Huawei vs USA

"Gisslanutbyte" mellan Kanada och Kina – Huaweichef släppt

Efter förhandlingar har Kanada släppt Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou.

Publicerad Uppdaterad

Huaweis ekonomichef Meng Wenzhou, dotter till företagets grundare Ren Zhengfei, har suttit i husarrest i Kanada i tre års tid efter att hon greps då USA anklagade henne för bedrägeri samt att ha brutit mot sanktioner. Efter en överenskommelse har hon nu släppts fri. Överenskommelsen mellan en federal domstol i New York och Meng innebär att hon slipper rättegång och anklagelserna läggs på is fram till december 2022. Om Wanzhou håller sin del av överenskommelsen ska anklagelserna dras tillbaka. Anklagelser som Kina menat är politiskt motiverade. Wanzhou ska ha vilselett en bank kring Huaweis affärer i Iran vilket hon enligt det amerikanska justitiedepartementet ska ha erkänt. 

När Wanzhou väl placerats på ett flyg tillbaka till Kina kom nyheten om att de två kanadensiska medborgarna som suttit fängslade i Kina sedan strax efter att Wanzhou arresterades i Kanada, även de släppts fria. Kina har sagt vid flera tillfällen att det inte finns någon koppling mellan de två fallen och den kanadensiska regeringen har själva kallat det för gisslandiplomati. 

– Genom att sätta dem på ett flyg ikväll har de (Kina) tydligt visat att det här handlade om ett gisslantagande, säger Colin Robertson, tidigare diplomat till kanadensisk public service.

Källa