-
PLUS
Krönika: Mobilen halkade och störtade ner i asfalten
-
PLUS
I stället för Gmail: Bättre e-post i mobilen
-
PLUS
Bättre mobiler i Europa med nya regler – Så får du glädje av dem
-
PLUS
Krönika: Uppdateringarna som gör Iphones kamera sämre
-
PLUS
Krönika: Bättre batteritid nära förestående
-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
Alternativ till Gmail i Android
I stället för Gmail: Bättre e-post i mobilen

Androidtillverkarna har nästan helt slutat med egna e-postappar, och hänvisar till Gmail. Det finns bättre alternativ.
Det var inte så många år sedan som varje mobiltillverkare hade sin egen app för e-post. Det betydde förstås att mobilen om det var en Androidmobil hade dubbla e-postappar, för i Android var ju också Gmail-appen obligatorisk.
Sedan dess har de flesta lagt ner sina egna e-postappar. Apple har förstås kvar sin och den här artikeln vänder sig främst till Androidanvändare, även om Iphoneanvändare som är missnöjda med Apples e-postapp också kan hitta inspiration här. Senast ut att överge sin app var Samsung härom året.
Till saken hör ju att Google med Gmail alltid haft en alldeles egen idé om hur e-post ska fungera, både till utseendet och funktionsuppsättningen. Och det handlar inte bara om smaksaker, Gmail-appens sätt att hantera flera samtidiga e-postkonton är till exempel trögjobbat.
Därför ska vi nu tipsa om fyra alternativa e-postappar till Android, och deras för- och nackdelar.

Microsoft Outlook
Outlook behöver kanske ingen närmare presentation. Microsoft har haft sin egen e-posttjänst Exchange längre än Gmail har funnits, och Outlook är deras öppna e-postprogram som klarar av att hantera både Exchange-konton och andra e-postkonton, inklusive Gmail-adresser. Du behöver alltså inte ha en e-postadress från Microsoft för att använda Outlook, och appen är bra på att hitta inställningarna till ditt e-postkonto utan för mycket manuella inställningar. Outlook kommer numera förinstallerat i Samsungs mobiler och är den app man hänvisar till som ersättare till Samsungs egen e-postapp. Har du inte en Samsung kan du förstås ladda ner Outlook i appbutiken som vanligt.
Visningen av e-post i Outlook-appen är traditionell, med rubriker och inledningar i en lista som täcker skärmen, och du kan klicka fram menyer till vänster och svepa e-post åt vänster eller höger för att vidta åtgärder. Som standard är e-posten sorterad i dels en prioriterad inkorg och sedan övrig e-post. Din bild av vad som är prioriterat kanske inte är samma som Microsofts, och i så fall kan du gå in i inställningarna och stänga av den funktionen. Över huvud taget kan du behöva rota rätt mycket i inställningarna för att få lagom påstridiga e-postaviseringar, att rätt saker händer när du sveper åt sidan och annat, men så finns det också inställningar för det mesta. Visningen av e-post när du öppnar dem är bra, bilder hamnar där de ska medan textstorleken styrs av systeminställningarna i mobilen.

Till egenheterna hör att mailtrådar, om du väljer trådad visning, inte indikeras särskilt tydligt, och framför allt att Microsoft börjat med reklam i appen. Reklamen visas som en ruta i listan med e-post och är inte den mest störande du kan tänka dig. Är du prenumerant på Office 365 ska du kunna slippa reklamen genom att logga in i appen, men det här vet jag av erfarenhet att det långtifrån alltid fungerar.
Plus
Flexibel
Tydlig
Minus
Kräver en del konfiguration
Reklam i appen

Thunderbird
Thunderbird är ny i mobilen men veteraner på datorn. Bakom Thunderbird ligger Mozilla, den icke vinstdrivande organisationen som utvecklar webbläsaren Firefox, och Thunderbird kan sägas vara e-postens motsvarighet till Thunderbird. Men egentligen går Thunderbird till mobilen längre tillbaka i tiden. Det är nämligen en vidareutveckling av appen K9 som Mozilla tagit över. K9 dök för första gången upp i slutet av 2008, och det är alltså en av de allra äldsta apparna till Android över huvud taget. Du kan fortfarande ladda ner K9 separat men appen håller på att fasas ut till förmån för Thunderbird. Appen är gratis och fri från reklam precis som Firefox.
Appar som funnits länge kan ibland kännas lite gamla i utseendet, men det märks inte i Thunderbird som följer branschstandarden i hur e-post visas, där e-post får ta plats på hela skärmen med rubriker och första biten av innehållet, menyer som klickas fram till vänster, och svep av e-post åt vänster eller höger. Du kan ändra en hel del i hur listan med e-post visas, och det mesta andra också för den delen. Som standard har du till exempel en samlad inkorg för alla dina konton, tydligt markerad som sådan, men det kan du välja bort om du inte gillar.

