Annons

Xperia Beta Program

Så är Sonys version av Android 7

Sony har nu inlett sitt betatestprogram för Android 7.0 Nougat på Xperia X Performance. Här är några av nyheterna.

Publicerad Uppdaterad

Liksom man gjorde för Android 6.0 har Sony dragit igång ett betatestprogram av nästa stora systemuppdatering av mobilerna. Den här gången är det ägare av Xperia X Performance som fått möjlighet att testa den kommande uppdateringen i förtid. Vi skrev upp oss på intresselistan, och har nu fått en uppdatering till mobilen. Du anmäler dig till betatestet genom att ladda ner en speciell app. Är du intresserad av hur man anmäler sig har vi skrivit mer om det här.

Det första man reagerar på är att notifieringsfältet ändrat utseende helt. Varje enskild notifiering är nu större och rymmer mer information. Den har dessutom en expansionspil så du kan öppna den för ännu mer information, och du har möjligheter att agera på notifieringen utan att öppna appen. I gengäld är det lite svårare att se vilken app notifieringen kommer ifrån.

Ytterligare en detalj är att du har snabbgenvägar till fem inställningar redan vid första svepet ner och du behöver alltså inte svepa två gånger eller över hela skärmen för att komma åt inställningarna. Fortsätter du att svepa expanderar inställningarna på ett snyggt sätt.

Annars är nyheterna ofta subtila och gömda i inställningarna. Här finns till exempel funktionen databesparing som gör att du kan stänga av tillgången till data app för app, när du inte är på wlan. Praktiskt om du är utomlands och har en mobildatapott, men inte vill att den ska sugas upp av molnsynkning av bilder och liknande.

Funktionen för att dela upp skärmen mellan två appar finns också här, genom att välja och hålla in på en skärm från multitask-menyn visar du den på delad skärm. Det här gör sig förstås bättre på större skärm än den Xperia X Performance har.

Det ser alltså ut att vara en beta som lägger sig väldigt nära standard-Android utan några egentliga överraskningar. Nyheterna i ström- och minnesbesparing i bakgrunden är naturligtvis svåra att bedöma. Betan känns stabil och vi märker inte av några buggar eller saknade funktioner vid vår första titt. Intressant nog presterar telefonen genomgående bättre i prestandatester än vad den gjorde vid lansering, och det verkar vara i just användargränssnittet och operativsystemet de största förbättringarna skett. Android 7 ser med andra ord ut att bli en riktigt bra uppdatering till Xperia-mobilerna.

Källa