Läsartest: Honor 9

Läsartest Honor 9: Patrik Johansson

Innan Honor 9 släpps i Sverige låter vi tre läsare testa telefonen. Patrik Johansson är van Iphone-användare och redogör här för sina intryck av telefonen.

Publicerad Uppdaterad

Följande text är skriven av Mobilläsaren Patrik Johansson

Jag har nu använt en Androidtelefon, en Huawei Honor 9, under en vecka vilket är flera år sen senast. Efter att ha använt en rad olika Iphones (senast Iphone 6), tillsammans med Macbooks, under flera år är det intressant att fundera lite över vad Honor 9 har att erbjuda en inbiten Iphone-användare. Kan telefonen få mig att byta OS och digitalt ekosystem? Det ska nämnas att jag använder Apples systemintegration mycket, både privat och i arbetet och jag har jobbat upp ett smidigt arbetsflöde som är en utmaning att ersätta med en Androidtelefon. Jag har använt telefonen en dryg vecka och har tänkt mig att den ska motsvara samma funktionalitet, även i jobbet.

Snabb och snygg

Om jag börjar med det positiva så känns telefonen gedigen och solid - bra materialval. Det mest slående när jag bytt är hastigheten - den är oerhört snabb. Framförallt fingeravtrycksupplåsningen är imponerande, men även OS och appar fungerar snabbt och effektivt - även grafiktunga spel. Telefonen har också bra ergonomi - den ligger väl i handen och fungerar utmärkt att använda med en hand. Skärmen är klar, ljusstark och läsvänlig - bättre än Iphone 6 skulle jag säga - men jag tycker kanske kontrasten kunde varit något bättre. Ett plus är att ett transparent skydd följer med i förpackningen - det är diskret och funkar tills man hittar något bättre. Ett minus är dock att inte hörlurar följer med. För en IOS-användare är dock EMUI 5.1 och Android den stora omställningen. Det tog ett par dagar att föra över allt. Dessvärre funkade inte att säkerhetskopiera via Google Drive så det fick bli Huaweis egen app. Denna tar dock inte med ex. samtalslistor och SMS så det var en del tekniskt krångel med importer innan det funkade (via appen iSMS2droid) - men det gick till slut så hela historiken följde med. Fördelar med detta OS som jag ser det är flexibiliteten när det gäller att ställa in telefonen som man vill ha den - detta tog dock lite tid att komma underfund med. Att ha två appar öppna sida vid sida uppskattas mycket - detta har jag saknat i Ios. IR-stråle med inbyggd fjärrkontroll för TV etc. var en oväntad bonus som jag faktiskt redan använder. Huaweis egna appar för mejl etc. är jag lite tveksam till - alternativ finns ju dock.

En stor behållning med telefonen är kamerorna - alla tre. Generellt sett är bilderna skarpa, samt färgerna och exponeringen bra. Ett särskilt plus till den svartvita kameran - mycket trevligt. Som fotointresserad uppskattas också “proffsläget” med manuella inställningar. Också trevligt att kunna reglera skärpedjupet - men detta var mer oförutsägbart och kunde likväl förstöra bilden genom att lämna en “gloria” runt huvudet på personen. Ingen bildstabilisering dock, men det har jag inte haft tidigare heller. Bra exponering generellt sett.

Opålitlig videokvalitet

Om jag då fortsätter med det mindre positiva kan jag också börja med kameran. Om stillbildsfotot är bra, så är videokvaliteten mindre pålitlig. Telefonen hade svårt med jämn exponering och slowmotion blev ganska “hackigt” - inte så snyggt helt enkelt. Batteritiden är sämre än jag förväntat mig med ett så pass stort batteri - den klarar dagen men inte mycket mer, och vid aktiv användning kanske man rent av måste ladda under dagen. Laddningen tar dessutom relativt lång tid upplever jag. Den största negativa grejen är dock det som förloras med Ios för den som är van att synka mellan datorer, surfplattor och telefoner. Dels saknar jag Imessage, men också Bilder och Anteckningar som jag använder mycket. Det går att synka en Apple-dator via Google men jag upplever det som mindre smidigt. Vissa saker var också oväntat krångliga, som att överföra SMS, att förlora organiseringen på bilderna, att dela bilder, ställa in wifi-nätverk, mejl och en del annat. Flera appar tycker jag också är “smidigare” på Ios än Android - vanans makt kanske. Honor 9 måste nog ses och bedömas i relation till sitt pris, och i så fall måste den nog betraktas som prisvärd. För min del är det tveksamt om Honor 9 kan få mig att permanent byta från Ios till Android, men hårdvarumässigt klår den Iphone 6 på de flesta punkter enligt min mening.

Text: Patrik Johansson