Störst glädje av Thunderbird i mobilen har du om du också har Thunderbird på datorn. Då kan du nämligen använda den oerhört smidiga importfunktionen som låter dig föra över e-postinställningarna från alla dina konton på datorn till mobilen genom att bara skanna en QR-kod. För Gmail-konton måste du fortfarande logga in på dem separat efteråt, men det gäller alla e-postappar på Android och inte bara Thunderbird.
När du konfigurerar appen får du välja hur du vill ha dina aviseringar, och du kan sedan gå in i kontoinställningarna och ställa in så att du kan få olika aviseringsljud (eller tyst) för olika e-postkonton.
Som standard visas inte bilder i e-post av säkerhetsskäl och du får trycka på en knapp för att bilderna ska visas, vilket gör att enskilda brev kan se lite fula ut. Du kan slå av den här funktionen i inställningarna, eller välja att alltid visa bilder från adresser i din adressbok, men du kan inte som på datorn välja att alltid godkänna bilder från en viss avsändare utan att lägga in denna i din adressbok.
Plus
Enkel att komma igång med
Många inställningsmöjligheter
Minus
Säkerhetsinställningarna för bilder lite klumpiga

Email by Edison
Edison är ett kommersiellt företag men appen som bara heter Email och har varit ett av de givna e-postalternativen under många år är gratis och fri från reklam. Företaget försörjer sig bland annat på att sälja sitt e-postsystem till företag där de kan analysera sin e-post internt. Det finns också en plustjänst du kan prenumerera på i appen som bland annat kan hjälpa dig att komponera e-post med AI.
När du startar appen får du frågan om du vill hämta e-postinställningar från ditt Gmail-konto, från sparade inställningar i Smart Lock eller andra konton. De första två fungerar smidigt men har du ett e-postkonto som inte kommer från någon av de större tjänsteleverantörerna måste du ange servernamn manuellt, appen klarar inte av att lista ut inställningarna på egen hand som en del andra appar gör.

E-postvyn i appen känns igen, återigen viks hela skärmen åt e-postmeddelande med rubrik och förhandsvisning, och meny som du trycker fram i övre vänstra hörnet. Som standard har du vad som kallas fokuserad inkorg, där övriga mail är listmail och reklamutskick, som två olika flikar. Om du inte håller med om appens sortering kan du stänga av det i inställningarna. Som vanligt kan du svepa åt vänster eller höger för olika meddelandeåtgärder.
Det finns väldigt många val i menyerna, du kan ladda om mail för bättre visning, välja vilken webbläsare som ska öppna länkar, skapa filter baserade på e-postadresser och göra mallar för ny e-post. Det känns både kraftfullt och lite gammaldags. Filtrering av inkommande e-post så att de hamnade i olika mappar var nog vanligare att man gjorde på 90-talet än idag, men trevligt förstås om man saknar det. Andra inställningar, som att du kan kräva fingeravtryck för att öppna appen eller välja annan textstorlek än systemets standardstorlek är förstås bara bra. Men det är en app som kräver mer av användaren än många andra e-postappar.
Plus
Mycket inställningsmöjligheter och funktioner
Minus
Lite rörig

Aqua Mail
Aqua Mail kom i sin första version 2011 och har alltså även de hängt med nästan sedan Androids begynnelse. Appen finns i en gratisversion, och en premiumversion som kostar 339 kronor om året.
Gratisversionen har begränsning på antal e-postkonton du kan koppla till appen, du kan inte kopiera e-post till mappar och en lång rad andra funktioner, men framför allt får du reklam i appen. Och inte bara små diskreta reklamtexter i listan med e-post utan blaffor som lägger sig över hela skärmen och som måste tryckas bort. Gratisversionen får alltså ses som ett prova på-alternativ snarare än något du använder i längden.

När jag konfigurerar appen måste jag ange mitt servernamn till mitt privatkonto manuellt, appen klarar inte av att räkna ut det automatiskt men i övrigt går installationen smidigt.
I appen möts vi av den vanliga vyn med rubriker och förhandsvisningar med meny överst till vänster, och svep åt vänster eller höger för olika åtgärder. Öppnar du mail är bilder spärrade av säkerhetsskäl men du kan bevilja visning och kontot hamnar då på en betrodd lista. I botten finns då en meny med de vanliga alternativen för att svara och radera med mera, men du kan svepa upp den och får då betydligt fler alternativ, där en hel del vänder sig till folk som har mer än bara rutinmässiga behov. Det gäller egentligen hela appen, som är packad med funktioner som riktar sig till den avancerade användaren. För den som bara vill läsa sin mail kan appen därför kännas lite överlastad ibland, även om det fortfarande är lätt att hitta det viktigaste.
Plus
Funktionsspäckad
Minus
Prenumerera eller få reklam