Till Sverige först i höst

Nya Nokia Lumia 925 lanserad

Nokia Lumia 925 är tillgänglig i färgerna svart, vitt och grått, betydligt mer diskreta färger än Nokias senaste modeller.
Kameran är enligt Nokia förbättrad och har en upplösning på 8,7 megapixel.
Appen Nokia Smart Camera hör till nyheterna och ska komma även till Nokias övriga telefoner med Windows Phone 8 i form av en mjukvaruuppdatering.
Metallramen är något som Nokia sett en efterfrågan på och den ska enligt smartphonechefen Jo Harlow även fungera som en förstklassig antenn.

En metallram och en förbättrad kamera ska locka dig att köpa Nokia Lumia 925. En uppdatering är på väg även till övriga Nokiamobiler med Windows Phone 8.

Publicerad Uppdaterad

För ett par dagar sedan lanserades Nokia Asha 501, men idag är det en ny telefon i Lumia-familjen som Jo Harlow, smartphonechef på Nokia började med att utlova på presskonferensen i London.

Nokia Lumia 925 utgår från det som finns i Nokias Lumia 920, men utvecklar upplevelsen på flera områden. Telefonen ska ännu bättre prestanda för att ta bilder, såväl i sämre ljus som actionbilder. Det finns även en app med som ska ge bättre bilder. Tittar man på designen så har Lumia 925 begåvats med en metallkant, som förutom att vara utsmyckande även enligt smartphonechefen Jo Harlow ska fungera som en utmärkt antenn.

Hipstamatic, inte Instagram

Nokia har länge kämpat för att få Instagram till Windows Phone, men nu på presskonferensen visar man istället appen Hipstamatic som nu alltså kommer även Windows Phone. I appen kan man förutom att använda de inbygda filtren i appen även köpa till andra. Från appen Hipstamatic kan man även välja att dela med sig av sina bilder till Instagram. Kameran är nog något av det viktigaste i telefonen Lumia 925. Det finns dock mer. Med ett speciellt skal som du knäpper på på baksidan kan du även ladda telefonen med hjälp av trådlös laddning. Den funktionen är alltså inte inbygd som i Nokia Lumia 920. Jämför man Nokia Lumia 925 med föregångaren 920 så väger den nya telefonen 50 gram mindre, vilket till viss del kan kopplas till bristen på inbygd trådlös laddning. I övrigt är de båsa telefonerna relativt lika i prestanda och funktion.

Smartare kamera till alla

Nokia Smart Camera är en app som följer med Lumia 925 och erbjuder ett par olika sätt att redigera dina bilder. Appen tar flera bilder och kan hjälpa dig att ta bättre bilder. Den kan välja den bästa av flera olika bilder, eller skapa actionbilder så att du kan se ett flöde av händelser i en och samma bild. Det ska fungera bra till exempel när någon gör ett hopp på skidor och du får varje del i hoppet sparat på samma bild. Du kan även ta bort en oönskad del i bilden om till exempel någon förbipasserande skymmer motivet i en bild du tagit.

På presskonferensen demonstrerade smartphonechefen Jo Harlow, då ombytt till träningskläder och med hjälp av en basketboll hur man kan ta en actionbild och fånga hela händelsen, i det här fallet när Jo Harlow visade hur hon dunkar. Lumia Amber som Nokia kallar uppdateringen där Nokia Smart Camera ingår kommer i slutet av sommaren och ska släppas till alla Nokias telefoner med Windows Phone 8.

Fler appar och tjänster

Bland övriga tjänster som inkluderas nämner man Nokia Musik, Nokias navigeringsappar där kartor och navigering ingår även med tillgång till navigering i offlineläge. man nämner att 145 000 appar nu finns i Windows Phone Store och påpekar att Lumia-telefonerna dessutom har ett par unika appar som bara finns där.

Nokia Lumia 925 ska komma ut under juni och priset ska hamna kring 469 Euro innan skatt och operatörssubventioner.

På scen pratade avslutningsvis Patrick Chomet som är terminalchef på Vodafone, en operatör som är prioriterad för Nokia Lumia 925 i Europa. Utöver att berätta om att han tidigt i höstas diskuterat den tidiga designen med Jo Harlow och gillar den nämnde han också att han tyckt att Nokia Lumia 920 var lite för tung och att Nokia kan bättre, vilket de nu visat, enligt Patrick med nya Lumia 925.

Under frågestunden fick man frågor om steget från de plastmaterial och starka färger som Nokia tidigare använt till aluminiummaterialet man nu använder i Nokia Lumia 925. Svaret var att man sett en efterfrågan på just en telefon med aluminium som material, men att det inte ersätter de plastmaterial man använt. Istället var syftet att ge kunderna mer valmöjligheter. Nokia Lumia 925 levereras i de diskreta färgerna svart, vitt och grått med tillgängliga skal för trådlös laddning i vitt, svart, gult och rött.

Till Sverige kommer Lumia 925 först under fjärde kvartalet och kommer då att kosta ca 5200 kr inklusive moms.

Jo Harlow avslutade presentationen med att berätta att man senare i sommar kommer återkomma med fler nyheter i Lumia-familjen. 

Fakta Nokia Lumia 925

Typ: Smartphone med Windows Phone 8

Mått: 70,6 x 129 x 8,5 mm

Vikt: 139 gram

Skärm: 4,5 tums Amoled-skärm med 334 pixlar per tum, Clearblack-teknik och 768 x 1280 pixel

Processor: Tvåkärmig Qualcomm Snapdragon S4 på 1500 Mhz

Arbetsminne: 1 GB

Lagringsminne: 16 GB internt minne, ingen minneskortsplats

Batteri: 2000 mAh, ej utbytbart. trådlös laddning enbart via extra skal man knäpper på

Kamera: 8,7 megapixel, dubbla fotolampor, fysisk kamerknapp,videoinspelning i full HD

I butik: Under fjärde kvartalet

Pris: Cirka 5200 kr