Annons

Snabbare med bättre batteritid

Hands on med Android 8.0

Vi har installerat den skarpa versionen av Android 8.0 på en Nexus 6P. De flesta nyheterna är dock sånt som inte syns.

Publicerad Uppdaterad

Bilderna visar Android 7.1.1 till vänster och Android 8.0 till höger.

Android 8.0 Oreo lanserades den 21 augusti, och redan senare samma kväll kunde de användare med Pixel-mobiler eller Nexus 5X eller 6P som anmält sig till Googles betaprogram till Android ladda ner den skarpa versionen av Android 8.0 Oreo till sin mobil.

Det första som slår oss när vi startar vår Nexus 6P med Android 8.0 är att hemskärmsappen inte automatiskt uppdaterats till Pixel Launcher. Hemskärmsappen är förvisso inte en del av operativsystemet längre, men vi väntade oss ändå att få se samma användargränssnitt som i de nya Pixelmobilerna, och som finns även i Nokiamobilerna och de nyaste Moto-mobilerna för den delen. Officiellt är dock inte Pixel Launcher kompatibelt med vår svenska Nexus 6P. Den främsta skillnaden mellan dem är att den äldre Google Now Launcher har en knapp till applådan medan man i Pixel Launcher sveper upp menyraden i botten av skärmen för att komma till applådan.

De mesta av skillnaderna i Android 8.0 är små och stora förändringar som verkar i bakgrunden utan att synas. De estetiska skillnader som förekommer känns därför nästan som de är till enbart för att det ska synas att det rör sig om en ny systemversion. Sålunda har appikonerna fått annorlunda form (fick de inte de med förra versionen också?) och man har stuvat om och ändrat färg på notifieringsfältet utan att det vare sig blir bättre eller sämre, bara lite annorlunda. Men visst ser det lite fräschare och modernare ut.

Inställningarna har fått sig ännu en storstädning, vilket visserligen är till det bättre, men återigen innebär att man måste lära om var saker och ting finns bland dem.

Emojisarna har gjorts om och är nu mer lika de i Apples system, vilket kan vara en poäng om man vill undvika missförstånd med figurer som ser ut att ha olika känslor för avsändaren och mottagaren.

Under huven finns bland annat optimeringar som gör att appar ska starta snabbare, något vi tycker att vi märker till exempel när vi kör igång chrome.

Om batteriet tar slut onormalt snabbt i mobilen kan det vara någon app som ligger och är aktiv i bakgrunden utan att du använder den. Det har man satt stopp för i Android 8.0 genom att appar som inte har någon aktivitet i förgrund (till exempel att musikspelaren spelar musik) så går den ner i viloläge. Bakgrundsaktiviteter som när Facebook kollar efter nya statusuppdateringar kan inte ske genom att appen ligger på i bakgrunden längre, utan appen måste i stället schemalägga dessa och tillfälligt aktivera sig.

En annan ny strömsparfunktion rör sättet som systemet drar ner på aktiviteterna när telefonen inte används. Detta har tidigare krävt att telefonen ligger still, men i Android 8.0 fungerar batterisparfunktionerna även om du till exempel är ute och går med mobilen i fickan.

Android 8.0 innehåller en lång rad små förbättringar som var för sig är triviala men som tillsammans ger ett märkbart bättre system. Till exempel finns det inte längre en kryssruta för att installera appar från andra källor än Google Play Store. Det är i stället en behörighet som varje enskild app måste fråga efter. Det innebär dels att de som inte generellt är bekväma med att installera appar från andra källor men någon gång ändå måste göra det inte behöver känna att de kompromissat säkerheten, dels är det ett ytterligare skydd då externa appar inte i sin tur kan installera skadliga appar utifrån.

Många nyheter ger nya verktyg åt apputvecklare, vilket innebär att de inte märks på en gång utan först med tiden. Notifieringar kan till exempel nu sorteras i olika kategorier, och du kan sedan välja att filtrera bort vissa typer av notifieringar från en app men inte andra, eller att vissa notifieringar ska ge ljud men inte andra.

Till dessa hör också bild-i-bild-funktionen, som gör att du kan ha en miniatyr av en video från en app framför en annan app, samt autofill-funktionen där Google kan spara dina login. Bägge dessa kräver förstås att en app med stöd för funktionen till att börja med.

En central del i nya Android 8.0 som användaren inte lär märka ett dyft av just nu men kanske i framtiden är Project Treble. Projektet innebär i korthet att Android blir uppbyggt mer modulärt, med tydliga programgränssnitt mellan modulerna, och en modul kan uppdateras utan att hela systemet måste byggas om. Mer specifikt talar vi om de tillverkarspecifika pålägg till Android som i dag kodas in i den nya versionen men i framtiden kan komma att bara flyttas över från föregående version med ett minimum av arbete. Det ska förhoppningsvis leda till betydligt snabbare systemuppdateringar, men det lär vi inte se förrän vid nästa större eller mindre uppdatering efter Android 8.0.