Även om antalet nyheter Jelly Bean inte är överväldigande är det en ordentlig uppdatering som förbättrar användarupplevelsen och gör systemet betydligt snabbare. Mobils danska redaktion har provat Jelly Bean på en Galaxy Nexus som uppdaterats med den mjukvara som Google släppte under utvecklarkonferensen I/O.
Android 4.1, som även kallas Jelly Bean, är en vidareutveckling av Ice Cream Sandwich-versionen (4.0) av Googles mobilsystem och därför är det kanske inte så konstigt att man valt att inte lägga så mycket fokus på de nya funktionerna. Istället har mycket handlat om att finputsa på befintliga delar av systemet.
Den tydligaste skillnaden jämfört med föregående version är snabbheten. Google har fokuserat på att optimera hastigheten och få hela systemet att flyta bättre. Man har gjort ett stort antal avancerade ändringar i plattformen och det har gjort att hela systemt nu ska kunna köras med cirka 60 bilder i sekunden
Efter att ha använt Jelly Bean på en Galaxy Nexus i tre dagar kan vi bekräfta att Android blivit betydligt snabbare och fått bättre flyt. När Jelly Bean sätter fart får det den åldrade Galaxy Nexus att kännas som en helt ny mobil.
Med Jelly Bean har man också förbättrat skärmens respons, skärmen reagerar mycket snabbare och känns mera följsam. Förut kunde man uppleva att fingarna rörde sig snabbare än det man flyttade på skärmen men så är det inte längre. Menyerna följer med fingrarnas rörelser, precis som det ska vara.
Annons
Animationerna när man växlar mellan olika skärmbilder har ändrats och även växlingar fungerar smidigt. Jelly Bean påminner mycket om Ice Cream Sandwich och det är faktiskt bara ett fåtal saker som skiljer de båda systemet åt rent visuellt. Menyerna är identiskt uppbyggda och på startskärmen är den enda uppenbara skillnaden att sökfältet fått ett något annorlunda utseende. Men var döljer sig då ändringarna?
Jo, ändringarna visar sig succesivt när man använder systemet. Exempelvis har Google förbättrat widgets på startskärmen så att de nu anpassar sig till den plats som finns tillgänglig och ikoner kan även flytta sig på startskärmen för att ge plats till widgets.
Om man håller kvar fingret på en ikon på startskärmen kan man också få den att försvinna med en snabb rörelse med fingret. Det är en liten detalj som samspelar med andra områden i systemet där man kan använda liknande gester för att ta bort olika element.
Betydligt bättre notifieringar
Notifieringslisten i Android 4.1 ser ut som den brukar. Men om man drar den nedåt upptäcker man snabbt flera ändringar.
I Jelly Bean har man gjort om notifieringarna så att appar och funktioner kan skapa större notifieringar med mer innehåll och fler funktioner. Ett antal av de förinstallerade apparna använder de förbättrade notifieringarna, något som tredjepartsutvecklare också kan låta sina appar göra.
Notifieringarna kan nu ta upp till tre eller fyra gånger så mycket plats som tidigare och det är faktiskt inte så dåligt som det kan verka. Det är nämligen bara den översta notifieringen som i regel är utvidgad till den större storleken. Men om man vill utöka andra notifieringarna genom att dra isär två fingrar.
De stora notifieringarna är utmärkta för bilder och långa meddelanden. Gmail-appen visar till exempel fyra mejl samtidigt med notifieringarna i stort format och Google+ kan också visa stora bilder. Underst i notifieringarna kan man nu dessutom få tillgång till olika alternativ beroende på vilket app det är.
Exempelvis kan man direkt dela bilder vidare i Google+ eller snabbt ringa upp en person om man missat ett samtal.
Till sist ska det också nämnas att utvecklare kan välja vilken prioritet som deras notifieringar ska ha. Man har fem prioritets-nivåer att väljar mellan och om du tycker att en app missbrukar den här funktionen kan man se vilken app som notifieringarna kommer från och stänga av appens notifierings-funktion.
