Enhanced gps ska göra mobilen till super-gps
Bluetooth-pionjären Cambridge Silicon Radio tar sig nu an gps-marknaden med en ny strömsnål krets och en ny teknik, egps, som kan förbättra prestanda för gps-mottagarna avsevärt.
Gps har en del problem som är inbyggdda i tekniken. Det tar tid att få en gps-position från kallstart, och det fungerar dåligt eller inte alls att få en position inomhus. Assisted gps, agps, råder delvis bot på detta genom att ta hjälp av mobilnätet. Genom att ta reda på vilken mobilmast man befinner sig vid kan man få reda på ungefärlig position och buffrad satellitinformation från området.
Med enhanced gps, egps, går företaget Cambridge Silicon Radio, CSR, ett steg längre. Den egenutvecklade tekniken mäter även fördröjningen mellan mobiltelefon och basstation för att bestämma avståndet till den. Det sker med 5 mikrosekunders noggrannhet, vilket enligt CSR ger positionen på 100 meter när.
Cambridge Silicon Radio hävdar att man med denna teknik kan bestämma sin position på 3-4 sekunder, från kallstart, med en noggrannhet på 10 meter. Dessutom klarar den av att bestämma position, med sämre noggrannhet, även inomhus och på andra ställen där inga satelliter kan nås.
Tekniken egprs är egenutvecklad, så för att främja den har CSR startat en industrigrupp för att få branschstöd för tekniken. Än så länge har man bara lyckats värva Motorola till gruppen, men ambitionen är att få så många medlemmar som möjligt för att kunna göra tekniken till en industristandard.
Ett annat problem med gps i mobilen är att den drar stora mängder ström och oftast bara kan användas i ett par timmar innan mobilens batteri är tömt. Även det vill CSR råda bot på. Företaget har lanserat en kombinerad bluetooth- och gps-krets som använder deras egps-teknik. Med denna ska den extra strömförbrukningen för gps-modulen bli minimal. Materialkostnaden för att bygga in gps i mobilen ska också stanna på under en dollar.
Cambridge Silicon Radio är ett brittiskt företag, men man har även ett utvecklingskontor i Sverige, som man passade på att starta med före detta Ericsson-anställda efter att Ericsson lagt ner sin bluetooth-utveckling. Även egps-tekniken har delvis svenskt ursprung, då delar av den kommer från Luleåföretaget Nordnav Technologies, som CSR köpte upp för drygt ett år sedan.