Reportage: Internet of Things: Allt blir uppkopplat

Vi förklarar IOT, sakernas internet

När fler och fler prylar får en internetuppkoppling uppstår nya möjligheter. Många pratar om IOT och M2M. Vi tittar närmare på de här trendbegreppen och vad de faktiskt innebär i praktiken för dig som mobilanvändare.

Publicerad:

9 apr 2015 - 11:31

Uppdaterad:

9 apr 2018 - 09:51

Sakernas internet, eller den mer internationella benämningen Internet of Things (IOT), dyker upp i nya sammanhang varje dag. Smarta klockor, självkörande bilar, spårbara paket, fjärrstyrning för värme och belysning eller bestick som vibrerar när du äter för fort är bara några exempel. Mobilen är en central del av utvecklingen – uppkopplade prylar behöver uppkopplade användare för det ska bli något mervärde. Men hur fungerar länken mellan enskilda prylar och apparna i mobilen? Vi tittar närmare på tekniken och vad som händer på tjänstesidan. IOT innebär många nya möjligheter, men det finns också orosmoln i form av olösta integritets- och säkerhetsfrågor. Till det kommer utmaningen att få prylar från olika tillverkare att fungera tillsammans. 

Det här är IOT


Namnet till trots innebär IOT inte att det byggts upp ett parallellt nät bara för prylar. Det handlar istället om att fler och fler fysiska saker kommunicerar över internet utan att det krävs någon mänsklig inblandning. Inga manuella avläsningar, inga inloggningar, inga formulär att fylla i – data samlas automatiskt i tjänster där de förädlas till användbar information.

– Vi kommer att få se en stor ökning av antalet uppkopplade enheter – från 5 till 50 miljarder på ungefär fem år och det kommer till största del att handla om prylar, säger Tommy Svensson, docent i forskargruppen Kommunikationssystem på Chalmers Tekniska Högskola.

Datorer, mobiler och surfplattor är naturligtvis också prylar, men de enheter som kommer att stå för den stora ökningen använder inte sin uppkoppling för att visa vanliga webbsidor på en skärm. För IOT-enheter är internet kanalen som gör det möjligt att samla in data från – eller påverka – den fysiska omgivningen. Gränsen är inte knivskarp. En mobil eller dator kan lösa IOT-uppgifter i bakgrunden genom att skicka in sensordata automatiskt och det finns kylskåp med inbyggd webbläsare. Det intressanta i utvecklingen är att det snabbt blir allt billigare och enklare att koppla en pryl till internet vilket i sin tur innebär att fler typer av produkter får uppkopplade funktioner.

– Allt som har nytta av att vara uppkopplat kommer att kopplas upp, förutspår Robert Brunbäck, marknadschef på Telenors IOT-bolag Connexion.

– M2M (kommunikation från maskin till maskin) och telematik är tekniskt drivna begrepp som kom när man började bygga in kommunikationsteknik i bilar och i industrin. IOT letar sig in i betydligt fler produkter och tillämpningar – fler konsumentprylar. Det flyttar fokus från de tekniska lösningarna till tjänsten och användaren, säger Robert Brunbäck.

IOT är alltså ett bredare begrepp som omfamnar både prylarna och tjänsterna. M2M är i grunden att ersätta en bit sladd eller en manuell inspektion med en länk över internet eller mobilnätet – elbolagen behöver till exempel inte längre åka hem till alla abonnenter varje år för att läsa av mätaren. När mätvärdena sedan hamnar i en app där du som kund kan följa elförbrukningen, kanske stänga av prylar på distans, och spara energi – då har vi IOT.

Resultatet i färdriktningen blir som att ha ett eget litet vaktmästeri som håller ordning både hemma och på jobbet. Körjournaler, energideklarationer, träningsdagböcker och andra loggar hålls kompletta och uppdaterade. Dörren öppnas för bud och hantverkare utan att du behöver vara på plats. Elementen hänger med i väderprognosen så att det eldas för dig och inte för kråkorna.

Mobilen blir knutpunkten där du får aviseringar om vad som händer och kan både övervaka och styra.

.

.

 

.