyller den väl sin kanske främsta funktion, som uppmärksammad accessoar att lägga fram på bordet.

Som mobiltelefon är inte 7380 helt enkel att använda. Man navigerar, skriver och trycker in siffror endast med hjälp av rullhjul och valknapparna. Det är däremot inga som helst problem att ringa personer som redan finns i adressboken, förutsatt då att man tagit sig tid att lägga in kontakterna i mobilen i första steget." skrev Mobils Erik Mörner när han känt på telefonen den 14 januari.

I andra änden av spektrumet har vi Nokias "Folk-3G"-telefon, 6280, som lockade främst genom att vara en helt vanlig funktionsspäckad telefon, med 3G.

I recensionen från januari 2006 spådde vi, helt korrekt, att den skulle bli en storsäljare, och skrev:

"Kanske är det här Nokias mest lyckade telefon någonsin. Inte för att den är den mest späckade med funktioner. Utan för att den kombinerar ett riktigt rikt utbud av funktioner med snabba menyer, smidigt format."

Sony Ericssons folk-3g, K610, var inte dålig den heller:

Sony Ericsson K610 - minsta 3G-mobilen hittills (13 feb 2007)

Sony Ericsson visar just nu upp K610 på 3GSM-mässan i Barcelona. Förutom 3G och tunt litet format har K610 2-megapixelkamera och e-postprogram. Tjockleken är 17 millimeter.

3G kanske inte precis var det mobila bredband man hade hoppats på, men uppgraderingen HSDPA, även känd som turbo-3g, lovade i alla fall att bli det. Under 2006 kom de första telefonerna som stödde HSDPA:

Samsung ZX20 - världens första med hsdpa (9 jan 2006)

Under det andra kvartalet i år kommer Samsung att släppa 3G-telefonen Samsung ZX20. Det är världens första lanserade hsdpa-telefon. Hsdpa ger snabbare mobilt internet via 3G.

I november lanserade Tre HSDPA i sitt nät, men Mobil fick provköra redan i september:

Vi har testat hsdpa i Stockholm (22 sep 2006)

Ingen operatör har ännu lanserat hsdpa, eller turbo-3G i Sverige, men utbyggnaden pågår för fullt. Vi har redan testat hsdpa i Stockholm. I hastigheter upp till 1,1 Mbps är det inga problem att till exempel titta på strömmande video direkt på datorskärmen.

Under 2006 gick en epok i graven. Siemens, som under sin storhetstid hade varit världens näst största mobiltillverkare, hade haft problem med lönsamheten länge, och sålde under 2005 sin mobilverksamhet till Benq. Under 2006 försatte Benq sin europeiska verksamhet i konkurs under skandalartade omständigheter:

Benq lägger ner Siemens mobilverksamhet (28 sep 2006)

[EXTRA] Benq Mobile kommer inte att fortsätta utveckla Siemens mobiltelefoner. I stället lägger Benq helt ner Siemens utveckling av mobiltelefoner. Anledning: Skenande förluster. 3000 personer i Tyskland ser ut att förlora sina jobb i en av mobilbranschens största kraschlandningar.

- Ökade förluster har gjort detta beslut oundvikligt, säger K Y Lee på Benq Mobile i ett uttalande till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News överväger Benq nu att ansöka om insolvens för den tyska verksamheten. Precis vad detta kommer att innebära i praktiken är inte klart. Om de modeller som hittills utvecklats under varumärket Benq-Siemens kommer att finnas kvar är heller inte känt. Benq Mobile kommer att fortsätta med den utveckling av mobiltelefoner man själv haft redan före köpet av Siemens Mobile. Det är enbart den tyska verksamheten som köptes av Siemens som läggs ner.

Det var förra hösten som Benq beslutade att köpa Siemens mobiltelefon-p>Uppdaterat 14.55

Benq har nu gått ut med ett pressmeddelande där man förklarar att man nu stryper betalningarna till det tyska dotterbolaget Benq Gmbh.

"Med anledning av att det finansiella stödet från moderföretaget Benq nu upphört, och att den svåra affärssituationen leder till bristande likviditet, kommer bolaget inom de närmaste dagarna att söka om insolvens hos domstolen i München", skriver Benq Mobile i pressmeddelandet.

I praktiken betyder det att det att Benq nu tar första steget på vägen mot en konkurs för det tyska dotterbolaget. 3000 anställda drabbas, varav 1400 i München och 1600 i Nord-Rhein Westfalen.

BenqSiemens lägger ner i Europa (25 okt 2006)

Uppdaterad 16.38 BenqSiemens lägger ner hela sin europeiska mobilverksamhet. I fredags meddelade huvudkontoret att man inte längre hade för avsikt att investera i Europa.

Beskedet har väckt starka känslor på BenqSiemens i Norge. Det kanske framför allt är det sätt som BenQ centralt har hanterat det hela som orsakat reaktionerna. Marknadschefen på BenqSiemens i Norge, Stig Trolle Gronemman, hörde av sig till Mobil kort efter att beskedet blivit offentligt. Under vår telefonintervju framgår att han är helt oförstående inför moderbolagets agerande.

Vad tycker du om hur BenqSiemens har hanterat det här?

- Vi är besvikna över hur de har hanterat det

Anade ni att det skulle gå så här?

- Det gjorde vi. Det är inte normalt att man inte hör från sin arbetsgivare på tre veckor

Konkursen nära för europeiska Benq Mobile (13 nov 2006)

Sedan i början av oktober har en juridisk process om Benq Mobiles ekonomi pågått i Tyskland och nu meddelar den allmänna åklagaren att konkursen förbereds. Samtidigt sägs Benq-ledningen ha ljugit - bland annat om antalet sålda mobiltelefoner.

