Kan varna för uttorkning

Bärbar sensor mäter vätskenivåer

Ronen Polsky är en av forskarna bakom den nya minisensorn som kan mäta vätskenivåer i kroppen.

En ny sensor för kroppsburna prylar kan hjälpa dig kontrollera vätskenivåerna i kroppen.

Publicerad Uppdaterad

Forskare vid Sandia National Laboratorie i New Mexico, USA, har lyckats ta fram en ny typ av sensor som ska kunna mäta hur uttorkad du är och varna dig när dina vätskenivåer blir för låga. Sensorn använder sig av nålar för att analysera så kallad interstitialvätska, en vävnadsvätska som finns i utrymmet mellan cellerna i huden. Du behöver dock inte oroa dig för att få en massa sticksår av enheten, eftersom det är mikroskopiskt små nålar det handlar om. Närmare bestämt handlar det om åtta mikroskopiska nålar som bara mäter 800 mikrometer i storlek.

Med den rådande hypen för kroppsburna enheter i form av smarta klockor och träningsband, så finns det förstås ett stort intresse för sensorn. 

– Investerare har visat intresse för kommersiella tillämpningar av tekonologin inom hälsa och sport, säger Ronen Polsky, en av de forskare som varit med att utveckla sensorn, i ett uttalande.

Nu pågår vidare forskning för att försöka implementera sensorn i handhållna enheter som kan bli till nytta både för patienter och för vanliga användare.

– Vi vill göra enheten bärbar, diskret och med möjligheter till konstanta realtidsmätningar för att kunna mäta sådant som läkare normalt får kolla upp i ett labb, säger Ronen Polsky.

Källa