Mobil hälsa

Clarius fixar mobilkopplat ultraljud

En trådlös dosa ska göra ultraljud enormt mycket billigare.

Publicerad Uppdaterad

Inom vården är ultraljud välanvänt inom flera områden, men oftast är det antagligen i samband med graviditet som många stöter på tekniken. Enligt Smithsonian Magazine kostar en sådan apparat mellan 25 000 och 250 000 dollar (220 000 kronor respektive 2,2 miljoner kronor direktöversatt till svenska) i normala fall och kommer då oftast i form av en enhet som är portabel så långt strömsladden räcker.

För att ge större delar av världen tillgång till ultraljudsteknik i vården har företaget Clarius utvecklat en portabel enhet som pratar med mobilen. Prislappen ligger en bit utanför konsumentvänliga priser, men ändå betydligt billigare än traditionella enheter. Clarius har lite olika modeller, men det hela landar på mellan 6900 och 9900 dollar (Strax över 60 000 respektive 86 000 kronor direktöversatt).

Enheten är som sagt portabel och batteridriven, exakt hur lång drifttid framgår dock inte. Istället för att köra på en tillhörande skärm sköts kommunikationen via en app till antingen Android eller Ios-enheter som visar upp det handenheten läser av.

Clarius själv hävdar att de inte är ensamma om den här typen av teknik, men att de är först ut att göra den trådlöst. Sedan snart ett år tillbaka är deras enheter godkända för medicinskt bruk av amerikanska FDA och i dagsläget har de börjat användas i utbildningssyfte. Clarius mål är att få ut tekniken till varenda läkare som kan tänkas behöva den, vilket rimligen är enklare än tidigare sett till både pris och utförande.

Tanken är dels att få ut tekniken till fler läkare världen över, men också att kunna flytta den närmare de som behöver vård. Dels kan det handla om glesbygd i olika delar av världen, men även exempelvis idrottsskador vid tävlingar där ambulansen kanske inte hinner fram samtidigt som en sjukvårdare.