https://www.mobil.se/nyheter/huawei-skapar-operativsystem
561691
Nyheter
Plan B

Huawei skapar operativsystem

Det kinesiska företaget ser ut att vilja säkerhetsställa ett oberoende gentemot Google och Android.

Vi har tidigare skrivit om att Huawei går mot ett renare och mer Google-liknande Android-gränssnitt. Tanken är att operativsystemets utseende ska bli mer tilltalande för potentiella västerländska köpare. För att lyckas har Huawei bland annat lyckats snappa upp designern Abigail Brody som tidigare jobbade hos konkurrenten Apple. 

Nu hävdar analysföretaget Information att Huaweis planer sträcker sig längre än ett ansiktslyft. Enligt uppgifter ska Huawei i hemlighet utveckla ett helt eget operativsystem. Det påstås dessutom att göras här i Skandinavien, med hjälp av bland annat före detta Nokia-anställda. Anledningen bakom utvecklingen ska vara att mobiltillverkaren inte vill stå tomhänt ifall relationen med Google försämras av någon anledning. Källorna uppger dock att det ”nya” operativsystemet än så länge är i startgroparna, det vill säga att det inte är någonting vi kommer att få se inom den närmaste framtiden. 

Huawei är inte den enda Android-tunga mobiltillverkaren som försöker minska sitt beroende till Google. Samsung har redan ett egenutvecklat operativsystem i form av Linux-baserade Tizen. Samsung lanserar dock fortfarande de flesta mobiler med Android, men skulle den kranen av någon anledning stängas av så har företaget i alla fall ett andra ben att stå på.