För en stund sedan damp vårt testexemplar av Sony Ericssons nya Cybershot-mobil C902 in här på redaktionen, och vi är på den för fullt. Här är våra intryck så här långt.
Den är tunn. Riktigt tunn! Formatet är faktiskt imponerande, och telefonen känns riktigt snygg och välbyggd. Den är litet tyngre i handen än vad man kunde vänta sig av storleken, men det kanske man kan förlåta. Trots det tunna formatet har man fått med 5-megapixelkamera med linsskydd, detta genom att man drar upp telefonens överdel. Det funkar fint.
Knapparna, däremot, är en omedelbar besvikelse. Funktionsknapparna är OK, men sitter störande tätt och har olika upphöjning som gör dem olika svåra att komma åt. Sifferknapparna gillar jag inte alls. De är i blank, hal plast och vinklade på ett sätt som om de vill styra mitt finger till knappen under, hur jag än trycker. Det är trots allt inte så att jag trycker fel på knapparna särskilt ofta, men jag gillar inte känslan.
Annons
c902a_l.jpg
Annons
Skärmen känns litet liten på telefonen, och det visar sig bero på att den är omgiven av touch-tangenter som tänds när kameran går igång. Skärmen är skarp och bra, och vänder sig automatiskt efter hur man håller telefonen. Touchtangenterna för kamerafunktionerna känns som de har bra respons, och de svarar på tryck med vibration.
Telefonen har animerade teman, men som ofta är fallet med mobilteman känns de som om de inte sträcker sig mycket djupare än startmenyn. Under ytan känns det mesta bekant, vilket inte nödvändigtvis är negativt.
c902c_l.jpg
Kameran då? Ja jag blir inte direkt imponerad av bildkvaliten, även om jag inte kan avgöra om den är bättre eller sämre än andra 5-megapixeltelefoner. Fotolampan är av en ny extrastark sort, och visst är det bra krut i den, men tar man en bild i mörker blir resultatet ändå inte jämförbart med riktig blixt. Det märker man till exempel när man tar en bild i ett svart rum, ljuset orkar bara lysa upp tillräckligt ett par meter.
Fotoexempel. Klicka för full upplösning.
Erik:
Redan när jag fick se C902 för första gången i höstas på Sony Ericssons presskonferens kändes det lite motigt. Då handlade det om en mycket tidig version som kärvade, vilket gjorde att jag blev tvungen att fråga om råd för att kunna ens få fram kameralinsen. Nu går det betydligt smidigare, men det krävs då att man håller andra handen kring telefonens nedre tredjedel, för annars håller man själv emot när linsen ska dras fram.
c902d_l.jpg
Ikonerna kring skärmen tycker jag efter mina första fem minuter med telefonen är främsta fördelen. Annars är det svårt att med mobilkameran fnga ögonblicksbilderna innan det är för sent. Här ska jag nog lyckas inte bara fånga ögonblicket utan även få till en bra bild med rätt inställningar. De tryckkänsliga ikonerna utmed skärmkanten har bra respons och man får en vibration i telefonen som bekräftelse när man tryckt.
Precis som Elias reagerar jag över att skärmen känns liten med den stora svarta kanten runt, den som är förbehållen touchknapparna. De är givetvis en fördel för snabba lyckade bilder, men synd för till exempel webbsurfning som känns lite väl fattigt med den här lilla skärmen.
Menyerna är i mångt och mycket gemensamma med systermodellen, tåliga C702, men det är blygsamt i sin förnyelse. Ikoner är oftare animerade och informationsrutor flyger in från skärmens kanter, men annars är det sig likt. Det är en finslipning och upputsning av en logisk och bra menystruktur. Knapparna på telefonen är dock inget att imponeras av. Knappsatsen är mest av allt en obestämbar massa med obefintligt mellanrum mellan knapparna.
En snabb jämförelse angående bildkvalitén mellan Nokia N95 8GB och S902 visar först på båda mobilernas skärm en storseger för C902 som där visar mycket klarare färger. När vi laddar över bilderna och granskar i dator är dock matchen jämnare. C902 lyckas bättre med att få fram detaljer i träden här utanför kontoret, men har å andra sidan en tendens att fräta ut de ljusare områdena i bilden. N95 8GB å sin sida har ett mer dynamiskt färgomfång, men en något sämre kontrast. Ombytta roller alltså, för tidigare tycker jag Nokia ofta använt kraftfull efterbehandling för att stärka färgerna och Sony Ericsson mer tycks ha lagt ett grått filter över hela bilden.
Jämförelse: N95 (överst) kontra C902 (underst). Klicka för full upplösning.