SD Express lanserat

Ny standard öppnar upp för SD-kort med lagringsutrymme på 128 TB

Den nya standarden SD Express har nu presenterats av organisationen SD Association. Och med den öppnas möjligheten för att tillverka SD-kort med en lagringskapacitet på hela 128 TB.

Publicerad Uppdaterad

Organisationen SD Association är en icke vinstdrivande organisation som jobbar med att ta fram standarder för SD-minneskort. Över 1 000 techbolag ingår i organisationen som grundades av Matsushita, Sandisk och Toshiba en gång i tiden. Nu har SD Association tagit fram ett nytt standardformat som man kallar för SD Express och som medger mycket snabba överföringshastigheter, närmare bestämt på 985 MB i sekunden. Men snabbheten är långt ifrån det enda som imponerar med SD Express. 

Rymmer enorma mängder data

Den kanske mest iögonfallande möjligheten med standarden är att korten kan ha en lagringskapacitet på smått galna 128 TB. I dag ligger den teoretiska gränsen jämförelsevis på 2 TB. För att sätta saken i perspektiv en aningen, så skulle utrymmet till exempel räcka gott och väl för 25 000(!) filmer i HD. Eller 35 miljoner mp3:or. Men ett kort med den kapaciteten skulle självfallet bli oerhört dyrt. Ett SD-kort på 512 GB kostar i dag runt 2 500 kronor. De första korten SD Express-korten med maximalt utrymme kan tänkas dyka upp tidigast om ett par år. 

Källa