Fejk eller äkta?

Ladda mobilen med en kopp varmt kaffe

Stirlingmotorn får nya tillämpningar genom en gräsrotsfinansierad mobilladdare.

Publicerad Uppdaterad

Epiphany One Puck är namnet på ett minst sagt spännande projekt på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter. Det handlar om en laddare som ska kunna omvandla energin i exempelvis det skållheta kaffet i din kaffekopp eller en kyld läskeburk och använda den för att ladda en mobiltelefon.

Det hela ska vara möjligt med hjälp av stirlingmotor i miniformat. Stirlingmotorn uppfanns i sin enklaste form redan i början av 1800-talet och i Sverige har den bland annat fått tillämpning i Kockums ubåtar. Allt som krävs för att motorn ska fungera är värme, sedan utvinns energi genom att gas omväxlande värms upp och kyls av, vilket skapar trycksskillnader som i en cylinder pressar upp respektive drar ner en kolv.

Värmekällan i fallet med Epiphany One Puck kan till exempel vara en kaffekopp. Enligt tillverkarna ska en varm kopp kaffe räcka för att producera 1000 milliamperetimmars energi för laddning. Det ska även gå att göra tvärtom och skapa temperaturdifferens nog för att driva motorn genom att placera exempelvis en kall läskburk på laddningspucken.

Låter det för bra för att vara sant? Tja, med tanke på att projektet redan samlat in tillräckligt med pengar för att bli verklighet och att inte mycket har hänt på sajten sedan slantarna samlades in för mer än ett år sedan, så kan man förstås fråga sig om alltihopa är en bluff. Prislappen för laddningspucken är tänkt att hamna på 150 dollar när (om) den släpps.

Expert på stirlingmotorer tror på idén

Rolf Egnell, numera pensionär men tidigare teknologie doktor och docent vid Lunds universitet, arbetade med stirling-motorer i United Stirlings regi under 1970- och 1980-talen. Han menar att det rent principiellt inte finns några hinder för att bygga en mobilladdare som drivs av värmen från en kaffekopp genom en stirlingmotor.

– Ja alltså en liten stirlingmotor man kan ju bygga. Det pratades ju förr om att bygga stirlingmotorer för att driva artificiella hjärtan, så storleken är inget principiellt problem. Sen är frågan hur den är konstruerad.

Att utvinna energi i den temperaturdifferens som finns mellan varmt kaffe och vanlig rumstemperatur bör dock ge ganska liten effekt, inte minst om motorn ryms i en puck, menar Rolf Egnell.

– Verkningsgraden är beroende av temperaturkvoten skulle man kunna säga. Den högsta temperaturen är ju här ganska låg.

Effekten på den stirlingmotorbaserade mobilladdaren Epiphany One Puck uppges till 5 watt som max, låter det rimligt?

– Det är definitivt inte omöjligt, jag kan inte komma på några teoretiska hinder.

Källa