App Store

Apples App Store drog in 643 miljarder dollar under 2020

En undersökning visar att Apples App store drog in runt 643 miljarder dollar under förra året, mestadels från vad Apple definierar som små utvecklare. En summa som också innehåller en del av de anklagelser som riktas mot Apple och deras affärsmodell i App store.

Publicerad Uppdaterad

Enligt en undersökning gjord av Apple insider av App Store och dess intäkter under 2020 beräknas deras siffror hamna på runt 643 miljarder dollar. en inte helt diskret summa pengar. Det är dessutom en ökning på 24 procent jämfört med året innan. 

Ser man till vilka det är som driver den mest av försäljningen i App Store så är det vad Apple kallar för mindre utvecklare. En mindre utvecklare är man om man har färre än en miljon nedladdningar och lägre än en miljon i förtjänst. Totalt sett är 90 procent av utvecklarna i App Store så kallade små utvecklare. Siffrorna visar också att 25 procent av dessa har lyckats öka sin förtjänster 25 procent under de senaste fem åren. 

Undersökningen visar också att 80 procent av dessa små utvecklare har sina appar i olika länder, i snitt 40 olika länder. Totalt sett är App Store tillgänglig i 175 olika länder. 

Men ingen kan väl ha undkommit kontroverserna kring App store och de anklagelser som riktas mot dem. Anklagelserna handlar om deras förhållandevis höga del av förtjänsten för de köp som görs i apparna, vilken är upp till 30 procent. Det är alltså delvis dessa pengar som genererat den stora siffran som nämndes i början av texten. Försöker man dessutom komma runt den här avgiften, genom att skapa en egen plattform, som Epic games gjorde, ja då lyfts din app bort från App Store. Det här är grunden till den rättegång nyligen avslutas och domen väntas i målet mellan Epic games och Apple. 

Källa