Uppgifter från källor med insyn i saken

Intel påstås vilja sälja sin division för smartphone-modem

Färska uppgifter gör gällande att chippjätten Intel inte bara lägger ned planerna på 5G-modem för smartphones, utan även vill sälja den mobila modemdivisionen.

Publicerad Uppdaterad

En snabb sammanfattning för den som inte hängt med: Apple och Qualcomm blev redan 2016 oense kring licensieringskostnader och patent och började så småningom stämma varandra hejvilt. Apple valde till slut att upphöra med Qualcomm som leverantör av modemchipp till Iphone och vände sig istället till Intel. Efter ett par år av strider (läs: för bara en dryg vecka sedan) begravde Apple och Qualcomm stridsyxan. Inget har offentliggjorts kring saken, men det spekuleras i att Apple ska ha ansett att Qualcomms chipp är överlägsna Intels, och att man även varit mycket skeptiska till att Intel skulle kunna leverera dugliga 5G-chipp inom överskådlig tid. I samma veva som Apples och Qualcomms uppgörelse pubicerades kom beskedet att Intel lägger ned alla planer på att ta fram modemchipp för smartphones med stöd för 5G. Intels vd har senare bekräftat att just Qualcomms och Apples uppgörelse var anledningen till detta. Och nu kommer dessutom uppgifter om att Intel letar efter någon som vill köpa bolagets division för mobilmodem. 

Ska finnas intresse

Det är källor till Wall Street Journal som kommit med uppgifterna. Enligt dem ska en av de potentiella kunderna ha varit just Apple, men de diskussionerna ska ha avslutats för en kort tid sedan. Förmodligen kan Apple ha sett ett köp av Intels mobildivision som en potentiell början på att ta fram egna mobilchipp, något som senare blivit onödigt då man kommit överens med Qualcomm. Intel letar enligt uppgifterna dock vidare efter andra köpare, och investmentbanken Goldman Sachs ska ha fått uppdraget att sköta förhandlingarna. Det ska finnas en del intresse för verksamheten, som sägs vara värd ”ett antal miljarder dollar”. De samtal man fört med andra intressenter ska dock befinnas sig på ett mycket tidigt stadium ännu. 

Källa