https://www.mobil.se/nyheter/kr-nikor/det-h-r-med-r-ststyrda-assistenter
564956
Krönikor
Krönika

Det här med röststyrda assistenter...

Echo VS Google Home? Är det frågesport som står på agenden är det den senare du vill ha på ditt lag.
Mitt sökande efter ett vettigt användarscenario pågår för fullt.

Mina barn har precis upptäckt Hej Siri och OK Google på familjens mobiler, och har jätteroligt. Och med “jätteroligt” menar jag att de skrattar sig fördärvade åt den totalvimsiga nonsensdialog man får när röstassistenten försöker fatta vad som pågår.

Jag sitter intill och lyssnar, och noterar hur assistenterna direkt tappar tråden om det kommer in talspråkligheter som att man säger “eh”, harklar sig, skrattar eller upprepar sig. Om man frågar efter platser med franska eller tyska namn översätts de glatt till meningslösa svenska fraser.

Teknikjättarna måste just nu lägga enorma resurser på röststyrning och röstassistenter, och Apple, Google, Amazon och enligt uppgift snart även Spotify slåss om att ställa en högtalare i ditt hem vars huvudsakliga uppgift är att just agera röstassistent.

Själv använder jag aldrig röststyrning i mobilen. Om jag kan välja mellan att trycka på en knapp där jag vet vad som händer eller att chansa på att knappens funktion finns som röstinstruktion och att assistenten förstår vad jag säger väljer jag knappen hundra gånger av hundra. Jag utgår därför ifrån att röststyrningen är till för de situationer där knappen inte är ett alternativ, men jag verkar aldrig hamna i sådana situationer. De få gånger jag ändå försöker råkar jag mest ut för misslyckanden av typen “Jag förstår inte vad du menar med hej volymen”.

Fiskar efter scenariot

Jag tänker att det måste bero på mitt användarmönster och mina vanor, och försöker därför fiska runt för att hitta meningen med den digitala röstassistenten. En väns man har nyligen skaffat sig en Google Home, och hon berättar att han fascineras över att han kan fråga den saker han redan vet, som vad klockan är, vad det är för väder utanför och vad hans dotter heter, och få rätt svar. Jag har bett henne återkomma om hon upptäcker att den tillför någon faktisk användarnytta till hemmet.

En annan vän med Google Home tycker det är väldigt praktiskt när man vill byta musik man lyssnar på medan man lagar mat och har kladdiga händer. Jag erkänner att jag personligen kanske har det problemet mindre än honom, men det synes mig ändå som ett väldigt begränsat användarscenario.

Att Amazons högtalare Alexa börjat släppa ifrån sig kusliga skratt när man minst anar det kan vara något av det roligaste som hänt i år, men inte roligt på det sätt som får mig att vilja ha en egen.

Jag kan förstå att den här storsatsningen är mycket välkommen för folk med synproblem eller svårigheter att använda händerna, men är det verkligen för deras skull de stora teknikjättarna vill ha en digital assistent i varje hem? Jag tror inte det.

Jag kör inte bil, och här kan jag verkligen se en genuin användarnytta med röststyrning. Men här är ju ironin att Apples och Googles bilsatsningar är rätt eftersatta jämfört med hur mycket krut man lägger på att få ut ai-högtalare till hemmet, där få knappar är längre bort än att man reser sig ur soffan och tar ett par steg.

Ni får inte tro att jag skriver detta för att gnälla på ny teknik. Det som bekymrar mig är att jag inte förstår nyttan när jag känner att det är mitt jobb att kunna förklara det för andra.

Därför ber jag er läsare om hjälp. Kom med exempel på hur Siri, Google Assistant eller Cortana underlättar era liv eller gör dem roligare. Och har ni en Google Home eller annan smart högtalare, maila eller kommentera vad ni använder den till.

Jag behöver veta.

Ämnen