Stor intervju efter lanseringen av Z5

Intervju: Så har Sony sänkt värmen hos Snapdragon 810

Diana Hernandez, marknadschef för Sonys smartphones inom premiumsegmentet.

För Mobil berättar Sony om de nya Z5-modellerna, vikten av att förnya sig när det gäller design och teknik - och hur man minskat värmeutvecklingen hos Snapdragon 810-chippet.

Publicerad Uppdaterad

Plats: Ett pressrum i Sonys hall på IFA-mässan, Messe Berlin.
Tidpunkt: Torsdag morgon, dagen efter lanseringen av den nya Z5-serien.
Närvarande: Diana Hernandez, marknadschef för Sonys smartphones inom premiumsegmentet, Rikard Skogberg, nordisk pr-ansvarig för Sony Mobile, Anthony Devenish, pr-manager och Kalle Wiklund, reporter för Mobil.


Den nya Z5-familjen har en design som skiljer sig en del från tidigare modeller i serien. Vad har inspirerat er?
“Den nya formen kombinerar den omnibalance-design vi använt sedan tidigare med helt nya funktioner - exempelvis fingeravtryckläsaren på sidan av telefonerna. Utseendet har tagits fram bland annat utifrån research vi gjort hos våra användare. Vi ville verkligen att telefonerna ska ha en premiumkänsla och dessutom kännas bra att hålla i”,  säger Diana Hernandez.

Z5 Compact har en design som är annorlunda jämfört med de andra modellerna i samma serie. Varför?
“Det handlar om att tilltala olika målgrupper. Vi vill ge varje konsument möjligheten att hitta en modell som passar deras behov bäst. Det är viktigt med mångfald när det gäller design. När det gäller Z5 Compact siktar vi på att nå en bredare, yngre målgrupp som är nyfikna på färgrika och moderiktiga produkter.”

Nya Z5 Compact.

Utöver formen - vilka ser ni som de viktigaste nya funktionerna i och med Z5-modellerna?
“Kameran, framför allt. Det är en helt ny sensor, kombinerad med uppdaterad hård- och mjukvara. Förändringarna har skett inom framför allt tre områden: megapixelantalet har ökats till 23, autofokusen har blivit snabbare och prestandan när det gäller dåligt ljus och bildstabilisering för video har förbättrats. Kameran har dessutom fem gånger zoom numera”, säger Diana Hernandez, och fortsätter:
“Ett annan viktig förändring är 4K-skärm hos Z5 Premium. Vi vet att våra användare konsumerar mycket innehåll, till exempel genom att titta på tv-serier till och från jobbet. Vi vill möta efterfrågan på en bättre bildupplevelse som finns hos konsumenterna.”

Varför inte då öka upplösning även hos Z5 och Z5 Compact?

“Det handlar framför allt om att produkterna har olika målgrupper. Det är en särskild typ av användare som vill ta del av 4K-material. Än en gång, det är viktigt för oss att kunna erbjuda flera val till konsumenterna”, säger Diana Hernandez.

“Precis som med Xperia Z3 + handlar det dessutom om att kunna hitta en balans mellan ljusstyrka, batteritid och upplevd upplösning hos användarna”, säger Rikard Skogberg, nordisk pr-ansvarig för Sony Mobile.

Det har talats mycket om problem med värmeutvecklingen hos Snapdragon 810-chippet. Hur har ni arbetat för att åtgärda det?
“Vi känner till problemen som kretsen har haft. De Z5-enheter som vi har testat har aldrig kommit upp i temperaturer som ligger över det acceptabla, säger Anthony Devenish, pr-manager.

Han fortsätter:
“Vi har också försett kretskorten med extra värmerör som hjälper till att reglera värmen när enheten används. Dessutom används en slags termisk sprutning för att skydda komponenterna från höga temperaturer. På mjukvarusidan använder vi firmware liknande den till Xperia Z3+ för att hantera värmen.”

(Rikard Skogberg har följt samtalet och kommer in igen.)
“Många i svensk media använder ordet “överhettning”, vilket inte ger rätt bild av vad som händer.  Enheten kommer aldrig överhettas - det antyder nästan att man skulle kunna bränna sig på den. Bästa scenario är istället att processorn går ner i hastighet, vilket majoriteten av användarna aldrig ens kommer att märka. Bland de värre scenarier som vi sett är att kameraappen stängs av. Det har justerats med hjälp av ny mjukvara i Z3+ och förändringar i hårdvaran. Vad jag har hört så har vi på så sätt kunnat sänka medeltemperaturen drastiskt i de nya produkterna.”

“Viktigt att poängera är att problemen inte handlar om själva kretsen utan istället om hur man konstruerar produkterna. Vi har till exempel inte hört några rapporter om vämeproblem med Xperia Tablet Z4”, fortsätter han.

Sony Xperia Z5.

Tillbaka till Z5 Compact - varför släpper ni den modellen först i Sverige och låter de andra vänta?
“Vi bestämde oss tidigt för att sätta mer fokus på Compactmodellen den här gången. Det innebär att vi släpper Compact Z5 i slutet av september i Sverige och sedan Z5-an några veckor senare. Vi ser att Compact-serien tilltalar en bredare målgrupp och har fått ett stort intresse från tidigare Iphone-användare. När det gäller de större telefonerna handlar det framför allt om kunder som haft Androidtelefoner från andra tillverkare tidigare”, säger Rikard Skogberg.

Många ser fortfarande Sony som delvis ett svenskt företag. Hur viktig är verksamheten som är förlagd här?
“Vi har runt 1200 anställda i Lund och arbetar med en mängd olika saker där. Fokus ligger på mjukvara. Men det görs också en del designarbete där - till exempel har formen till nya Z5-serien utvecklats i samarbete mellan arbetsgrupper i Japan och Lund. Innan de senaste nedskärningarna inom företaget var Lund-delen den största inom Sony som fanns utanför Japan. Den svenska verksamheten har varit och är fortfarande viktig för Sony. Bland annat genom att vi har bidragit med know-how och svensk kompetens inom mjukvarutveckling. Vi är inte ett svensk företag på samma sätt som när Ericsson ägde 50 procent, men att jag fortfarande har 1200 kollegor i Lund gör att det känns som att jag är en del av ett svenskt företag”, avslutar han.

Sonys vd Kazuo Hirai under Sonys presskonferens i Berlin.