https://www.mobil.se/nyheter/ces-windowsplattor-p-frammarsch
555399
Nyheter
Full Windows i surfplattan

CES: Windowsplattor på frammarsch

● BILDSPEL Asus Vivotab Note 8
På CES i Las Vegas lanserades flera nya surfplattor i det mindre formatet med Windows. Men det är inte surfplattesystemet Windows RT utan det fullskaliga Windows 8.1 som tillverkarna väljer att satsa på.

Med Windows 8.1 lanserade Microsoft en version av systemet för surfplattor med mindre skärmar. Denna version verkar tillverkarna nu anamma med hull och hår. Det rör sig alltså om riktiga Windows, inte surfplattesystemet Windows RT. Tidigare har Asus och Dell lanserat plattor med systemet, och bland lanseringarna på CES har vi hittat åtminstone tre nya Windowsplattor.

Asus Vivotab Note 8 riktar sig åt det lägre prissegmentet, enligt uppgift ska prislappen ligga på 299 dollar. För detta får man en 8-tumsskärm med upplösningen 1280 x 800 pixel, en Intel Atom Z3740-processor, 2 GB arbetsminne, 64 GB lagringsminne, en 5-megapixelkamera, och som särskild bonus en inbyggd pekpenna med hög känslighet. Batteriet är på 15,5 wattimmar, vilket enligt Asus ska räcka i 8 timmar. Vikten landar på 380 gram.

Lenovo Thinkpad 8 har en 8,3 tum stor skärm med den högre upplösningen 1920 x 1200 pixel. Lagringsminnet är på upp till 128 GB, och ramen är av aluminium. Den finns i varianter med och utan plats för sim-kort och 4g-anslutning, och kan dockas till både tangentbord och skärm. Kameran är på 8 megapixel och processorn är en Intel Bay Trail Quad Core. Prislappen på denna är satt till 377 euro plus moms, vilket borde ge ett butikspris på strax under 5000 kronor i Sverige.

Dyrast och mest nischad är Panasonics Toughpad FZ-M1. Men så är den också utrustad med en riktig fjärde generationens i5-processor, vilket ger betydligt bättre prestanda. Plattan lär vara den första platta i denna klass som inte behöver fläkt för kylning.Skärmen är på 7 tum (1280 x 800 pixel), arbetsminnet på 2 eller 4 GB och lagringsminnet på 128 eller 256 GB. Vikten är på 540 g. Toughpad-serien är designad för verkstadsgolvet, och plattan är certifierad att tåla ett fall från 1,5 meter och damm- och vattentålig enligt IP-klass 65 vilket innebär att den tål att överspolas med vatten men inte doppas. Men så blir också försäljningspriset drygt 16 000 kr.

Ämnen