S2 med 4,5 tums skärm

4G-versioner av Galaxy S2 och Tab 8.9

Nu lanserar Samsung LTE-versioner av Galaxy S2 och surfplattan Galaxy Tab 8.9. 4G-versionen av S2 har en större skärm och kraftfullare processor än den nuvarade versionen av S2.

Publicerad Uppdaterad

Några dagar innan IFA-mässan inleds i Berlin presenterar Samsung nya versioner av telefonen Galaxy S2 och surfplattan Galaxy Tab 8.9. Enligt Erik Johannesson på Samsung i Sverige ska de båda modellerna komma ut på den svenska marknaden "kring årsskiftet".

Den fullständiga modellbeteckningen för telefonen är Galaxy S2 LTE och förutom att ha stöd för LTE, som är den teknik de svenska operatörerna använder för 4G, så skiljer den sig även på andra punkter från den nuvarande versionen av S2.

Ett exempel är att S2 LTE har en skärm som är 4,5 tum stor, vilket kan jämföras med den skärm på 4,2 tum som den vanliga S2 har. I båda fallen är upplösningen wvga, det vill säga 800x480 bildpunkter. Även skärmtypen är densamma, Super AMOLED Plus.

Större skärm innebär också en något större och tyngre mobil. S2 LTE har måtten 129,8x68,8x9,49 millimeter  och väger 130 gram.

S2 LTE har även fått en ny dual core-processor där klockfrekvens höjts till 1,5 gigahertz.

Mjukvaran skiljer sig dock inte åt i grunden. S2 har Android 2.3 med Samsung Touchwiz-gränssnitt.

Stödet för LTE innebär att telefonen och surfplattan teoretiskt kan klara datahastigheter på 100 megabit per sekund vid nedladdning även om hastigheter över 50 megabit per sekund är ovanligt i praktiken.

Även surfplattan har en dual core-processor på 1,5 gigahertz. Som namnet antyder är skärmen 8.9 tum stor, upplösningen är 1280x800 bildpunkter.

 När den börjar säljas kring årsskiftet ska den vara försedd med version 3.2 av Android.