https://www.mobil.se/nyheter/cat-lanserar-ny-mobil-med-v-rmekamera
564851
Cat S61

Cat lanserar ny mobil med värmekamera

● BILDSPEL
Cats senaste mobil S61 har inte bara ny och bättre värmekamera, utan även avståndsmätare och luftmätare.

Bullit Group, som licensierar varumärket Cat har tagit sig an segmentet för tåliga mobiltelefoner för hantverkare och fältarbetare. Med Cat S60 lade man dessutom till en värmekamera från Flir i mobilen, och även om det knappast var en funktion som gemene man hade glädje av var det onekligen någonting alldeles eget. Nu lanserar man uppföljaren Cat S61 med ännu fler hantverkarfunktioner, som gör den till rena schweiziska armékniven.

Själva värmekameran har förbättrats, och har nu HD-upplösning i stället för som tidigare VGA, och kan uppfatta ett temperaturomfång på 400 grader. Bland de nya tillämpningar som blir möjliga med den förbättrade kameran nämner man fordonsdiagnostik och övervakning av asfalt, utöver isolering av fönster och dörrar och spårning av elfel som man såg som användningsområden för kameran i Cat S60. Appen för värmekameran ska också vara förbättrad.

Cat S61 har dessutom en luftkvalitetsmätare från företaget Sensirion, som varnar om luften innehåller för mycket flyktiga organiska föreningar, det vill säga lösningsmedel som används till exempel vid målning, mattläggning och möbelbehandling. Telefonen kan alltså varna för när det behövs vädras eller tas en rast. Sensorn mäter även temperatur och luftfuktighet.

Ytterligare en ovanlig funktion är lasern för avståndsmätning på upp till tio meter. Du kan göra mätningar i flera dimensioner och få telefonen att räkna ut arean i ett rum.

Cat S61 har en 5,2-tumsskärm med upplösningen 1920 x 1080 pixel och chipsetet Snapdragon 630. Arbetsminnet är på 4 GB, lagringen på 64 GB, och operativsystemet Android 8.0, med ett löfte om en uppgradering till Android P. Batteriet är rejält tilltaget på 4500 mAh. Telefonen är förstås vattentät, upp till 3 meters djup, och certifierad att tåla ett fall från 1,8 m höjd. Förmodligen kan du även dra i en spik med den om behovet skulle uppstå.

Cat S61 börjar säljas under andra kvartalet, med en prislapp på drygt 9000 kronor.

Källa

Ämnen