https://www.mobil.se/nyheter/mobilsurfa-i-en-gigabit-per-sekund
560810
Nyheter
Qualcomm X16

Mobilsurfa i en gigabit per sekund

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/x16.jpg?itok=D8o9zjbV', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/x16.jpg?itok=ygxgm3Qw', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/x16.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]
Qualcomms senaste modem låter dig spräcka gigabitvallen med mobilt surfande.

Går det för långsamt att surfa på Facebook kanske Qualcomms senaste modem för mobila enheter kan vara något att vänta in. Qualcomm X16 LTE Modem bygger på LTE category 16, därav namnet, och kan erbjuda en teoretisk maxhastighet på hela en gigabit per sekund i mobilnätet. Givetvis är det teoretiskt max och inget du kommer få på bussen till jobbet, men ändå.

Som jämförelse, eftersom inget chipset fått det nya modemet inbyggt ännu, kan vi titta på nuvarande flaggskeppschip, Snapdragon 820. Det chippet får nöja sig med att surra runt på maxhastigheten 600 megabit per sekund. Sen ska det väl också nämnas att din operatörs nät behöver ha stöd för tekniken också.

Exakt när X16 dyker upp som modem i mobiltelefoner återstår att se, men Qualcomm har satt andra halvan av 2016 som mål. Kanske i uppföljaren till Snapdragon 820, som ryktas kunna bjuda på såväl åtta gigabyte arbetsminne som åtta processorkärnor.