https://www.mobil.se/nyheter/huawei-gor-miljardsatsning-pa-sakerhet
566375
Nyheter
Vill bättra på sitt rykte

Huawei gör miljardsatsning på säkerhet

Spionage-oron kring Huawei har – oavsett om den är motiverad eller inte – tvivelsutan inneburit att företagets rykte kommit på skam på senare tid. Och som ett led i arbetet med att rädda sitt rykte väljer Huawei nu att göra en mångmiljardsatsning på att uppdatera sin säkerhetsinfrastruktur.

Huawei har i samband med en presskonferens i kinesiska Dongguan avslöjat att man under de kommande fem åren kommer att investera motsvarande drygt 18 miljarder kronor i sin säkerhetsinfrastruktur. Satsningen ska ses i ljuset av att Huawei skapat mängder av rubriker på senare år, inte minst efter att flera länder och operatörer uttryckt oro kring potentiellt spionage via företagets komponenter. USA, Australien och Nya Zeeland har alla valt att undvika Huaweis komponenter i sin infrastruktur, och både Frankrike och Japan sägs vara på god väg att ta liknande beslut. 

Förnekar anklagelserna

Huruvida en investering från Huaweis sida verkligen kan ändra på den uppfattning som skeptikerna har kan man förstås diskutera, men Huawei trycker på att man tycker att anklagelser bör bygga på fakta och bevis snarare än spekulation.  ”Utan faktiska bevis kan vi inte acceptera, utan måste motsätta oss påståendena” säger Huaweis styrelseordförande Ken Wu. Så sent som häromdagen kom uppgifter om att Huawei har tecknat avtal kring 5G med 25 kommersiella aktörer. 

Annons

Ämnen