Extrem router

Digi TransPort WR-44 i test

Digi TransPort WR-44HSUPW fixar uppkopplingen ner till -20 grader.

Publicerad Senast uppdaterad

Digi TransPort är en router som gör ett bra jobb där det ställs riktigt höga krav – både när det gäller routerns inställningsmöjligheter och motståndskraften mot fysiska påfrestningar. Internetuppkoppling i fordon är ett givet användningsområde, men routern kan också passa som backup för ett ADSL- eller fiberbredband som servar affärskritiska system. För att kolla mejlen i sommarstugan eller i arbetsboden finns det helt enkelt andra och mer prisvärda lösningar.

Digi Transport levereras i många olika varianter. Med eller utan wlan, med olika många nätverksportar, med eller utan fast wan-gränssnitt – för att nämna några varianter. Vi har testat en modell med wlan och gränssnitt mot internet i form av turbo-3g. Routern har plats för två olika simkort med helt separata uppsättningar inställningar, så det går att köra med två operatörer parallellt för ökad säkerhet. Föredrar man ice.net som operatör finns routern även med CDMA-modem.

För att komma igång med Digi Transport krävs ett omfattande arbete med konfigurationen. Ingenting kommer gratis och sådant som är ganska enkelt att ställa in i en konsumentrouter – till exempel att lägga till en brandväggsregel – är både svårt och tidsödande. Brandväggsregler matas in i textform och guider eller ”wizards” lyser med sin frånvaro. Digi Transport passar därför bäst för användare som till exempel ska utrusta ett antal kontor eller en flotta av fordon med snarlikt konfigurerade routrar. Då är det värt besväret att lägga tiden som krävs på att konfigurera en router så att den får exakt rätt egenskaper och sedan kopiera inställningarna till fler enheter.

De flesta funktioner i Digi Transport är helt inriktade på användare som behärskar nätverksprotokollen på djupaste nivå, så det är en positiv överraskning att routern har stöd för tjänsten DynDNS.org. Proffsprodukter förutsätter ofta abonnemang med fasta, publika IP-adresser eller privata nätverk, så stödet för dynamisk dns gör routern användbar med betydligt fler operatörer och abonnemang. En värdefull egenskap – inte minst för mindre företag.

Frågor och svar

Har routern anslutningar för telefoni?

Nej, det finns inga POTS-portar.

Är modemet låst till någon operatör?

Nej. Det går att ha simkort från två olika operatörer samtidigt om ett nät skulle gå ned.

Går det att konfigurera routern utan en dator med serieport?

Ja, det finns även ett webbgränssnitt.

Alternativ

Pilotfish Wireless Gateway är ett alternativ för fordon och andra tuffa miljöer. För mindre krävande tillämpningar finns exempelvis Option Globesurfer III. Den klarar inte samma miljökrav, men har fler inställningsmöjligheter än de enklaste routrarna och kan kopplas till en extern antenn.

Plus

Dubbla simkort

Möjlighet till dubbel strömförsörjning

Tål tuff miljö

Minus

Svår att konfigurera

Betyg: 8

Digi TransPort WR-44HSUPW

Typ: Router med Turbo-3G

Vikt: 950 gram

Mått: 210 x 145 x 38 mm

Strömförsörjning: 11-58V

Maximal datahastighet: 7,2 Mbps ner, 2 Mbps upp

Anslutningar: Wlan, RS232, 4xLAN, usb

Övriga funktioner: Anslutning för gps, portar för tillbehör

Tillbehör: Nätdel, seriell kabel, antenner och nätverkskabel ingår

Uttag för extern antenn: Ja – dubbla wlan, dubbla 3G

Tillverkarens webbplats: www.mbg.se

Pris vid testtillfället: 10 190 kr inkl moms