Annons

Special: IOT & Uppkopplade bilen

Lista: Uppkopplad bil – möjligheterna som redan är här

För många är kanske uppkopplade bilar en framtidsvision, men faktum är att den på många områden redan är verklighet. Vi tittar därför på exempel där uppkopplade fordon levererar nytta till såväl privatpersoner som större företag. Det kan handla om att integrera uppkoppling i nya fordon eller att addera teknik för att göra även äldre fordon uppkopplade och därmed smartare med möjlighet att förenkla och ge nya möjligheter.

Publicerad Uppdaterad

Mest genomslag med samlad satsning

Flera har provat, men det är Telia med sin tjänst Telia Sense som lyckats bäst med att samla en större mängd tjänster utvecklade för den smartare, uppkopplade bilen. Med dosan kopplar Telia och deras samarbetspartners (Springworks är teknikleverantör) upp bilen mot internet och ger användare wifi i bilen, men det är framförallt de adderade tjänsterna som skapar värde och lovar mervärde framöver. Telia Sense finns för både privatpersoner och företag och kan alltså såväl hantera körjournaler som förenkla parkeringen, varna om fel på bilen, fixa försäkring anpassad till din körning, påminna om däckbyte och besiktning eller tipsa om hur du kör mer ekonomiskt.

Företag: Telia
Gör: Samlar tjänster för den uppkopplade bilen
Webbplats: telia.se/sense

Med mobilen som bilnyckel 

Det är en sak att kontrollera din egen bil med hjälp av mobilen, men det ger ytterligare en dimension till det hela om det handlar om 300 bilar du inte ens själv äger och till och med fler än så. Drivenow har spridit ut 300 bilar av märkena BMW och Mini i Stockholm och den som är kund hos den här bilpoolstjänsten kan se var bilarna befinner sig, se hur mycket bränsle som finns och boka en av bilarna och sedan även låsa upp bilen med hjälp av mobilen. Flera av de här möjligheterna finns även när du själv äger en BMW eller Mini och möjligheten att påbörja planering av resan i mobilen för att sedan få rutten automatiskt i bilens navigationssystem är ett sådant exempel.

Företag: Drivenow
Gör: Bilpool där mobilen styr funktionen
Webbplats: www.drive-now.com

Lyckad fordonsspårning

Under moderna bilars instrumentbräda sitter ofta ett diagnosuttag som många gånger är ingången till att göra en bil smart. Vi har sett många bolag utveckla enheter som ansluts dit och sedan prova sig fram för att försöka utveckla användbara tjänster. Ett bolag som redan kan sägas ha lyckats med det här är Automile. Enheten fungerar i 54 länder, använder tillgängliga mobilnät och hjälper dig skapa körjournal, kanske framförallt med hjälp av ett gränssnitt som gör informationen från enheten du installerat ovanligt överskådlig. Automile har dessutom lockat till sig flera stora investerare och tjänsten kan användas även för mobila arbetsorder samt för att spåra och säkra utrustning som lastfordon, båtar, grävmaskiner och liknande. 

Företag: Automile
Gör: Kopplar upp bilar och andra fordon mot nätet för bland annat automatisk körjournal
Webbplats: automile.se

Säkrare blåljusutryckningar

Nyligen fick Teliaägda Fältcom en stor order och ska koppla upp kollektivtrafiken i New York i form av bussar och trafikskyltar för att ge resenärerna bättre information bland annat vid stadens cirka 16 000 busshållplatser. Ett exempel från hemmaplan som faktiskt togs fram redan 2011 är verktyget Blue Light Evaluation. För att minska olyckorna vid ambulansutryckningar i Västerbotten anlitades Fältcom. En kamera monterades vid ambulansens backspegel. Filmen gjordes efter utryckningen tillgänglig via ett webbgränssnitt tillsammans med karta, data över g-krafter, tillåten hastighet och koppling till varje förare via en RFID-tagg. Lösningen gör att förare tillsammans med handledare direkt efter utryckning kan utvärdera sin körning och de risker, nödvändiga eller onödiga, som tagits.

Företag: Fältcom
Gör: En kamera vid backspegeln, kartor och olika färddata används för att utvärdera förarens körning
Webbplats: faltcom.com

Bilförsäkring baserad på verkligt körmönster

Spara 30 procent på din bilförsäkring genom att låta försäkringsbolaget se hur du faktiskt kör. Det påstår i alla fall Enerfy att majoriteten av försäkringskunderna sparar på den här speciella försäkringstypen. I samarbete med svenska försäkringsbolaget Moderna Försäkringar erbjuder Enerfy en försäkring där ditt faktiska körmönster istället för till exempel ålder och antaganden bestämmer din premie. En OBD-läsare placeras i bilens diagnosuttag och rapporterar ditt körmönster både till en app och till försäkringsbolaget. Baserat på hur du kör klassas du som förare i rätt premienivå, något du själv även kan följa direkt efter körningen i appen.

Företag: Enerfy
Gör: Bilförsäkring där premien baseras på hur du faktiskt kör
Webbplats: enerfy.se

Paketleverans direkt till bakluckan

Redan 2015 lanserade Volvo tillsammans med Postnord möjligheten att få leverans av varor du beställt direkt till bilen. Sedan dess har tjänsten utökats med allt fler leverantörer och nu kan du få allt från livsmedel till elektronikprodukter, kläder och sportprylar. Du beställer dina varor på nätet, anger var bilen kommer befinna sig och vilken tid du vill ha leveransen. Budet som levererar får sedan en digital engångsnyckel så att de kan lämna varorna i bakluckan utan att du är där. Allt möjliggörs av tjänsten Volvo on Call som även låter dig bland annat låsa och låsa upp din Volvo-bil på distans, skapa körjournaler och förvärma bilen på vintern. Den kan dessutom hjälpa till vid akuta olyckor. 

Företag: Volvo Cars
Gör: Leveranser direkt till bilens baklucka samt många andra funktioner.
Webbplats: volvocars.com

Varnar andra trafikanter för halka

Den dosa som har installerats i 200 bilar samlar in data från de sensorer som redan finns sedan tidigare i bilarna. Tanken är att kunna både rapportera om halt väglag när det uppkommer och att förutsäga halkproblem i förväg. Det kan till exempel handla om information om däckrotationen, hur länge dimljusen varit påslagna, temperatur och så vidare. Friktionsvärden från bilens ABS-sensorer och väderinformation rapporteras direkt till bolaget Klimator som utifrån den anonymiserade informationen skapar väglagsprognoser. Utvecklingen sker i samarbete även med Trafikverket och resultatet blir att man kan varna andra bilister om halka och även förbättra sina väglagsprognoser.

Företag: Nira Dynamics
Gör: Uppkopplade bilar rapporterar vägstatus för bättre halkvarningar
Webbplats: www.niradynamics.se