Synkar mot din smarta lur

G Pad 8.3: Möt LG G2:s storebror

I helgen lanserade LG en ny surfplatta, G Pad 8.3. Plattan har en superhögupplöst 8,3-tumsskärm, Snapdragon 600 under huven - och kan visa upp missade samtal och SMS från din smarta mobiltelefon.

Publicerad Uppdaterad

I juni 2012 meddelade LG att deras surfplattelansering skulle läggas på is. Istället skulle förtaget fokusera helt på smarta mobiltelefoner.

Under de senaste veckorna har det dykt upp rykten om att LG har omvärderat sin strategei, och planerar att ge sig i surfplatte-fajten igen. I helgen - bara dagar innan den stora teknikmässan IFA 2013 börjar i Berlin - blev det klart att ryktena stämde. 

"Tunn som en tidning"

Plattan som LG lanserade har namnet G Pad 8.3. Skärmstorleken ligger, precis som namnet antyder, på 8,3 tum. Upplösningen ligger på 1920 gånger 1200 bildpunkter, vilket ger en pixeltäthet på 273 pixlar per tum (ppi).

LG G Pad 8.3 mäter 216.8 x 126.5 x 8.3 millimeter, och har en vikt på 338 gram - vilket enligt LG ska göra att plattan väger lika mycket som "en tidning". Plattans slimmade formfaktor ska även underlätta att använda plattan med en hand, skriver LG i ett pressmeddelande.

Precis som LG G2 kommer LG:s nya platta att leveras med Android 4.2.2 som operativsystem. Under huven på plattan snurrar en Snapdragon 600-systemprocessor (samma processorplattform som i Samsung Galaxy S4). Plattan har fyra processorkärnor klockade till 1,7GHz. LG har även stoppat in ett kraftfullt batteri med en kapacitet på 4 600mAh.

Svara på SMS på plattan

I och med G Pad 8.3 presenterar LG också ett nytt lösning för hur en surfplatta kan samarbete med din smarta mobiltelefon. Den nya appen QPair gör att alla samtal och sms-meddelanden från din mobiltelefon också visas på G Pad. Om du fått ett meddelande och inte har din telefon i närheten kan du sedan skicka ett snabbt svar från din G Pad 8.3-platta. Enligt LG ska QPair-appen även vara kompatibel med smarta mobiltelefoner och surfplattor (enheter med Jelly Bean som operativsystem rekommenderas) från andra tillverkare.

Det finns även andra mjukvarufinesser som gör G Pad 8.3 intressant. Anteckningar som skapas med QMemo-appen på plattan sparas i molnet och ska enkelt gå att ta del av på andra enheter.  Plattan har också bland annat stöd för Slide Aside-funktionen som vi tidigare har sett på LG G2. Funktionen gör det möjligt att svepa mellan tre öppna appar med hjälp av en trefingers-gest.

LG G Pad 8.3 kommer att släppas i Nordamerika, Asien och Europa under årets sista kvartal. LG har ännu inte gått ut med något pris, men säger att detta kommer att annonseras närmare släppet.

Mått: 216.8 x 126.5 x 8.3 millimeter

Vikt: 338 gram

Skärm: 8,3 tum, 1920 x 1200 bildpunkter

Operativsystem: Android 4.2.2

3G/4G: Nej, versionen som släpps i Sverige har endast stöd för wi-fi.

Processor: 1,7GHz, fyrkärnig Snapdragon 600

Ram-minne: 2 Gbyte

Lagringsmine: 16 Gbyte

Kamera: Huvudkamera 5 megapixel, videosamalskamera 1,3 megapixel

Batteri: 4 600mAh

Anslutningar: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dubbla frekvensband,  microUSB (SlimPort) v2.0, BluetoothÖvrigt: Appen QPair, Slide Aside, QSlide controls, knacka två gånger för att väcka enheten

Färger: Svart eller vit

Släpps: I slutet av oktober

Pris: Cirka 2 790 kronor