I tyska tidningar förekommer nu en mängd uppgifter om märkligheter inom bolaget före kraschen. Süddeutsche Zeitung skriver att Benq Mobile gått ut med osanna uppgifter om antalet sålda mobiltelefoner. I stället för de 10,7 miljoner enheter som påstods ha sålts under andra kvartalet såldes i verkligheten bara 7,4 miljoner. En överdriven försäljning med nästan 50 procent med andra ord.

Även de anställda har meddelats osanna uppgifter, och bolaget var i stort sett bankrutt redan i augusti, vilket kan innebära att man underlåtit att anmäla sin insolvens i tid till domstolen.

Nära 3000 anställda förlorar jobbet i samband med Benq Mobiles europesika krasch. Siemens, som tidigare bedrev mobiltillverkningen, har fått kritik för affären med Benq. Siemens gör nu allt för att rädda anseendet i det fackförenings-starka Tyskland. Bolaget har anslagit 30 miljoner Euro till en fond för de som drabbats av arbetslöshet efter Benq Mobiles beslut om nedläggning. "Det sätt som Benq har agerat i Tyskland är oacceptabelt och vi vill hjälpa med vad vi kan" säger Siemens-chefen Klaus Kleinfeld till Bild Zeitung.

Sony Ericsson hade haft en vinnande serie smartphones med P800, P900 och P910. Den serien bröts med P990, en av de mest utskällda mobilerna från Sony Ericsson. Till att börja med var den kraftigt försenad. I juli lanserades den.

Mobil gav telefonen betyget 90 %, vilket bittra läsare brukar påpeka för oss, men efter en tids användning stod det klart att telefonen hade många problem med instabilitet och buggar, problem som aldrig korrigerades fullt ut. Den lojalitet som Sony Ericsson byggt upp kring sina smartphones fick sig en allvarlig knäck, och P1 betraktades med betydligt större skepsis när den lanserades ett år senare.

Vi har testat Sony Ericsson P990 (28 juli 2007)

För snart ett år sedan skrotade Sony Ericsson sin smartphone P910. Nu kommer äntligen uppföljaren P990. Förväntningarna bland mobilköparna är redan på förhand skyhöga, och Sony Ericsson har inte sparat på krutet.

...

Att Sony Ericsson nu äntligen har en smartphone med 3G är efterlängtat. 3G innebär i P990-fallet också att det sitter en extrakamera för videosamtal över skärmen. Men framför allt uppfyller P990 förväntningarna genom att vara späckad med funktioner som känns genomtänkta och lättanvända.

Betyg: 90 %

I september höll Nokia en presskonferens där man, efter intensiva rykten, lanserade den mest funktionsspäckade mobiltelefonen någonsin: Nokia N95. Telefonen skulle inte komma att börja säljas förrän 2007, men så här lät det vid lanseringen:

Minut för minut från Nokias presskonferens i New York (26 sep 2006)

Presskonferensen äger rum i 7th Regiment Armory strax intill Central Park i New York och Mobil är på plats.

15:01 Ljuset släcks och ett bildspel i snabb takt visas på skärmen på scen. Bildtjänsten Flickr flimrar förbi.

15:03 Dela med dig av dina intryck. Använd You Tube eller Flickr, en film visar personer som delar med sig av ljud, bild och film. Det är ingen vågad gissning att Nokias nya produkter ska göra allt detta enklare.

15:05 Anssi går upp på scenen och pratar om människorna som driver utvecklingen. De som använder tekniken för att dela med sig av intryck.

15:09 Anssi pratar om platsen vi befinner oss på. Kommer in på GPS. man ska kunna hitta rätt. Satelliter ska visa oss rätt väg, men tidigare var detta inget för konsumenter. Nu blir det både mindre och billigare, tillgängligt för alla.

15:11 Även kamerorna var stora förut. Nu blir de mindre och de klarar både stillbilder och video. Samma sak med datorer och musikspelare. Man anar vart Ansi vill komma. Vågar vi gissa på N95?

15:13 I N-serien kombineras alla dessa tekniker i något som först fick plats i en resväska.

15:14 Alla funktioner finns enligt Ansssi där utan att man behöver kompromissa. Ansi tar upp en N95 ur fickan.

15:17 N95 har gps med vägvisning mellan punkter, musikspelare, kamera, mm.

15:21 Kartor är gratis i N95. Andra navigationstjänster kan man köpa till, eller ladda ner till exempel cityguid för en stad som New York. Kameran är på fem megapixel, kameran tar 30 bilder per sekund i nära dvd-kvalitet. Autofokus och Carl Zeiss-optik har den också.

15:23 2,6 tums skärm med qvga-upplösning. Stereohögtalare och N95 har inbyggd podcast, såväl ljud som video. För uppkoppling har N95 både hsdpa och w-lan.

15:24 Formatet är väldigt kompakt. Det är en dubbelslider, så på ena sidan kommer knappsatsen fram, på den andra sidan en knappsats med musikknappar för att styra musiken. I Anssis hand ser den ut ungefär som N80 i storlek, även om den med sin stora skärm är något större.

15:29 Anssi berättar hur han de senaste dagarna använt sin N95. Gps för att hitta till hotellet, surfade med w-lan på planet, tog bilder.

15:34 N95 kan spela upp strömmande video till din TV och Anssi berättar omm hur han spelat in en basketmatch som sedan kan spelas upp på en tv.