https://www.mobil.se/nyheter/kallor-billigare-komponenter-lockar-apple-fran-taiwan-till-kina
565756
Nyheter
Ska leda till billigare enheter

Källor: Billigare komponenter lockar Apple från Taiwan till Kina

Apple ska enligt uppgifter från källor i Taiwan ha börjat leta leverantörer i Kina, då de erbjuder komponenter till lägre priser än de taiwanesiska leverantörerna. Om uppgifterna stämmer så återstår det att se om det hela enbart leder till bättre marginaler för Apple, eller om vi även får se lite mer prismässigt överkomliga produkter.

Industrikällor i Taiwan vittnar om att flera leverantörer i landet tvingats se sig om efter andra kunder, efter att ha förlorat stora viktiga kontrakt med Apple till kinesiska konkurrenter som erbjuder såväl lägre produktionskostnader som billigare komponenter. Vissa av Apples leverantörer i Taiwan ska fortfarande vara ohotade till följd av att de är ensamma om att klara de stora produktionsvolymer som Apple kräver, medan andra ligger i riskzonen för att få det tufft framöver. Den taiwanesiska batterimodul-tillverkaren Simplo Technology är en av de leverantörer som förlorat kontraktet med Apple och som nu har fått slå över till produktion av batterier till elcyklar för att överleva. Apple valde i stället kinesiska Everwin Precision för uppdraget. 

Kan leda till billigare produkter

Apple kommer förhoppningsvis att kunna pressa priserna på sina produkter som en följd av jakten på bättre priser, men det är förstås fullt möjligt att man primärt tittar på att förbättra sina egna marginaler. Men att Apple på sistone haft ett större fokus på lite billigare produkter har varit uppenbart. Dels släppte man en budget-version av Ipad i början av året, dels sägs en enklare Iphone-modell med LCD-skärm vara på gång, och dessutom har det gått rykten om en enklare Macbook Air-dator. Och det är förstås en helt annan sak att försöka vara konkurrenskraftig på budgetsidan än vad det är när det gäller high end-produkter. Det återstår förstås även att se huruvida de billigare komponenterna kommer att göra produkterna sämre.