Ändringarna i notifieringarna är riktigt omfattande och det har resulterat i en markant bättre upplevelse. Enligt Google har det tidigare inte gjorts några ändringar värda att nämna på det här området sedan den första verisonen av Android.
Google Now
En riktigt intressant nyhet i Android 4.1 är Google Now. Det är en verklig vidareutveckling av Googles sökmöjligheter och ger den utan jämförelse bästa sökupplevelsen på en mobiltelefon. Punkt.
Sökningen har bättrats genom tillgång till Googles så kallade Knowledge Graph. Det är Googles försök att kartlägga allt på nätet och mycket av det sker genom automatiserade processor.
Det betyder alltså att man kan ställa ett antal detaljerade frågor och få tillbaka bra svar med relaterat material.
Man kan till exempel fråga vem som är chef för Google, om det kommer att regna imorgon eller vad ett ord betyder. Det är naturligtvis bara ett litet urval av de väldigt många skaer som man kan fråga Google om och de flesta frågor kan skrivas med varierande formuleringar och ändå resultera i korrekta svar.
Man kan även använda rösten för att ställa de här frågorna till Google. I nuläget fungerar det varken på svenska eller danska men det finns överraskande många språk som stöds och det är bara en tidsfråga innan även de skandinaviska språken läggs till.
Funktionen för sökningar med rösten påminner faktiskt om Apples Siri men Googles lösning känns både snabbare och ger intryck av att kunna svara på flera frågor. Att tjänsten dessutom kan användas för att ställa in alarm och göra minnesanteckningar gör inte det hela sämre.
En annan viktig del av Google Now finns i själva namnet, det handlar nämligen om att vara i nuet. Google Now ger dig en översikt av information som är relevant för dig baserat på din position och din historik hos Google. Google Now hittar automatiskt väderprognoser för området du befinner dig i och när du inte är hemma visar funktionen hur lång tid det tar att komma hem igen.
Dessa funktioer är i sig inte särskilt imponerande men det är ingen hemlighet att Google har långt mer information om sina användare och det är först när den här informationen börjar användas som det blir intressant.
Annons
Allt du behöver - utan att fråga först
Om du befinner du en busshållplats eller en tågstation kommer Google Now automatiskt visa infomration om de närmast kommande avgångarna. Har man lagt in ett möte i sin kalender kan funktionen också visa när du senaste måste åka för att komma fram i tid. Har man använt Google för att söka på en flygavgång vet Google att det är hög sannolikhet för att just den avgången är viktig för dig. Därför tar Google automatiskt fram information om den avgången och kan berätta för dig om det är inställt eller försenat och kan till det lägga information om valutakurser och möjligheter att översätta från och till språket i landet du besöker.
Google Now är uppbyggt kring vanor och användningsmönster. Om man ofta besöker samma webbsajter kan Google koppla ihop dem med din vardag. Om man ofta söker efter information om ett fotbollslag kan Google gissa sig till att det är ditt favoritlag och därför visar funktionen automatiskt de senaste resultaten från laget.
Ett annan exempel skulle kunna vara att man som universitetsstudent ofta besöker skolans hemsida att Google på så sätt kan göra en koppling mellan dina besökt och det faktum att man går i skolan. På så viss kan man få information om olika sätt att ta sig till skolan.
Google Now är framför allt en funktion som anpassar sig efter den enskilda användaren och därför kan det vara svårt att bedömma hur det fungerar efter bara några dagars användning.
Det är dock helt säkert att många kommer tycka att funktionen är intressant och användbar medan andra kan bli skrämda över Googles kunskaper om dig och dina vanor.
Annons
Kommer om två veckor
Sammanfattningsvis måste vi säga att vi är mycket imponerande över Jelly Bean. Uppdateringen gör att det går snabbare och det känns som att man har fått en helt ny mobil.
Jelly Bean lanseras officiellt av Google i mitten av juli och då ska Google samtidigt rulla ut uppdateirngen till Nexus S, Galaxy Nexus och Motorola Xoom.