Program i bakgrunden stryps

Bättre batterihantering i Windows

Power Throttling är en ny funktion i den senaste förhandsversionen av Windows 10, och den ska ge märkbara förbättringar i batteritid.

Publicerad Uppdaterad

Windows 10 håller på att karva ut en nisch för hybrider mellan surfplattor och datorer, med Surface Pro-serien i spetsen. En klar nackdel med Windowsplattor jämfört med surfplattor med Android eller Ios är dock batteritiden som är begränsad till ett par timmars skärmtid.

Power Throttling heter den senaste funktionen från Microsoft som ska råda bot på det. Den går ut på att strypa appar och program som ligger i bakgrunden, vilket rimligen också borde ha positiv inverkan på plattans prestanda. Ett detektionssystem ska känna av vilka program du verkligen använder och behöver även när de är i bakgrunden, såsom program som spelar musik. Enligt Microsoft kan funktionen ge över 10 procent längre batteritid vid tyngre användning.

Om du vill kan du i inställningarna också gå in och ge enskilda program prioritet så att deras aktivitet inte stryps i bakgrunden.

Power Throttling finns tillgäng redan nu om du är registrerad som Windows Insider och har installerat Preview Build 16176. Den fungerar dock bara på nyare datorer med någon av Intels två senaste processorfamiljer, Skylake (6:e generationens Core-processorer) eller Kaby Lake (7:e Generationens Core-processorer). Microsoft planerar att utöka funktionen till fler processorfamiljer framöver.

Källa