Första intrycket av LG:s lilla 3G-dator

LG:s lilla 3G-dator X110 ger ett relativt fullvuxet intryck med tanke på att det är fråga om en mini-dator. Men uppkopplingen till mobilnätet verkar vara den här datorns svaga punkt.

Publicerad Senast uppdaterad

Nu börjar de första mini-datorerna med 3G att dyka upp på marknaden. Att bygga in stöd för 3G i en minidator gör mer för helhetsintrycket än när samma kretsar finns i en vanlig laptop. Även om 3G-donglar som sätts i usb-porten har blivit mindre och smidigare förtar det lite av smidigheten hos en liten och lätt dator om man ändå måste ha med sig extra prylar. Helst skulle man helt vilja slippa att ha med sig något annat än själva datorn och inte heller behöva tänka på laddaren. Beroende på hur länge man vill kunna klara sig utan ström kan det också vara möjligt med vissa modeller på marknaden. När man stoppar in 3g-stöd i en dator blir man mindre beroende av uppkopplingsmöjligheter och samtidigt mer beroende av tillgång till eluttag

Den LG vi testar levereras med ett 3-cells-batteri och en utlovad driftstid på 3,5 timmar. Det stämmer säkert när man inte använder 3g, men gör man det landar tiden snarare runt 1,5 timmar. Det är i snålaste laget. I det sammanhanget känns Asus kommande 3G-version av Eee 901 som ett bättre alternativ med ett batteritid som utan 3g närmar sig 8 timmar. Det gäller givetvis bara när inställningarna optimerats för lång driftstid men den indikerar att batteritiden även med 3g aktiverat blir klart längre än 1,5 timmar.

Funktionerna för uppkoppling hos LG:n vållar mig en del huvudbry till en början. Varje gång jag kopplar in eller stänger av 3G-anslutningen får jag upp en informationsruta där det meddelas att en kabel är inkopplad respektive utdragen, vilket inte stämmer med verkligheten och meddelandet härhör från 3g-kretsen i datorns inre. Att jag först inte heller ser var jag ska mata in pin-koden eftersom en ruta på skärmen hela tiden skymmer inmatningsfältet höjer heller inte intrycket. Dessutom har jag efter den första tidens användande en känsla av att uppkoplingen kopplas ned lite väl ofta, men det återstår att se om det är tillfälligheter eller ett återkommande problem.

Efter den första tidens användande är mitt intryck att man lyckats undvika många av de olägenheter som små datorer annars dras med. Skärmen är på 10,2 tum och själva datorn är något större än skärmens yta. Genom att utnyttja utrymmet maximalt har man fått till ett tangentbord som känns nästan som om det vore fullstort.

Man har också skapat tillräckligt med plats vid pekplattan för att placera dess knappar under och inte på sidorna om plattan, en vanlig placering hos konkurrenterna som många uppfattar som mindre lyckad.

Skärmen upplever jag som tillräckligt ljusstark och att den har en matt yta ser jag som en fördel. För egen del föredrar jag att inte behöva störas av reflexer i skärmen. Speciellt som man med den här typen av dator vill kunna sätta sig var som helst, fälla upp skärmen och börja jobba oavsett omgivningen. Kontrasten känns ändå tillräcklig för vanligt användande. Om man i första hand vill ha en mediadator med knivskarp bild för att kunna titta på film i ett rum med dämpad belysning bör man välja något annat.

Prestandamässigt är det heller ingen mediadator men även här är det första intrycket att den är fullt tillräcklig för att använda office-program, surfa och maila. Datorn är försedd med en vanlig hårddisk på 160 gigabyte, vilket torde räcka för att de allra flesta, tidigare nämnda filmälskare undantagna.

Ett fullständigt test av LG X110 kommer inom kort här på mobil.se