Amerikanska operatörer misstänkta

Antitrustgranskning bromsar standard för esim

GSMA har tillfälligt pausat utvecklingen av en standard för virtuella sim-kort på grund av en granskning från amerikanska myndigheter.

Publicerad Uppdaterad

Sim-kortet i mobilen kopplar ihop telefonen med operatören, men egentligen är det ett enklare mikrochip, och det finns ingenting i det som inte skulle kunna byggas in i telefonens hård- och mjukvara. Esim går ut på just det, att bygga in simkortet, och det finns i ett par produkter på marknaden, men en standard saknas fortfarande.

Fördelarna med esim för tillverkaren är att man spar in utrymmet som behövs för simkortet. Bra i telefon, men framför allt för uppkopplade klockor. Det blir dessutom potentiellt mycket lättare att byta operatör om du inte samtidigt behöver byta sim-kort. Det går att tänka sig en framtid där du i en app väljer vilken operatör du vill ha för stunden baserat på priserna just nu. Det är det här scenariot som oroar de amerikanska operatörerna som hellre vill ha sina kunder så inlåsta som möjligt.

GSMA som arbetar med esim-standarden meddelar nu att arbetet pausats på grund av en granskning från amerikanska justitiedepartementet om brott mot oligopollagstiftningen. Det är AT&T och Verizon, som deltar i standardarbetet, som misstänks för att försöka få in funktioner i esim-standarden som gör det lättare för dem att låsa fast kunder med esim.

Enligt GSMA är möjligheten att låsa sim-kortet en av funktionerna i den nya standarden, något som kunden dock måste ge sitt godkännande till, till exempel när man betalar för en operatörsrabatterad mobiltelefon. AT&T och Verizon å sin sida uppger att de samarbetar med myndigheterna, och Verizon kommenterar att det hela är mycket väsen för ingenting. Enligt källor till Reuters ska det ha varit hårdvarutillverkare, bland annat Apple, som klagat på operatörernas beteende när det gäller esim.

I Sverige har vi en lag som ger operatörerna rätt att låsa en telefon till en operatör om man köpt den rabatterat från dem, men när bindningstiden löpt ut är operatören skyldig att gratis tillhandahålla ett sätt för kunden att låsa upp telefonen om den så önskar. Av de svenska operatörerna är det främst Tre som säljer låsta telefoner i dag.

Källa