Räcker nu till surfplattor

MyFC lanserar ny bränslecell

Svenska MyFC har lanserat en förbättrad version av sin bränslecell PowerTrekk. Den nya versionen ska ha kapacitet att ladda även surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

Svenska MyFC är pionjärer inom bränslecellstekniken, som omvandlar kemisk energi till elektricitet. Deras första produkt, PowerTrekk, är en puckformad nödladdare som med hjälp av en saltkapsel genererar el för laddning av mobiler med vattenånga och förbrukad saltkapsel som restprodukt.

Nu lanserar MyFC PowerTrekk 2.0. Enligt MyFC har man förbättrat produkten på samtliga väsentliga områden. Energieffektiviteten har ökat, och pucken kan nu leverera högre strömstyrkor. Totalt levererar PowerTrekk 2.0 tre gånger mer energi än sin föregångare, och den ska därmed kunna ladda även en surfplatta. PowerTrekk 2.0 ska börja säljas i oktober 2014.

Powertrekk består egentligen av två delar. Ett i grunden vanligt nödbatteri, och en laddardel som inte kräver anslutning till eluttag för att ladda nödbatteriet. Däremot behöver du en engångskapsel med aluminiumhölje och en saltblandning samt tillgång till vatten. För att ladda batteriet gör du hål på kapseln, sätter den i laddaren och häller på vatten. Den kemiska reaktion som uppstår laddar sedan batteriet. Nackdelen är förstås att engångskapslar måste köpas separat och bäras med, samt lämnas till återvinning när de är förbrukade.

– Vår ambition och vårt löfte till marknaden sträcker sig betydligt längre än så här. Vi kan förvänta oss ännu mer av vår bränslecellsteknik framöver, säger Björn Westerholm, vd för MyFC, som nyligen ansökte om börsnotering på First North.

Vad tycker ni, är PowerTrekk en smart lösning för situationer där an saknar tillgång till elektricitet, eller bara en onödig gimmick?