https://www.mobil.se/nyheter/reportage/20-r-med-mobil-1995
560543
Reportage
Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 1995

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1995.

Jämförande test
Liten, lätt och enkel tack - Mobil testar 10 GSM-telefoner

Testvinnaren i det första numret av Mobil är Siemens S4 som briljerar med framför allt sin batterikapacitet och den har även genomarbetade menyer med tydliga instruktioner. Ett extra plus för telefonen för att det är enkelt att bläddra med volymknappen på sidan. Tvåa är Ericsson GH 337 som är minst av alla telefoner i testet och utrustad med ett metallchassi som skyddar mot stötar. Tyvärr krävs dock många knapptryckningar för att söka efter kortnummer. Trean i jämförelsen är Nokia 2110 och den prisas av testaren Eric Lund framför allt för sin stora skärm och det relativt nätta formatet. Sistaplatsen i testet tar Alcatel, men den är ändå inte jättelångt efter de bästa. Den telefonen är dock alltför klumpig för att konkurrera och har dessutom udda formgivning och ett par fumligheter. Man kan till exempel bara bläddra i en riktning i menyerna och telefonen har få funktioner, som trots det är svåra att använda. 

1 Siemens S4
2 Ericsson GH 337
3 Nokia 2110
4 Dancall HP 2701
5 Motorola 8200
6 Panasonic G400S
7 Motorola Flare
8 Motorola 7500
9 Nokia 2010
10   Alcatel HC 400

Nyhet
Välj rätt nät: NMT 450, NMT 900 eller GSM
Förkortningen NMT står för Nordisk Mobiltelefoni och utvecklades i samarbete mellan de svenska, norska och danska televerken. På senhösten togs systemet i drift och blev snabbt en succé. Systemet klarade dock inte mass­användning och redan när man 1986 hade en kvarts miljon abonnenter var det dags att bygga ett nytt nät. 1995 måste NMT 450-nätet trots sin relativt goda funktion betraktas som något ålderdomligt jämfört med NMT 900 och GSM. Endast den som behöver täckning långt in i landets norra delar väljer NMT 450. 

1995 är det NMT 900 som är det enskilt största nätet i landet med 727 000 användare. Nätet låter dig ringa i hela Norden samt i Holland och i Schweiz. Nätet har god framkomlighet men lider av dålig framkomlighet i storstäder. När Europas samlade teleförvaltningar bestämde sig för en framtida standard för digital telefoni (det som senare skulle bli GSM) valde man just 900-bandet vilket gjorde att Telia måste lämna ifrån sig frekvensutrymme till konkurrenterna Comviq och Europolitan. Exakt vad som händer med NMT 900 i framtiden är svårt att säga, men det är ett säkert kort i flera år till.

Telia har 1995 cirka 440 000 GSM-kunder. De är därmed klart störst och har även bäst täckning av de tre GSM-operatörerna. Vid introduktionen av GSM hade Telia redan ett NMT-nät och gott om pengar för utbyggnad, dina teleräkningspengar. Stor tillströmning i Telias nät har gjort att det är fullt i nätet, särskilt i Stockholm, och Telia har dragit ner sina telefonsubventioner till endast 300–900 kronor.

Comviq å andra sidan betalar runt 2 500 kronor för varje ny kund och har 340 000 kunder. Comviq har god täckning i storstäder och tätorter, men i norr är nätet sämst. Comviq har ansökt till PTS om att slippa bygga ut nätet i norr där teletrafiken inte är lönsam i förhållande till investeringen.

Europolitan hamnar mellan Telia och Comviq när det gäller såväl subventionering av nya kunder som täckning. För den som suttit i telefonkö hos Telias och Comviqs kundtjänster blir Europolitan en trevlig bekantskap. Kundtjänst kan dock behövas eftersom operatören enligt Mobil har »mer exotiska tjänster« som kräver snabb och kunnig kundsupport. 

Tema: Mobil 20 år